Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues åtta bästa nykomlingar!

Peter Hyllman

Varje gång man ska sätta sig och skriva en ny blogg så gäller det att försöka komma på en snärtig inledning. Själva pitchen så att säga. Det där kan vara viktigt för det gäller ju bara att komma igång och börja skriva så kommer texten sedan flöda när en idé ger upphov till nya idéer, inte sitta och stirra på en blank skärm i väntan på det perfekta som ändå aldrig kommer eftersom det inte existerar.

Detta sker med växlande framgång så klart. Något som kan låta snärtigt vid en första anblick kanske inte låter riktigt lika smart när man tänker efter en andra gång. När jag alltså bloggade om Wolves och Leeds inför deras match i fredags höjde jag upp dem till Premier Leagues kanske bästa nykomlingar någonsin. Väldigt snärtigt så klart. Närmare eftertanke fick mig så klart att tänka att det kanske var lite väl entusiastiskt trots allt.

Vilka som är Premier Leagues bästa nykomlingar är inte någon alldeles lätt fråga. Som vanligt beror det på vad man väljer att värdera. Här ska exempelvis hög framgång på kort sikt vägas mot mer moderat framgång över längre sikt. Är det exempelvis bättre att placera sig som nykomling på övre halvan första säsongen men åka ur igen nästa säsong jämfört med att placera sig precis ovanför nedflyttningsstrecket i fem år?

Annons

Vi vet vad som kanske är mest spektakulärt av de båda alternativen, men det är ju inte riktigt samma sak som bäst. Över hur lång tid ska man dessutom tillgodoräkna ett lag prestationer som nykomlingar, när slutar de så att säga vara nykomlingar i Premier League? Omvänt finns där så klart lag som är nykomlingar fast ändå inte på något sätt, det vill säga stora lag som åkt ur Premier League i onödan och tagit sig tillbaka direkt.

Vilket betyder att vi landar i en som vanligt tämligen subjektiv lista. Det är en lista där jag hade önskat att trevliga nykomlingar som Charlton (1998-99), Bolton (2000-01) och Stoke (2007-08) hade kommit med, men de hamnar precis utanför. Det är även en lista som Leeds, som jag bara för några dagar sedan beskrev som Premier Leagues kanske bästa nykomling någonsin, hamnar strax utanför, även om detta kan komma att förändras.

Annons

Här är hur som helst Premier Leagues enligt mig åtta bästa nykomlingar!

(8) Blackburn Rovers, 2000-01

Möjligen en aning bortglömda eftersom de alltid kommer jämföras med vad som kom före dem, men när Blackburn Rovers återvände till Premier League efter millennieskiftet så gjorde de det också med besked, etablerade sig i Premier League med ett antal placeringar på tabellens övre halva, strax bakom Big Four, spelandes en många gånger mycket trevlig fotboll.

(7) Portsmouth, 2002-03

Tog över manteln från Southampton som sydkustens lag i Premier League, vid samma tid som Southampton istället åkte ur Premier League. Och Portsmouth gjorde det med besked, placerandes sig stabilt runt mitten av tabellen eller ibland till och med på tabellens övre halva. Ett lag med många profiler som krönte sin tid i Premier League med att vinna FA-cupen fem år efter sin uppflyttning.

Annons

(6) Swansea City, 2010-11

Ett lag som tagit sig uppåt i det engelska seriesystemet med en fotboll som ingen riktigt trodde skulle hålla på den nivån. Väl i Premier League så lyckades Swansea charma även den bredare publiken och under åtminstone de första åren var Swansea en väldigt frisk fläkt i Premier League. Ligacupvinsten några år efter uppflyttningen var ett fint bevis på vad Swansea lyckats med.

(5) Fulham 2000-01

Att räkna Europa League-finalen till detta Fulhams bedrifter är kanske lite väl långsökt, men det var på något sätt ändå en slags kulmen på klubbens arbete över väldigt lång tid. Fulham var de stora charmörerna när de vann Football League i överlägsen stil för ganska precis 20 år sedan, och skulle komma till Premier League inte som någon blyg nykomling, utan som ett lag som etablerade sig på ett riktigt kaxigt sätt i ligan under lång tid.

Annons

(4) Wolverhampton Wanderers, 2017-18

Det pratades om Wolves redan innan laget tog sig upp i Premier League, med nya ägare, agentsamarbeten och värvandet av portugisiska supertalanger. Att Wolves skulle gå upp i Premier League togs nästan för givet. Väl i Premier League har Wolves visat att deras muskler räcker till inte bara för Premier League utan även för Europa League. Wolves var inte bara en utfyllnad i Premier League, utan en förstärkning av Premier League.

(3) Blackburn Rovers, 1991-92

Blackburn Rovers var Premier Leagues allra första nykomlingar men kanske på samma gång också Premier Leagues mest uttalat ambitiösa nykomlingar. Jack Walker sparade inga pengar på att göra Blackburn till landets bästa lag, och han lyckades mer än väl. Blackburn slogs i toppen av tabellen från början och vann ligan tre år senare. Blackburn lyckades inte hålla i framgången, men det förtar inte deras kvalitet som nykomling.

Annons

(2) Leicester City, 2013-14

En nykomling som skulle svara för den kanske största bragden i fotbollens historia, deras ligatitel är naturligtvis av episk karaktär. Vad som möjligen ligger Leicester något i fatet är att deras första säsong i Premier League inte var särskilt märkvärdig, utan tvärtom krävde något av ett mirakeljobb för att hålla sig kvar. Åren efter ligatiteln var som väntat skakiga, men Leicester har sedan dess visat att ligatiteln alls inte var någon tillfällighet.

(1) Newcastle United, 1992-93

Det är ändå få nykomlingar i Premier League förunnat att kunna hävda att de inom några år faktiskt är ligans bästa lag. Men Newcastle är, fastän de faktiskt till skillnad från Blackburn och Leicester aldrig vann den där ligatiteln, kanske enda laget på listan som verkligen kan säga det. Newcastle vann aldrig ligan, men Newcastle borde kanske ha vunnit ligan, de värvade världsstjärnor och spelade en strålande fotboll.

Annons

***

PREMIER LEAGUE-HÖRNAN (#25)

Wolves 1-0 Leeds, Southampton 1-1 Chelsea, Burnley 0-0 West Brom, Liverpool 0-2 Everton, Fulham 1-0 Sheffield United, West Ham 2-1 Tottenham, Aston Villa 1-2 Leicester, Arsenal 0-1 Man City, Man Utd 3-1 Newcastle, Brighton vs Crystal Palace.

Aktuell tabell

Omgångens stjärna: Ben Godfrey, Everton. Värvad från Norwich inför säsongen. Mångsidig back som sällan den här säsongen har satt en enda fot fel, och som gjorde en riktigt bra match mot Liverpool. Borde knacka på landslagsdörren.

Omgångens kalkon: José Mourinho, Tottenham. Varje gång Tottenham spelar dyker tanken upp i huvudet att det förblir precis lika svagt tänkt att lägga sådan tyngdpunkt på försvarsspelet för ett lag vars relativa styrka är anfallet och relativa svaghet försvaret.

Omgångens manager: Carlo Ancelotti, Everton. Det var 1999 senast som Everton besegrade Liverpool på Anfield, så det går väl att förstå varför Everton möjligen festade under lördagskvällen som om det var 1999.

Annons

Omgångens kanon: West Ham. West Ham bara fortsätter övertyga och vinna. Än så länge är det kanske något man knappt ens vågar viska om, men David Moyes verkar vara på väg att ta West Ham till Champions League.

Omgångens J.R.: Man City. Man vet så att säga att man är ett lag i stod medgång när Raheem Sterling får nicka in ledningsmålet efter bara några minuter och matchen sedan slutar 1-0. Trettonde ligavinsten i rad för Man City.

Omgångens Cliff Barnes: Sheffield United. Matchen var ett slags minikosmos över Sheffield Uniteds hela säsong och förklaringen varför de åker ur. Skapar chans efter chans men gör helt enkelt inte mål.

Omgångens match: Aston Villa 1-2 Leicester. Kanske inte säsongens mest välspelade fotbollsmatch men definitivt en händelserik match som Leicester tog kommandot i innan Aston Villa käkade sig in i matchbilden och gav matchen en nervös avslutning för samtliga inblandade.

Annons

Omgångens WTF: Souness. Graeme Souness fattar tydligen inte vad domarna håller på med och tycker att de ”hittar på saker”, och Souness gör sig däremot till snubbe nummer 846,928 som själv inte begriper något alls om regler eller om att vara domare men är helt övertygad om att detta måste vara domarnas fel och inte hans eget fel.

Omgångens BTW:

Man måste säga att Newcastles supportrar var märkligt förbannade över att Fulham lyckades vinna en fotbollsmatch.

Lite svårt att förstå det mediala gullandet med Scott Parker.

Kan bara finnas två saker som håller José Mourinho kvar på jobbet: Ligacupfinalen och att han är väldigt dyr att sparka.

Inte ens Burnleys och West Broms föräldrar hade kunnat älska matchen mellan Burnley och West Brom.

Publicerad 2021-02-22 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto