Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Problemet med Skottland är att där är fullt med skotska klubbar

8v

Aberdeen är tillbaka i Göteborg. Vad som hade kunnat vara en av deras systerstäder på andra sidan vattnet och staden där Aberdeen för 38 år sedan upplevde sitt allra största ögonblick i klubbens historia. Det var på Ullevi i Göteborg som Aberdeen besegrade självaste Real Madrid i Cupvinnarcupens final, och därmed blev det skotska lag som senast vann en europeisk cuptitel.

Omständigheterna den här gången är betydligt mindre högtidliga. Aberdeen möter inte Real Madrid i en europeisk cupfinal utan möter BK Häcken i ett returmöte i den alldeles nystartade Europa Conference League. Matchen är dessutom en ren formalitet sedan Aberdeen krossade Häcken i den första matchen på Pittodrie med hela 5-1. Ett resultat som svårt sårade den svenska fotbollens stolthet och självbild.

ANNONS

Vreden över detta gick ut över BK Häcken i främsta hand. En och annan menade att det var direkt pinsamt av BK Häcken att förlora med 1-5 mot Aberdeen eftersom lagen i den skotska ligan bakom Celtic och Rangers tydligen är fullständigt mediokra. Själv kan jag inte hjälpa att känna att om en engelsk journalist hade sagt så om lagen från ett annat land så hade denne ofrånkomligen avfärdats som hopplöst arrogant.

Min spontana reaktion på den synpunkten vore att den säger något ganska märkligt både om synen på de skotska klubbarna och om synen på Allsvenskan och de svenska klubbarna. Kommer man fram till att lagen bakom Celtic och Rangers i den skotska ligan är mediokra så blir den ofrånkomliga reflektionen att lagen i Allsvenskan rimligtvis är minst lika mediokra de.

Väljer man att göra en jämförelse utifrån ett mer historiskt perspektiv så har skotska klubbar betydligt större meriter i europeiskt cupspel än vad svenska klubbar har. Detta gäller även övriga klubbar som t ex Aberdeen och Dundee United. Endast Malmö FF och IFK Göteborg kan i själva verket mäta sig med Aberdeens europeiska cupmeriter. Övriga klubbar är inte ens nära.

ANNONS

Nu är inte den skotska fotbollen vad den kanske en gång var. Den moderna fotbollen har reducerat den skotska ligans styrka och status på samma sätt som den har reducerat Allsvenskans styrka och status. Skotska klubbar har fått det allt svårare att hävda sig i det europeiska cupspelet, men ändå hävdar de sig generellt sett minst lika bra som svenska klubbar gör, och på det stora hela förmodligen bättre än svenska klubbar.

Utan att göra det hela till någon större pissing contest så är det knappast kontroversiellt att säga att det är åtminstone allsvensk klass på de skotska klubbarna bakom Celtic och Rangers i den skotska ligan. Och om det nu är give or take allsvensk klass på dessa klubbar så är det ju inte precis orimligt att ett lag som BK Häcken kan åka till Pittodrie och få rejält med smörj i en enskild match, precis som de då och då kan få i Allsvenskan.

ANNONS

Känslan är kanske att den här synen egentligen inte har så mycket med skotsk fotboll att göra, annat än den kanske ytligt stereotypa föreställningen att den skotska ligan bara är Celtic och Rangers och inte så värst mycket mer än så. Utan att den snarare har att göra med en rätt typiskt svensk hög uppfattning om sig själva. Det vill säga att vi väldigt gärna vill tro att allt med den svenska flaggan på är lite bättre än vad det faktiskt är.

Möjligen är jag lite extra less på just den saken de senaste dagarna efter att ha sett svensk bordtennis få sig en rätt rejäl reality check i OS, där båda spelarna åkte ut tidigt på ett sätt som nog inte direkt överraskade någon som var lite ärliga med sig själva om var svensk elitpingis befinner sig i världen för närvarande, men som var desto mer upprörande för de som väldigt gärna tror att svensk bordtennis alltjämt är världsklass.

ANNONS

Hur som helst är inte Aberdeen ett dåligt fotbollslag. Det är tvärtom en klubb som har jobbat tämligen bra under flera år och som stadigt har utvecklats dessa år. Managers som Derek McInnes och nu Stephen Glass har fått upp klubben på fötter igen på ett sätt som gör att de i alla fall kan jäklas med klubbar som Celtic och Rangers. Detsamma kan sägas om klubbar som Hibernian, St Johnstone, St Mirren, Motherwell etc.

Borde BK Häcken därför ha förlorat med 1-5 mot Aberdeen? Nej, det borde de kanske ha kunnat undvika kan man tycka. Men att BK Häcken förlorade matchen kan knappast ses som oväntat sett till de båda lagens kvalitet, och då kan det självfallet även hända att en match förloras stort ibland. Det räcker med att Aberdeen har en bra dag samtidigt som Häcken har en dålig dag.

Och vill man tycka att skotska klubbar bakom Celtic och Rangers är mediokra så är man naturligtvis fri att göra det. Det beror väl så att säga lite på vad man väljer att använda för skala. Men om man tycker det så får man kanske lov att bedöma även svenska klubbar utifrån samma skala, och då måste man kanske vara öppen för möjligheten att dessa svenska klubbar inte precis är mindre mediokra.

ANNONS

Men för alla som nu letar efter en showdown mellan svensk och skotsk fotboll så stundar ju de kommande veckorna ett betydligt skarpare Champions League-kval mellan Malmö FF och Rangers FC. Denna förfest mellan BK Häcken och Aberdeen avgjordes emellertid redan förra veckan.

:::

Vet inte om Barcelonas pressmeddelande om hur de minsann anses vara kreditvärdiga har riktigt den effekt de förmodligen hoppas på.

:::

TRANSFERKOLLEN

Marcus Bettinelli, Fulham till Chelsea, fri. Hur spännande är det egentligen att ta på sig uppdraget att bli tredje målvakt i vilken som helst klubb? Gör man det gör man det definitivt inte för fotbollen utan framför allt av ekonomiska skäl misstänker jag. Anyways, i den händelse att både Edouard Mendy och Kepa Arrizabalaga bryter benen så står inte Chelsea utan en senior målvakt. Betyg: Med tvekan godkänd – (+)

ANNONS

Joachim Andersen, Lyon till Crystal Palace. Egentligen är det ju rätt sinnessjukt att en klubb som Crystal Palace ska kunna värva stjärnor från en klubb som Lyon, men sådan är ju den moderna fotbollen och dess förutsättningar. Crystal Palace värvar en riktigt bra och dansk mittback som inte bara känns som en värvning till en position i behov av förstärkning, utan som en klar uppgradering. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2021-07-29 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto