Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Påskhelg och Premier League-fotbollen är återuppstånden!

Peter Hyllman

Landslagsfotbollen är över och kommer inte längre dyka upp igen innan klubbsäsongen är avklarad. Härifrån är det alltså rak sträcka för att avgöra vilka som kommer vinna och vilka som kommer försvinna i ligafotbollen, i de båda cuperna och naturligtvis även i det europeiska cupspelet. Det är i själva verket i högsta grad squeaky bum time, som Alex Ferguson en gång i tiden sammanfattade just den här tiden på säsongen.

Vilka rumpor är det då som kommer gnissla allra värst i Premier League under den återstående dryga månaden? Titelstriden känns ju i praktiken avgjord, så jag tror inte det gnisslar betänkligt under Man Citys rumpor, åtminstone inte vad gäller ligaspelet, men kanske desto mer gällande cupspelet, och då i synnerhet det europeiska cupspelet. Men det finns ju andra saker som kan få rumporna att börja gnissla.

Champions League-striden exempelvis inkluderar beroende på hur man väljer att räkna sju lag för närvarande, som fajtas om tre Champions League-platser. Från Man Utd på andra plats med 57 poäng till Everton på åttonde plats med 46 poäng. Här kanske Man Utds supportrar inte tycker att de konkurrerar med Everton, fastän avståndet i poäng till Everton är exakt lika stort som till Man City, som man inbillar sig konkurrera med.

Annons

Men visst måste Man Utd och Leicester räknas till favoriterna att ta två av de tre återstående Champions League-platserna. Ett försprång med sju-åtta poäng ned till femteplatsen med nio omgångar kvar borde räcka till. Men det är inte ett försprång som känns som någon garanti i praktiken. Bakom dem jagar Chelsea, West Ham, Tottenham, Liverpool och Everton, samtliga inom fem poäng av varandra.

Att säga att Premier Leagues klubbar fajtas om att ta sig till Europa League eller till och med Europa Conference League, som ju drar igång nästa säsong, vore kanske en smula överdrivet. Men någon europeisk fotboll är alltid bättre än ingen europeisk fotboll, och det är ju definitivt pottor som är värda att vinna. Frågan är däremot vilka klubbar som hamnar i vilken cup?!

Enda skillnaden för Premier League är att det som förut varit den sista Europa League-platsen nu istället kvalificerar in till Europa Conference League. Detta har gällt för det lag som vinner Ligacupen. Om laget som vinner Ligacupen redan är kvalificerat till europeiskt cupspel via ligan så går platsen istället till nästa ligaplacering. Vinner Tottenham Ligacupen så är de alltså kvalificerade till Europa Conference League.

Annons

Om de inte slutar fyra eller femma det vill säga, då spelar de istället antingen i Champions League eller i Europa League. Även om de skulle sluta sexa så kan de få spela i Europa League, om inte Southampton går och vinner FA-cupen. Dito om de skulle förlora Ligacupfinalen för övrigt. Men om Tottenham slutar sämst sexa i ligan, och Southampton inte vinner FA-cupen, så går Europa Conference League-platsen till ligasjuan.

Vilket just i nuläget är Liverpool eller Everton, eventuellt med Arsenal jagandes hack i häl beroende på hur kvällens match slutar. Även Aston Villa kanske blandar sig i den leken innan allt är klart.

Nedflyttningsstriden känns betydligt mer straight-forward. Här känns det som om Brighton med två raka segrar ändå har lyckats göra ett litet ryck och åtminstone tills vidare sett till att nedflyttningsstriden är en direkt tvekamp mellan Newcastle och Fulham om att undvika den sista nedflyttningsplatsen efter Sheffield United och West Brom. Här har Newcastle till synes fördel med två poäng mer och en match mindre spelad.

Annons

Fulham har samtidigt visat upp åtminstone tendenser till bättre form och bättre fotboll under den senaste tiden. Så även om det kanske inte är någon kraftigt uppåtpekande kurva som Fulham jobbar med, så pekar den åtminstone mer uppåt än vad Newcastles motsvarande kurva gör. Om denna skillnad hinner få något genomslag under de åtta-nio omgångar som är kvar återstår att se.

Mitt tips: Att Man City vinner ligan får vi inte ens igen pengarna på. Med dem till Champions League följer Man Utd, Leicester och Chelsea, dock ej nödvändigtvis i den ordningen. Både Man Utds och Leicesters försprång är lite för stora för att lyckas tappa på kort tid, och Chelsea har hittat ett starkt momentum under Tuchel.

Om vi utgår från att de båda cuperna går på ett av de mer sannolika sätten och att övriga cupplatser således sorteras efter ligaposition så anar jag att det blir Tottenham och Liverpool som till slut tar de båda Europa League-platserna. Jämnt skägg mellan West Ham och Everton om Europa Conference League, men till slut tror jag Everton vill det mer.

Annons

Vad gäller nedflyttning så får vi knappast några pengar tillbaka på att Sheffield United och West Brom lämnar Premier League heller. Southampton, Burnley och Brighton är kanske inte helt safe men det ska mycket till för att de ska åka ur nu. Omöjligt att välja mellan Fulham och Newcastle, men negativismen runt Newcastle känns väldigt destruktiv.

Av egentligen endast den anledningen tror jag Fulham kan lyckas hålla sig kvar i Premier League, på Newcastles bekostnad. Men kvaliteten, i alla fall på spelarmaterialet, talar till Newcastles fördel.

Dagens matcher:

Chelsea fortsätter trumma på, och har vad som måste betraktas som en rätt given vinstmatch hemma mot vad som nog alltmer känns som ett helt uppgivet West Brom och en minst lika uppgiven Sam Allardyce. Garanti mot nedflyttning my ass!

Yorkshirederby mellan Leeds och Sheffield United under eftermiddagen. Paul Heckingbottom, tillförordnad för Sheffield United, återvänder alltså till Leeds där han ju för några år sedan hade en kort och i stora drag misslyckad tid.

Annons

Saftig match mellan Leicester och Man City där en vinst för Leicester skulle vara väldigt sköna bonuspoäng för dem i Champions League-striden, och som helt säkert skulle få media att börja försöka konstruera en titelstrid där ingen egentligen finns.

Kvällens stormatch är onekligen Arsenal mot Liverpool, men med en bedövande känsla av en match där egentligen ingenting faktiskt står på spel. Roy Keane, tror det var han i alla fall, sa hur som helst att vinner inte Liverpool ikväll kan de glömma Champions League.

Vilket jag tror att Keane kan ha rätt i.

Publicerad 2021-04-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto