Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Chelseas kvartsfinal som inte ens deras mammor skulle titta på ikväll

4v

Om det var svårt nog att få folk att ratta in matchen mellan Chelsea och Porto förra veckan, samtidigt som Bayern München spelade mot PSG, så lär det var helt och hållet omöjligt den här veckan. Inte minst så klart eftersom Chelsea går in till den här matchen med en relativt betryggande 2-0-ledning samtidigt som 3-2 till PSG inför returmötet är ett i högsta grad ovisst utgångsläge.

ANNONS

Visst är det väl också så att både Bayern München är stora klubbar med relativt sett fler högprofilerade stjärnspelare, så även detta spelar naturligtvis in. När man tänker på Champions League så är det matcher som denna mellan Bayern München och PSG man först och främst tänker, turneringens förmodligen främsta selling point, snarare än en match mellan Chelsea och Porto.

Helt fräckt tänker jag nog påstå att det mesta av det beror på Porto. Hade Chelseas kvartsfinal varit mot ett annat lag ungefär samma tyngd eller större, som exempelvis Real Madrid, Liverpool, Juventus eller dylikt, så hade nog det relativa intresset för matchen också varit betydligt större. Som det är nu hade man kunnat placera Real Madrid mot Porto, och allt intresse hade ändå riktats mot Paris ikväll.

Europas två bästa lag möts ju i Paris ikväll. Åtminstone är det så storyn går, möjligen med Man City inslängd i den gröten som ett tredje lag i samma kategori. Ett påstående som för all del inte är särskilt felaktigt men däremot grovt förenklat. Många vill dra så väldigt tydliga gränser där dessa gränser mellan lagen i själva verket är rätt suddiga. Skillnaderna mellan lagen är aldrig riktigt så stora som de ofta framställs som.

ANNONS

Neymar, Kylian Mbappé, Robert Lewandowski, Thomas Müller med flera. De flesta oftast stjärnsprakande namnen finns så klart i Bayern München och i PSG än vad de faktiskt finns i Chelsea, även om Chelsea heller inte saknar namn med stjärnkvalitet. Även detta förklarar skillnaden i intresse. Men som fotbollslag betraktat är jag inte säker på att Chelsea är så mycket sämre än dem. Möjligen är Chelsea ett mindre ”färdigt” lag.

Alltså är jag rörande överens med Thomas Tuchel när han på frågan om Chelsea siktar på att vinna Champions League någon gång i framtiden svarar att Chelsea siktar på att vinna Champions League redan denna säsong. Och varför inte? Chelsea är sannerligen bra nog att kunna besegra alla möjliga motståndare, utan att det ens skulle kunna ses som någon särskild skräll, så allt annat vore ju rent slöseri med en väldigt god möjlighet.

ANNONS

Vilket ju är lite nytt för Chelsea. För när Frank Lampard var Chelseas manager var det i själva verket omöjligt att se dem vinna Champions League. Thomas Tuchels främsta bidrag är att ha gjort Chelsea till ett tillräckligt bra fotbollslag att faktiskt kunna vinna Champions League. Det krävdes inte någon längre tid för detta, det krävdes inte fler eller nya spelare, det krävdes bara kompetens och sunda metoder.

Insikten att Chelsea kunde vinna Champions League verkade drabba de allra flesta när de slog ut Atlético Madrid i åttondelsfinalen. Vilket för all del kändes en smula överdrivet det med. Chelsea blir inte plötsligt favoriter i Champions League bara för att de vinner över Atlético Madrid, och starka outsiders till att kunna vinna Champions League var de i själva verket redan när de mötte Atlético Madrid.

ANNONS

Utan att gå handlingarna i förväg, även om det naturligtvis är just ingenting annat än att gå handlingarna i förväg, så kan man ju fråga sig vilka Chelsea helst möter i Champions Leagues semifinal. Real Madrid eller Liverpool? Det mesta tyder naturligtvis just nu på att det blir Real Madrid, efter deras 3-1 mot Liverpool i det första mötet, särskilt som Real Madrid den här gången slipper tampas med ett elektriskt Anfield.

De flesta svaren jag hört på den frågan säger Real Madrid. Att Chelsea med supportrar hellre möter Real Madrid i semifinalen behöver inte betyda att de tror det skulle vara en lättare motståndare, utan kanske inte så mycket mer än att Real Madrid vore en relativt ny motståndare för dem i detta sammanhang, samtidigt som Chelsea möter Liverpool mest hela tiden, och även har mött dem många gånger i Champions League redan.

ANNONS

Visst kan det nog också vara lite så att det skulle göra betydligt mindre ont för Chelsea med supportrar att åka ut Champions League mot Real Madrid än vad det skulle göra att åka ut mot Liverpool. Sådan är trots allt rivalitetens effekter, att åka ur europeiskt cupspel är aldrig någonsin roligt, men att åka ut europeiskt cupspel mot andra engelska lag är hämsko. Och Chelsea har ju gjort det en och annan gång redan.

Men först måste Chelsea naturligtvis ta sig till den där semifinalen. Vilket förutsätter att de inte får för sig att om inte överträffa så åtminstone matcha Tottenhams bravader i europeiskt cupspel den här säsongen, där man glömmer bort att knyta ihop säcken efter ett stort överläge från den första matchen. Men eftersom det redan hänt Tottenham en gång så kan man tänka sig att Chelsea är förvarnade.

ANNONS

Om det osannolika ändå skulle inträffa så kanske Chelsea ändå kan trösta sig med den filosofiska funderingen att om nu ändå ingen ser dem floppa i Champions League, har de i så fall verkligen floppat i Champions League?!

Publicerad 2021-04-13 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto