Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

EM:s åtta största favoriter!

Peter Hyllman

EM stundar runt hörnet. Det borde i normala fall ha gett upphov till ett visst mått av taggning, men riktigt där har jag ännu inte lyckats hamna. Fram tills för några dagar sedan visste jag vilka lag som ingick i Englands EM-grupp, men inget mer. Mer taggad än så var jag alltså inte. Det kan diskuteras vad det beror på, men fotboll i mängder och utan uppehåll i nästan ett helt år är säkert en del av förklaringen.

Motsvarande fråga på twitter gav resultat att cirka 50% verkar rejält taggade inför EM, och motsvarande alltså 50% inte särskilt taggade alls. Vilket måste betraktas som en rätt låg grad av taggning rent allmänt för detta EM, samtidigt som det faktiskt var mer taggat än vad jag möjligen förväntade mig att det skulle vara. Samtidigt är detta naturligtvis något som kan komma att förändras gradvis under sommaren.

Nu har jag för all del hunnit med att i alla fall läsa in mig på vilka EM-grupperna är, och lite allmänt om lagen som är med i EM. Det går som vanligt att rekommendera Guardians genomgångar av både lag och spelare inför sådana här mästerskap. Alltså tänkte jag att det kan vara dags så här på den sista måndagslistan innan EM startar att ge mitt tips om detta EM i form av vilka jag anser vara dess åtta största favoriter.

ANNONS

EM är ju annars ett stökigt litet styvbarn. Antalet lag har utökats till 24, vilket betyder ett gruppspel som eliminerar endast åtta lag. Fyra av de sex bästa treorna går vidare till slutspel, vilket både gör att vi väldigt sent vet vilka lag som faktiskt går till slutspel, och gör att detta slutspel är svårt att veta hur det faktiskt kommer se ut. EM har nu samma format som VM hade mellan 1986 och 1994.

FIFA utreder just nu ett förslag att VM istället ska arrangeras vartannat år. Det finns skäl att tycka det är en korkad idé, men eftersom EM och VM har glidit samman alltmer så är i alla fall inte det ett av skälen. EM i dess nuvarande form anser jag faktiskt skulle kunna läggas ned. För mig vore Nations League ett betydligt bättre och mer unikt format för ett faktiskt europeiskt mästerskap.

ANNONS

Men nog om detta. Åter till frågan om vilka som är EM:s åtta största favoriter, i något slags försök till rangordning. En lista som Sverige naturligtvis inte befinner sig i närheten av. Men var hamnar England?

(8) Polen

Det har för all del hänt att jag har överskattat Polen förut. Men den här gången är de behjälpta av en inte överdrivet komplicerad grupplottning, som i sin tur kan ge dem en hyfsat bekväm resa genom åttondelsfinalen. Polen har ett lag med bra spelare, och borde ha goda förhoppningar att kunna sluta tvåa i sin grupp efter Spanien. Polen kommer naturligtvis inte vinna EM, men detsamma kan sägas om majoriteten av deltagarna i detta EM.

(7) Danmark

Danmark har ju underskattats i EM-sammanhang förut med för dem ett alldeles utmärkt utfall. Något liknande är kanske tufft att förvänta sig igen, men Danmark är ett betydligt bättre lag än vad många ger dem cred för. Här har de möjligheten att spela sig in i EM med en grupp som känns långt ifrån omöjlig, och från den gruppen borde de faktiskt ha alla möjligheter att kunna se åtminstone en semifinal framför sig utan att behöver kännas alltför orimligt.

ANNONS

(6) Italien

Borde rimligtvis vara rejält  revanschsuget efter att ha missat VM i Ryssland, och ett revanschsuget Italien brukar kunna vara ett bra Italien. Borde kunna ta sig vidare från sin grupp med Schweiz, Turkiet och Wales utan några större problem, och i ett slutspel kan de bli livsfarliga. Jag tror för all del att Italien får det tufft mot vad man får förmoda blir Belgien i en eventuell kvartsfinal, men det är definitivt inte en match där Belgien kan känna sig trygga.

(5) Spanien

Vad som har talats tyst om det senaste årtiondet är att med ett enda undantag om fyra år mellan 2008 och 2012 så har Spanien varit en losernation i EM och VM i minst samma utsträckning som England alltid har varit. Ett land som alltid haft fantastiskt bra spelare men sällan eller aldrig särskilt bra lag, aldrig främmande för ett fiasko. Den här gången borde de klara sig bättre. En relativt bekväm grupp ger en trygg åttondelsfinal, och därefter en trolig kvartsfinal mot Portugal.

ANNONS

(4) England

England har pratats upp som några av EM:s stora favoriter på förhand, och den här gången inte enbart av sig själva. Semifinal i förra VM samt ett lag bestående av mängder av ytterst talangfulla spelare. Men jag är skeptisk, laget känns framtungt på kvalitet samtidigt som Gareth Southgates taktik är alltför passiv. Jag tror snarare England kommer få besvär att ens ta sig vidare från gruppspelet, men det kan ironiskt nog vara bättre för dem vad avser lottningen i slutspelet. Återträff med Portugal i semifinalen?

(3) Belgien

Är detta sista skriket för Belgiens så kallade gyllene generation? Det finns en och annan som verkar tro och tycka det. Hittills har det ofta burit långt för Belgiens talangfulla lag men aldrig riktigt hela vägen fram. Vad talar då för att det ska gå bättre den här gången? Att ta sig vidare från gruppen innebär nog inga problem, men väl i slutspelet kan Belgien komma att ställas mot i tur och ordning Tyskland och Italien. Värre blir kanske i så fall en semifinal mot spöket Frankrike.

ANNONS

(2) Portugal

Befinner man sig i samma grupp som både Frankrike och Tyskland är det självfallet inte helt lätt att veta på förhand var i gruppen man faktiskt hamnar. Min tanke är att Portugal nog ändå slutar tvåa. Portugal är defensivt starka, vilket alltid brukar bära långt i sådana här mästerskap, och framåt sitter de naturligtvis på mängder utav matchvinnande spetskvalitet. Detta är förmodligen Cristiano Ronaldos sista EM. Portugal kommer sälja sig dyrt i försvaret av sitt EM-guld.

(1) Frankrike

José Mourinho verkade mena att om Frankrike inte vinner EM med det lag de sitter på så har de misslyckats. Didier Deschamps svarade rätt syrligt. Men spetsen och bredden i Frankrikes EM-trupp är naturligtvis i något av en egen liga. Men till slut är det ändå bara elva spelare som får vara på planen vid ett och samma tillfälle. Men Frankrike är väldigt starka i lagets alla delar, en bra balans mellan defensiv och offensiv, och vet som vi vet hur man vinner ett mästerskap. Favoriter även denna gång.

ANNONS
Publicerad 2021-06-07 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto