Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bör Premier League kasta ut de sex fördömda klubbarna?

3v

Hoten har duggat tätt de senaste dagarna. Planerna på en Super League har exempelvis fått UEFA att hota med att klubbar och spelare kommer uteslutas ur UEFA:s alla tävlingar, både på klubbnivå och på landslagsnivå. Ett hot som kanske inte precis får de aktuella klubbarna att darra i knävecken då hela syftet med projektet ju är att bryta sig ut från den av UEFA ägda och styrda tävlingsstrukturen.

ANNONS

Betydligt värre vore väl i så fall för de sex förbannade engelska klubbarna hotet från Premier League att de skulle slängas ut även därifrån. Ett hot som även det har uttalats väldigt tydligt från offentligt håll. Ett hot som dessutom hittat ett omfattande stöd i opinionen och på sociala medier. Kasta ut dem och släng igen dörren bakom dem så att den slår dem i skallen på väg ut, verkar vara det allmänna stämningsläget.

Låt oss från början vara klara med en sak som blandas ihop lite för ofta. Super League är inte en utbrytarliga från Premier League, eller rättare sagt från det nationella ligaspelet, utan från Champions League. Super League är tänkt att ersätta Champions League, inte Premier League. De sex klubbarna vill alltså vara kvar i Premier League. Frågan är alltså om Premier League vill ha kvar de sex klubbarna.

ANNONS

Den omedelbara frågan är naturligtvis om Premier League verkligen har juridiken i ryggen att kunna utesluta klubbar, än hellre då sex klubbar, om dessa klubbar har fullgjort och har för avsikt att fullgöra alla sina åtaganden mot Premier League. Och det är lite svårt att säga att de här sex klubbarna inte skulle ha gjort det eller har för avsikt att inte göra det, då de ju vill fortsätta spela i Premier League.

Jag är medveten om paragraferna i Premier Leagues regelverk (L9-L11) som dels definierar vilka turneringar som Premier Leagues klubbar ska och får spela i, och hur all kvalificering till UEFA:s europeiska cupspel ska vara meritbaserat, det vill säga genom den inhemska fotbollen. Men till att börja med är det inte specificerat att brott mot just dessa regler faktiskt ska leda till uteslutning ur Premier League.

ANNONS

Regeln att all kvalificering till UEFA:s turneringar ska vara meritbaserad (L11) är naturligtvis lättast att komma förbi. Detta självfallet eftersom denna Super League inte är någon av UEFA:s turneringar. Reglerna om vilka turneringar klubbarna får spela i (L9-10) är även de flexibla, eftersom den enda turnering det specificeras att klubbarna ska spela i är FA-cupen.

Det enda problemet i detta regelstycke är i själva verket L9 där det står att Premier Leagues klubbar får delta i andra tävlingar än de i regelverket specificerade endast med skriftligt tillstånd från Premier Leagues styrelse. Och man kan ju då för all del tänka sig att något sådant tillstånd är minsann inte Premier Leagues styrelse det minsta intresserade av att tillhandahålla.

Men som sagt, vad som händer om dessa sex klubbar alltså går rogue, och deltar i en annan tävling såsom Super League utan tillstånd från Premier Leagues styrelse, så är frågan vad som då händer. Det vill säga om detta betyder att Premier League därmed faktiskt kan kasta ut dem. Den kanske större frågan är ändå om Premier League i så fall verkligen borde kasta ut dem?

ANNONS

Givet att de sex klubbarna själva inte vill lämna Premier League, utan att de ser detta mer som ett bättre alternativ till Champions League, så hade det ju kunnat ses både som en i högsta grad ovänlig och kanske även onödig handling. Naturligtvis vore det också en handling som skulle göra en Premier League-titel betydligt mycket mindre legitim, liksom det onekligen skulle riskera sänka värdet på Premier Leagues TV-rättigheter.

Föreställ er ett Premier League utan Arsenal, Man City, Man Utd, Liverpool, Chelsea och Tottenham, dessa istället spelandes i en europeisk liga. En vidöppen liga naturligtvis, och på många sätt skulle den fortfarande vara hyperintressant naturligtvis. Men det skulle vara omöjligt för någon klubb att då vinna ligan och då verkligen kunna hävda att de är bäst i England. De är då bäst för att de bästa är borta.

ANNONS

Sportsligt och symboliskt är det alltså ett hot som kommer med oerhört stora risker och kostnader för Premier League självt. Ekonomiskt är risken inte mindre varken för Premier League eller för hela det engelska fotbollssystemet. Ett Premier League utan de här sex klubbarna kommer aldrig kunna generera samma värde på TV-marknaden, och de totala pengarna till den engelska fotbollen kommer därmed minska.

Så långt känns analysen och dess slutsatser tämligen enkla. Rent rationellt, när den allra värsta ilskan har hunnit lägga sig, verkar det inte finnas några som helst goda skäl för Premier League att verkligen kasta ut dessa sex klubbar, ens om de kan. Onekligen vore det att såga av den gren på vilka man själva faktiskt sitter. Ett hot betingat av hämndbegär mer än något annat.

Men att ha dessa sex klubbar spelandes både i en Super League och i Premier League är naturligtvis inte precis problemfritt det heller. Vad Super League-förslaget gör, det som i själva verket är den huvudsakligt förkastliga delen i det, är att det skapar ett stängt system i europeiskt fotboll där 12-15 klubbar garanteras ekonomiska fördelar över alla andra klubbar. Vilket naturligvis får återverkningar i de nationella ligorna.

ANNONS

Champions League är sannerligen inte perfekt, och har aldrig varit det. Men det har ändå alltid varit ett öppet system. Det har varit möjligt för alla klubbar att genom långt och träget arbete, eller i vissa fall genom att ha vunnit på oljelotteriet, ta sig in i finrummet och dra nytta av alla dess fördelar. Alla klubbar har alltid haft samma möjligheter att kvalificera sig till denna kassakossa.

Champions League har naturligtvis lett till allt större ekonomiska klyftor mellan klubbarna, vilket i sin tur fått återverkningar på det nationella ligaspelet. Effekterna av detta har varit minst i kanske just Premier League, där ligans egna TV-intäkter har fördelats på sådant sätt att övriga klubbar haft relativt hög möjlighet att ändå konkurrera. Men med Super League skulle dessa ekonomiska klyftor öka närmast exponentiellt.

ANNONS

Dessutom skulle det ekonomiska värdet på Premier Leagues TV-rättigheter förmodligen sjunka även med dessa sex klubbar kvar i ligan, med Super League vid sidan av. Dels då Super League i högre utsträckning än Champions League kommer kunna ses som ett substitut för Premier League, snarare än ett komplement. Dessutom är det kanske inte någon avancerad gissning vad dessa sex klubbar kommer att prioritera.

Här är jag emellertid inte helt bergsäker. Att Super League enligt förslaget inte innebär några våldsamma skillnader i intäkter baserat på hur klubbarna placerar sig, gör att det i alla fall inte finns några större ekonomiska incitament för att prioritera bort ligaspelet.

Mest allvarligt är däremot att förslaget helt tar död på drömmen om europeisk fotboll för alla andra klubbar, utom då de sex klubbarna som ingår i projektet. Visst, kommer det hävdas, så kan UEFA:s turneringar fortfarande kunna finnas, men det kan naturligtvis aldrig riktigt bli samma sak. Visst, kommer det hävdas, så finns ju fem öppna platser i Super League, men det är långt ifrån samma sak.

ANNONS

Alltså finns det flera högst rationella skäl för Premier League och alla dess övriga klubbar att motsätta sig planerna på en Super League, och att engelska klubbar alls ska delta i detta projekt. Om det sedan betyder att hota med att kasta ut klubbarna ur Premier League, eller kanske till och med göra det, är en fråga som för all del kan låta extremt frestande, och i hög utsträckning välförtjänt.

Men huruvida det är något som Premier League verkligen juridiskt kan göra, eller rationellt borde göra, är en betydligt mycket mer komplicerad fråga än så. Vilket inte utesluter att den ändå landar i samma svar.

Publicerad 2021-04-20 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto