Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sju skäl varför Man City vinner ligan!

5v

Fotbollen saknar som sagt inte humor. Det är bara några dagar sedan det blev klart att Man City och Chelsea möter varandra om några veckor i Champions League-finalen och vilka är det som råkar möta varandra i ligan den här helgen? Jodå, naturligtvis är det Man City och Chelsea som drabbar samman i en match som plötsligt därför har fått en helt ny och lite underhållande twist.

Matchen saknar för all del inte helt andra poänger. Man City kan säkra ligatiteln idag om de vinner mot Chelsea, vilket självfallet borde göra dem extra motiverade. Alltid roligast att vinna ligan genom att själv vinna på planen, även om det verkade på en och annan Man City-supporter som om de blev väldigt besvikna över att bli snuvade på konfekten förra helgen när Man Utd och Liverpool skulle ha spelat mot varandra.

ANNONS

Även för Chelsea är det naturligtvis en viktig match i kampen om en Champions League-plats nästa säsong. Genom att ha tagit sig till final i Champions League har de för all del gett sig själva två chanser till detta, men en Champions League-final är så klart svettig nog som det är utan att addera den pressen på laget att vinna. Bakom Chelsea på fjärdeplats jagar som vi vet West Ham, Tottenham och Liverpool.

Att Chelsea tar sig till Champions League är och förblir i högsta grad osäkert, egentligen oavsett om de vinner eller förlorar mot Man City idag. Även om en vinst naturligtvis skulle vara en rejäl knuff i ryggen. Att Man City kommer vinna ligan är däremot i högsta grad säkert, oavsett om de vinner eller förlorar mot Chelsea idag. Det är endast en fråga om när Man City vinner ligan, inte om Man City vinner ligan.

ANNONS

En sak skiljer Man Citys ligatitel den här säsongen från Man Citys tidigare ligatitlar under Pep Guardiola. Förut har Man City sprutat ut ur säsongens startblock och tämligen omgående tagit ett rejält kommando i tabellen. Den här säsongen vann Man City endast tre av sina första åtta matcher, låg på tabellens nedre halva i slutet av november, och tog sig upp på första plats i tabellen första gången så sent som i slutet av januari.

Men från den 19 december vann Man City femton ligamatcher i rad och har sedan dess vunnit 18 av 20 ligamatcher. Under samma period har Man Citys konkurrenter snavat och snubblat alldeles för många gånger på alldeles för obetydliga hinder. Konsekvensen har blivit att Man City vinner sin tredje ligatitel med Pep Guardiola med bred marginal. Alltså är det dags att fråga sig varför det blivit så?!

ANNONS

Man City släpper in färre mål

Givet att ett lag gör 25% fler mål förra säsongen och ändå förlorar ligan och förlorar betydligt fler matcher än det gör den här säsongen så tycker man att det inte borde vara någon särskilt kontroversiell slutsats att vad Man City framför allt har åtgärdat är sitt defensiva läckage.

Man City kommer, om vi antar att deras genomsnittliga måltakt håller i sig, göra cirka 80 mål den här säsongen jämfört med förra säsongens 102 mål, men släpper samtidigt in blott cirka 25 mål jämfört med förra säsongens 35 mål. Man kan lugnt säga att värdet av de färre insläppta målen vida överstiger värdet av de färre gjorda målen.

Man Citys förbättrade defensiva balans

Anledningen att Man City släpper in färre mål i sådan utsträckning, vilket även fått mycket positiva effekter i Champions League, är att laget jobbar med en helt annan defensiv balans den här säsongen jämfört med tidigare säsonger. Vilket inte är detsamma som att säga att Man City är ett defensivt fotbollslag.

ANNONS

Statistiken visar tydligt hur Man City pressar högt i betydligt mindre utsträckning den här säsongen än vad man gjort förut. Vad som också har varit framträdande är hur Man City den här säsongen har vinnlagt sig om att alltid ha minst fyra spelare bakom bollen i alla sammanhang, med boll eller utan boll, i anfall som i försvar.

Man Citys förstärkta backlinje

Det är kanske framför allt i ljuset av ovanstående som vi måste betrakta Man Citys betydligt mer framstående backlije den här säsongen. Justeringen i spelsystemet har onekligen gynnat backlinjen, gjort den mindre utsatt och mindre sårbar. Men det är heller inte hela förklaringen.

En annan viktig del i förklaringen är även spelarna och samarbetet dem emellan. Med Ruben Dias har Man City gjort vad som nog måste betraktas som säsongens värvning, och som kan visa sig vara årtiondets värvning när det ska sammanfattas. Dias har på samma gång bildat ett väldigt fint samarbete med John Stones.

ANNONS

Man Citys nya roll för Ilkay Gündogan

Ilkay Gündogan har varit en nyttig central mittfältare för Man City under hela sin tid i klubben. Men någon stor målgörare har han knappast varit. Plötsligt är han Man Citys meste målgörare den här säsongen, efter att i perfekt korrelation med Man Citys lyft i tabellen från december och framåt ha gjort hela 14 mål.

En stor anledning till detta har varit Kevin De Bruynes frånvaro, vilket gett Gündogan mer av det kreativa ansvaret på Man Citys mittfält. Gündogan har alltmer blivit spelaren som kommer dröjandes in i straffområdet och avslutar anfallet. Gündogans sena löpningar in i straffområdet har varit Man Citys kanske viktigaste anfallsvapen.

Man Citys fotboll utan anfallare

Normalt sett har Pep Guardiola alltid spelat med Sergio Aguero eller Gabriel Jesus som anfallare under sin tid med Man City, och de gånger han förut försökt sig på andra system har det helt enkelt inte fungerat så bra. Detsamma kan inte sägas den här säsongen, då Guardiola allt mer normaliserat en fotboll utan anfallare, med framgång!

ANNONS

Man City har spelat anfallslöst i sina viktigaste matcher den här säsongen, och roterat in anfallare i matcherna däremellan. Det har rimmat väl med Man Citys tydligare defensiva balans och det har i någon mening gjort Man City mer flytande, mer rörliga och svårare att försvara sig mot för motståndarna. Man City har skapat nya ytor på planen.

Man City har gjort första målet

Med tanke på hur väldigt bra Man City generellt sett har varit de senaste fyra-fem åren är det rätt udda att de samtidigt har ett så dåligt facit när det kommer till att vinna matcher i vilka de hamnar i underläge. Något Man City exempelvis gjorde i nästan en tredjedel av sina matcher förra säsongen, av vilka de vann endast en enda.

Hittills den här säsongen har Man City släppt in första målet i endast sex av sina 34 matcher. Mellan mitten av november och början av mars befann sig Man City aldrig i målmässigt underläge i ligaspelet. I över hälften av dessa matcher gjorde Man City mål redan under första kvarten. Man City snittar 2,74 poäng i matcher de tagit ledningen.

ANNONS

Man City har anpassat sig bäst till en svår säsong

Flertalet punkter ovan följer ett gemensamt tema. I hög utsträckning är det punkter som Pep Guardiola hade genomfört i vilket fall som helst, eftersom han naturligtvis kunde göra och gjorde exakt samma analys av Man Citys styrkor och svagheter som alla vi andra. Han såg vad vi såg.

Men dessa olika anpassningar av Man Citys fotboll har även passat väldigt väl ihop med de tuffa fysiska och mentala omständigheter som präglat och plågat den här säsongen, med ett extremt tufft spelschema, begränsade möjligheter till försäsong och fysisk förberedelse inför säsongen och så vidare.

Andra managers har valt att se och högljutt om och om igen beklaga sig över säsongens alla problem och svårigheter. Pep Guardiola har valt att istället leta efter möjligheter och möjliga lösningar. Med en Ligacuptitel redan i bagaget, en ligatitel på snar ingång, och en Champions League-titel hägrande nära, har detta belönats snabbt och stort.

ANNONS

Man City tar en ligatitel helt utan asterisker. Fastän den här säsongen naturligtvis enligt Man City-supportrarnas egen logik för ett år sedan naturligtvis borde omgärdas av betydligt fler asterisker än förra säsongen.

:::

VAD VET VI OM EFL CHAMPIONSHIP INFÖR SISTA OMGÅNGEN?

Vi vet att Norwich vinner ligan, flyttas upp till Premier League, och att Daniel Farke fullt rättvist utsetts till säsongens manager.

Vi vet att Watford följer med Norwich upp i Premier League, och att Francisco (”Xisco”) Munoz förväntas få förlängt kontrakt.

Vi vet att Brentford, Swansea, Bournemouth och Barnsley kommer spela playoff de närmaste veckorna, dock ej vilka som möter vilka.

Vi vet att Wycombe Wanderers flyttas ned till League One, trots en oväntat stark spurt av dem under slutet av säsongen.

Vi vet att Rotherham måste vinna borta mot Cardiff för att ha någon chans att hålla sig kvar i EFL Championship.

ANNONS

Vi vet att Derby County, med Wayne Rooney som manager, möter Sheffield Wednesday i en direkt måstematch gällande att vinna sig kvar i EFL Championship.

Vi vet att Rotherham oavsett om de vinner flyttas ned om Derby County också vinner, och att Sheffield Wednesday oavsett flyttas ned om Rotherham vinner.

Vi vet att EFL Championships sista ligaomgång sparkar av klockan 13:30.

:::

VAD VET VI OM LEAGUE TWO INFÖR SISTA OMGÅNGEN?

Vi vet att Cheltenham Town är klara för uppflyttning till League One, och vinner ligan om de vinner hemma mot Harrogate Town.

Vi vet att Cambridge United (77p), Bolton Wanderers (76p) och Morecambe (75p) slåss om de två återstående automatiska uppflyttningsplatserna.

Vi vet att det räcker med oavgjort för Cambridge hemma mot redan nedflyttade Grimsby Town för att säkra uppflyttning till League One.

ANNONS

Vi vet att Morecambe spelar hemma mot Bradford City samtidigt som Bolton har bortamatch mot Crawley Town.

Vi vet att Tranmere Rovers och Newport County båda säkrar varsin playoff-plats om de klarar oavgjort mot Colchester United respektive redan nedflyttade Southend.

Vi vet att Forest Green Rovers (70p), Exeter City (69p) och Salford City (68p) fightas om den fjärde och sista playoff-platsen.

Vi vet att Forest Green möter Oldham på bortaplan samtidigt som Exeter och Salford har hemmamatcher mot Barrow respektive Leyton Orient.

Vi vet att Grimsby Town och Southend United båda redan är klara för nedflyttning från Football League.

Vi vet att League Twos sista ligaomgång sparkar av klockan 16:00.

Publicerad 2021-05-08 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto