Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kan West Brom hålla sig kvar i Premier League?

3v

West Brom har redan svarat för en av Premier Leagues mest minnesvärda så kallade Great Escapes. Detta var säsongen 2004-05 då de blev den första engelska klubben att undvika nedflyttning efter att ha legat sist i tabellen på juldagen. När säsongen skulle in på allra sista dag så låg West Brom fortfarande sist i tabellen. Men genom att vinna hemma mot Portsmouth samtidigt som Norwich, Southhampton och Charlton samtliga tappade.

ANNONS

Alltså är det kanske inte så konstigt att tisslas och tasslas rätt friskt just nu runt The Hawthorns att kanske har West Brom faktiskt chans på en Great Escape som i så fall måste betraktas som ännu mer spektakulär än den förra. Detta naturligtvis sedan West Brom vunnit två raka ligamatcher, först väldigt oväntat borta mot Chelsea med 5-2, och sedan kanske något mer väntat hemma mot Southampton med 3-0.

Dessa båda vinster har skickat upp West Brom på 24 poäng, vilket är 9-11 poäng bakom Burnley, Brighton och Newcastle ovanför strecket, men å andra sidan också med en match mindre spelad. Om West Brom alltså skulle vinna mot Leicester ikväll så ligger de alltså 6-8 poäng under nedflyttningsstrecket, med sex matcher kvar att spela. Otroligt svårt läge naturligtvis, men kanske heller inte omöjligt.

ANNONS

En inte obetydlig del av mig vill inte se detta hända. Egentligen inte för att jag har något mot West Brom, utan naturligtvis för att käften aldrig skulle sluta glappa på Sam Allardyce och hans fluffers i media. Ett av de senaste veckornas mer löjliga påståenden är att om Allardyce fått mer tid på sig så hade inte West Brom åkt ur Premier League. Han har naturligtvis haft gott om tid på sig att lyckas, men misslyckats.

Vad man kan säga att Allardyce ändå har bidragit med under dessa två sista matcher som har gett West Broms två vinster, är att ha ställt ut ett betydligt mer vidlyftigt lag på planen än tidigare. Allardyce verkar ha slängt mycket av sin försiktighet över relingen, vilket kanske inte är så konstigt i ett läge där West Brom har absolut ingenting att förlora längre. Deras nedflyttning var ju så gott som garanterad.

ANNONS

Är då West Broms nedflyttning egentligen mindre garanterad nu än vad den var för några veckor sedan? Hur sannolikt är det egentligen att West Brom presterar ännu en Great Escape i Premier League? För att ha en aning om svaret på dessa frågor måste vi börja med att fundera på hur många poäng det egentligen är rimligt att tänka sig att West Brom kan ta på sina återstående sju matcher.

Leicester (b). Kvällens första match för West Brom är onekligen väldigt tuff på förhand, mot ett Leicester fräscha mentalt efter att ha precis tagit sig till FA-cupfinal, jagandes en Champions League-plats. (xP – 0,62p)

Aston Villa (b). En inte särskilt mycket lättare bortamatch detta. Aston Villa och West Brom är klassiska rivaler, och få saker skulle nog kunna tänka Aston Villa mera i detta läge än att spela West Brom ned i Football League. (xP – 0,96p)

ANNONS

Wolves (h). Från ett rivalmöte till ett annat. West Brom slog faktiskt Wolves på Molineux, ett av Allardyces få positiva resultat inledningsvis. Räkna med att ett ändå sargat Wolves kommer vara revanschsugna i den här matchen. (xP – 1,76p)

Arsenal (b). Man vet ju aldrig riktigt vad man får med Arsenal, så det är ju en match som kan gå lite hur som helst. Men på pappret är Arsenal naturligtvis det bättre laget, helst på hemmaplan, men kan ha sina huvuden i Europa. (xP – 0,86p)

Liverpool (h). Liksom med Arsenal beror det på vilket Liverpool som dyker upp. Men vi kan räkna med att Liverpool i detta läge kommer kriga om Champions League-platser, de har inget europeiskt cupspel att bekymra sig om. Tufft. (xP – 0,52p)

West Ham (h). Chansen finns att även West Ham kommer tömma sina allra sista krafter för att lyckas ta sig till Champions League. West Ham är samtidigt inte riktigt lika bra som Liverpool. God chans till poäng för West Brom. (xP – 1,52p)

ANNONS

Leeds (b). Bortamatch i sista omgången, men ändå en bortamatch mot ett lag som inte rimligtvis kommer ha så väldigt mycket att spela för. I synnerhet utan någon publik på läktarna. En match West Brom mycket väl kan vinna. (xP – 1,56p)

Naturligtvis är det väldigt godtyckligt och sårbart att spekulera i hur det kommer gå i en enskild match. Å andra sidan finns det inte så många andra vägar att vandra om man nu vill ägna sig åt den här typen av säsongsanalys. Vad jag har gjort är tankeleken att dessa matcher spelas 100 gånger, hur många av dessa matcher slutar då med vinst, oavgjort och förlust? Denna tankelek har resulterat i en förväntad poäng (xP) för varje match.

Räknar man då kvickt samman dessa förväntade poäng, samt avrundar uppåt, så kommer man snart fram till att West Brom på sina återstående sju matcher kan förväntas spela ihop åtta poäng. Vilket skulle betyda att West Broms förväntade totalpoäng (xTP) när säsongen är slut är 32 poäng. Vilket man då omgående förstår inte kommer räcka till att ta sig förbi Burnley, Brighton eller Newcastle, som sitter på 33 poäng som lägst redan.

ANNONS

Nu skulle för all den petiga observatören kunna påpeka att en Great Escape kommer aldrig bli av för att laget enbart spelar hem sina förväntade poäng. Utan enda sättet en Great Escape kan bli verklighet är om laget tar sina förväntade poäng, men dessutom spelar hem ett betydande antal icke förväntade poäng. Här känner man kanske att matcherna mot Leicester, Aston Villa, Arsenal och Liverpool kommer vara viktiga.

Om West Brom kan överprestera i någon eller några av dessa fyra matcher så har de i alla fall gett sig själva chansen till en Great Escape, till att hålla sig kvar i Premier League. Det är å andra sidan samtidigt rätt omöjligt att föreställa sig att Burnley, Brighton eller Newcastle knappt skulle ta några poäng alls under återstoden av säsongen. Vilket är vad som skulle krävas för West Brom även med en bättre än förväntad poängkalkyl.

ANNONS

Alltså kommer svaret bli följande: Nej, West Brom kan inte hålla sig kvar i Premier League! Kanske är det inte fullständigt omöjligt, med det är med intill visshet gränsande sannolikhet omöjligt.

Publicerad 2021-04-22 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto