Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Engelska klubbars samband mellan infrastruktur och framgång

Peter Hyllman

Något det pratas ofta om är i vilken utsträckning som klubbar eller dess ägare faktiskt investerar i verksamheten. Vad folk däremot nästan alltid menar med detta är hur mycket som spenderas på värvningar och nya spelare, antingen i form av transfersummor eller i form av spelarlöner. Vilket självfallet kan vara en viktig faktor, inte minst på lite kortare sikt.

På längre sikt kan det emellertid vara en helt annan typ av investeringar som är den bästa indikatorn på hur bra en klubb faktiskt mår och hur kapabel den är att verkligen realisera sin fulla kapacitet. Här pratar vi om investeringar i det som under ett samlingsnamn kan kallas för infrastruktur, något som inkluderar saker som arenor, träningsanläggningar, akademier etc.

Ingenting av det där är sådant som har en omedelbar eller särskilt konkret effekt på hur en klubb presterar i tabellen eller på fotbollsplanen. Vilket självfallet är skälet varför det inte pratas om så mycket. Men det är över längre tid en nödvändig förutsättning för varje klubbs förmåga att konkurrera, och en klubb som investerar i sin infrastruktur är den kanske bästa indikatorn på en klubb med en långsiktig plan och strategi.

ANNONS

Kieran Maguire, kanske mer känd som Price Of Football på sociala medier, har sammanställt och visualiserat ackumulerade investeringar i infrastruktur för varenda nuvarande klubb i Premier League mellan 2011 och 2020. Detta kan i själva verket ge en rätt bra förklaring både till vad som har hänt i engelsk fotboll under 2010-talet, och vilka lag som dominerar engelsk fotboll nu i början av 2020-talet.

Lite är det kanske nödvändigt att så att säga rensa i staplarna. Tottenhams investeringar i infrastruktur är självfallet beroende av i huvudsak en enda faktor, nämligen att de är en av ytterst få klubbar att under tidsperioden bygga en ny arena.

ANNONS

I övrigt hittar vi kanske lite som väntat Man City och Liverpool väldigt högt upp vad gäller investeringar i infrastruktur under 2010-talet, och föga förvånande är det ju dessa klubbar som varit de mest tongivande de senaste tre-fyra åren.

Brighton befinner sig där de gör även de till stor del på grund av bygget av ny arena, för cirka tio år sedan. Detta kanske i någon mening inflaterar deras stapel, men det är på samma gång en tung faktor i bakgrunden varför de etablerat sig i Premier League.

Om vi håller oss till superklubbarna, som ju agerar i ett delvis eget ekonomiskt universum, så är det också helt i enlighet med klubbens utveckling under 2010-talet att Man Utd, arguably den rikaste av dem, har investerat överlägset minst i sin infrastruktur.

Vi kan titta på ett antal andra engelska storklubbar, med en potentiellt sett väldigt hög kapacitet, såsom Everton, Aston Villa, West Ham m fl och i deras relativt ringa investeringar i infrastruktur se varför dessa klubbar har haft sina svårigheter.

ANNONS

Och det bör självfallet inte komma som någon som helst form av överraskning för någon vilken klubb, som med lätthet kan inkluderas bland klubbarna i punkten ovan, som har investerat överlägset minst av alla i sin infrastruktur under 2010-talet. Newcastle!

Här finns egentligen inte mer att tillägga till att helt enkelt bara redovisa siffrorna, påpeka sambandet mellan investering i infrastruktur och långsiktig framgång, och ta med sig det i vår förståelse av engelsk och europeisk fotboll.

Det är hur som helst betydligt mer givande att prata om investeringar i infrastruktur än vad det är att babbla om överspelat trams som net spend fellah!

:::

TRANSFERKOLLEN

Ozan Tufan, Fenerbahce till Watford, lån. Intressant värvning av en rutinerad och landslagsmeriterad turkisk mittfältare. Kommer på lån den här säsongen men med köpoption om Watford håller sig kvar i Premier League. Känns som en kanonvärvning då Watford har mycket att vinna på mer kvalitet från just centralt mittfält, och inte finns det någon bättre central mittfältare i Fenerbahce att värva. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

ANNONS
Publicerad 2021-08-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto