Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tar turen slut i Tuchels trettonde match med Chelsea?

Peter Hyllman

Med oavgjort borta mot Leeds i den senaste ligamatchen så tangerade Thomas Tuchel José Mourinhos och Luis Felipe Scolaris gemensamma rekord om tolv matcher utan förlust från det att de anställdes av Chelsea. Vilket som av en händelse betyder att om Chelsea lyckas undvika en förlust mot Atlético Madrid på Stamford Bridge ikväll så slår Tuchel detta rekord och tar det så att säga för sig själv.

Här är kanske för Chelseas hjärtan bäst att inte göra alltför stor sak av det olycksbådande i numret 13 som kvällens match som av en ren tillfällighet råkar vara. Tretton betyder otur sägs det och det vore väl kanske en smula typiskt om nu Chelseas allra första förlust med Tuchel som manager skulle råka komma just precis när för första gången en förlust till varje pris bara måste undvikas.

Chelsea vann borta mot Atlético Madrid med 1-0. Det betyder att Chelsea går vidare till kvartsfinal om de vinner ikväll liksom om de spelar oavgjort ikväll. Det enda Chelsea behöver göra är att undvika att förlora matchen ikväll, vilket alltså är något som Chelsea har varit väldigt bra på under Tuchel. En förlust betyder att Chelsea är utslagna ur Champions League, eller som bäst har en oviss straffläggning framför sig.

Annons

Utöver att ännu inte ha förlorat en fotbollsmatch med Chelsea har Thomas Tuchel presterat några riktigt imponerande defensiva siffror. Chelsea har hållit nollan i tio av tolv matcher under Tuchel, och hittills bara släppt in två mål på tolv matcher. Tuchel är den första managern i Premier Leagues historia att ha hållit nollan i sina fem första ligamatcher på hemmaplan.

Kvällens match mot Atlético Madrid är Chelseas sjätte match på hemmaplan med Tuchel som manager. Om Chelsea alltså fortsätter hålla nollan på Stamford Bridge så går de vidare till kvartsfinal. Samtidigt har insatserna naturligtvis hittills aldrig varit riktigt lika höga som ikväll, och arguably kan det nog även påstås att motståndet hittills inte har varit riktigt lika starkt på Stamford Bridge som Atlético Madrid.

Kanske är det en smula obekvämt för Chelseas supportrar att det nu främst pratas om Chelsea i defensiva termer. Vilket är en aning lustigt eftersom så många av Chelseas största framgångar i modern tid är baserade just på en rigid defensiv. Tittar vi på Chelseas utveckling i ligatabellen och på resultaten i de större matcherna, inte minst senast mot Atlético Madrid, kan den kortsiktiga vinsten knappast heller förnekas.

Annons

Alldeles märkligt är det kanske inte att Thomas Tuchel som första åtgärd ändå verkar ha valt att täta till Chelseas defensiv. Det var den delen av det egna spelet som fallerade först och främst med Frank Lampard. Möjligen är det där vi finner ursprunget till den här upplevda obekvämligheten. Lampard var väldigt uppskattad som manager, och Tuchels fotboll och resultat ställs av naturliga skäl i direkt kontrast till Lampards.

Men ett kanske mer fundamentalt skäl till oro och obekvämlighet är att Chelsea samtidigt som de släppt in extremt få mål på dessa tolv matcher även haft väldigt svårt att även göra mål. Chelsea har inte gjort fler än två mål i någon av dessa matcher och gjort två mål i endast fyra av dem. Chelsea har gjort ett mål i fem matcher och misslyckats med att göra mål i tre av totalt tolv matcher. Detta har kostat till synes onödiga poäng.

Annons

Att säga att Chelsea därför är ett defensivt spelande lag vore att dra saken till sin alldeles för överdrivna spets. Chelsea hade stundtals svårt att producera mål även med Lampards till synes mer offensivglada fotboll. Chelsea spelar offensivt, högt upp i planen med högt bollinnehav, helt enkelt en tämligen progressiv fotboll med Tuchel. Något bussparkerande är det definitivt inte fråga om.

Delvis handlar det säkert om att det är lättare och går snabbare att organisera ett försvarsspel än vad det gör att organisera ett anfallsspel. Det är därför helt enkelt mer sannolikt att ge snabb effekt på Chelseas defensiv än på lagets offensiv. Delvis handlar det säkert även om att det för närvarande läggs mycket koncentration på att ligga rätt i det egna positionsspelet. Med tiden blir det där mer naturligt och därmed flytande.

Annons

På längre sikt är detta ingenting som borde oroa Chelsea. På kort sikt känns det däremot något mer vanskligt eftersom det höjer riskfaktorn betänkligt inför kvällens match i Champions League mot Atlético Madrid. För hur skickliga Chelsea än har varit att försvara sig och hålla nollan så är det ju inte precis bortom all rimlighet att Atlético skulle lyckas göra ett tidigt 0-1-mål eller, om matchen förblir utan mål, ett sent 0-1-mål.

Tvärtom skulle man nästan kunna säga att det torde vara en uppgift och en matchbild som detta Atlético Madrid under Diego Simeone fullständigt älskar. Så även om det naturligtvis var ett fantastiskt fint resultat för Chelsea att vinna bortamatchen för några veckor sedan så är det här en åttondelsfinal som inte på något sätt är att betrakta som avgjord. Chelsea har mycket kvar att göra.

Annons

Kanske vinner man inga stora priser för skarpsynthet av att påpeka att matchens första mål kommer vara väldigt viktigt att göra. Jag skulle nog gå så långt som att säga att laget som gör första målet, om något mål alls görs, är laget som också går till kvartsfinal.

Publicerad 2021-03-17 18:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto