Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsenal kommer hata att möta West Brom!

Peter Hyllman

Om vi ska tro det senaste pratet runt Arsenal så har Mikel Arteta fem matcher på sig, det vill säga fram till och med ungefär oktober, att bevisa att han har det i sig att vända på Arsenals framgångar och är den manager som Arsenal behöver. Lyckas inte Arteta med detta så påstås Arsenal i det fallet överväga att istället anställa Antonio Conte som Artetas ersättare och Arsenals nästa manager.

Här hittar vi några hisnande dumheter i detta form av tänk, av ett flertal helt olika skäl. Då tänker jag inte enbart på det relativt osannolika att Antonio Conte efter att ha tackat nej till att bli Tottenhams manager skulle tacka ja till att bli Arsenals manager. Helt enkelt eftersom det ändå inte är alldeles omöjligt, och kanske först och främst beror på vilka löften Arsenal i så fall skulle ge Conte.

Men varje klubb som befinner sig i en situation att de påstås ge sin manager två, tre, fem eller whatever matcher till att bevisa sig har i själva verket redan hamnat i ett läge där det nödvändiga förtroendet för managern saknas. Allt man visar med att skjuta beslutet framför sig på det viset är en oförmåga till beslut och handling, möjligen för att man har just ingen aning alls om vad man faktiskt ska göra istället.

Annons

Ärligt talat är det ett så pass korkat resonemang att det är svårt att se att någon klubb faktiskt skulle tänka på det sättet, och det inte bara är mindre bemedlade journalisters sätt att beskriva läget, möjligen i dramatiskt syfte. Det är svårt att se någon annan effekt med att definiera ett visst antal matcher på det sättet än att mer eller mindre garantera precis det utfall man rimligtvis borde vilja undvika.

En annan spritt språngande sprakande dumhet är självfallet idén att Arsenal skulle ha grönt ljus på Antonio Conte men väljer att ändå ge Mikel Arteta fem matcher till att bevisa sig. Man skulle rimligtvis kunna tänka att om Arsenal hade klart med Conte så skulle de naturligtvis trycka på avtryckaren redan här och nu. Då fanns det självfallet ingen som helst anledning att vänta, tvärtom.

Annons

Helt klart är det för all del inte om kvällens Ligacupmatch borta mot West Brom ingår i dessa fem matcher som Arteta nu alltså sägs ha på sig. Det får kanske räknas som osannolikt, Ligacupen ligger sannerligen inte högt upp på prioritetsordningen. Ändå får man anta att om Arsenal nu åker ur Ligacupen redan i andra omgången, tidigare än de gjort på årtionden, mot ett lag utanför Premier League så inte hjälper det Artetas sak.

Risken för förlust är dessutom överhängande. West Brom har inlett säsongen rasande starkt och närmast chockat systemet. Valerien Ismael har tagit sin extremt intensiva, högpressande och radikalt vertikala fotboll han visade upp i Barnsley och gjort West Brom till ett lag som alla lag den här säsongen kommer hata att möta. Och frågan är om något lag kommer hata att möta West Brom lika mycket som Arsenal.

Annons

Vi vet förstås inte riktigt med vilken attityd vare sig West Brom eller Arsenal går in till den här matchen. Ligacupen är ju oförutsägbar på det sättet, åtminstone i de allra tidigaste omgångarna. Normalt sett bör ju däremot Arsenal vara favoriter mot vilket som helst lag utanför Premier League, även på bortaplan. Men den här kvällen vågar jag mig nästan på påståendet att det faktiskt är West Brom som går in som favoriter.

Ett euforiskt och elektriskt The Hawthorns, en av Englands maffigare publikupplevelser när det verkligen vill sig, en vardagskväll under flodljusen, med publiken tillbaka på läktarna fortfarande en ny grej, med West Brom i match mot en av Englands största klubbar, vid en tidpunkt där West Broms supportrar helt säkert vädrar uppflyttning och framgångar i en nära framtid. Hur skulle West Brom kunna inte vinna?!

Annons

Därmed är det kanske möjligt att även vända på resonemanget runt Arteta. Det kommer finnas en tendens om Arsenal vinner ikväll att marginalisera betydelsen med detta eftersom det bara är Ligacupen. Men givet att West Brom på bortaplan just ikväll är en så pass svår match, utifrån vad vi vet på förhand, så måste vi också därför ge en eventuell vinst åtminstone den cred den faktiskt förtjänar.

Mikel Arteta skulle kunna se möjligheten i detta och faktiskt gå fullt ut för vinst den här kvällen. Att inse matchens betydelse och förstå att i detta läge så räknas varenda vinst och förlust, oavsett om det är ligan eller Ligacupen. Men misstanken är så klart, utifrån hur Arteta brukar resonera, att han väljer den tröttare vägen att försöka avfärda varje negativt resultat med att matchen var helt betydelselös, eftersom Ligacupen.

Annons

Det är så utsatta managers brukar tänka, eftersom det i deras huvuden innebär att de därför inte har något att förlora i matchen. När hur de faktiskt behöver tänka, eftersom de i någon mening redan har förlorat när det börjar pratas om att de har t ex fem matcher kvar på sig, är att de i själva verket har allting att vinna. Men hade de kunnat tänka på det sättet så hade de kanske aldrig blivit utsatta till att börja med.

Arsenals problem är i själva verket rätt enkelt. Arsenal förlorar mot Brentford eftersom Thomas Frank är en bättre manager än Mikel Arteta. Arsenal förlorar mot Chelsea eftersom Thomas Tuchel är en bättre manager än Mikel Arteta. Om Arsenal förlorar mot West Brom ikväll så förlorar de eftersom Valerien Ismael är en bättre manager än Mikel Arteta. Möjligen för att alla dessa tre faktiskt är erfarna managers.

Annons

Fem matcher kommer inte att ändra på den saken.

:::

Upplagt för bråk när Premier League genom sina klubbar enhälligt meddelar att de inte kommer släppa sina spelare till kommande VM-kval som arrangeras i rödlistade länder vad gäller smittspridning.

Ett fullt rimligt beslut kan tyckas som övriga europeiska ligor med största sannolikhet kommer följa efter. Men detta gillas naturligtvis inte av FIFA som snabbt började mumla om möjliga bestraffningar.

Detta drabbar definitivt VM-kvalen i framför allt Sydamerika och Afrika.

:::

Lottningen av Ligacupens tredje omgång, då resterande Premier League-klubbar går in i turneringen, genomförs omedelbart efter matchen mellan West Brom och Arsenal.

Publicerad 2021-08-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto