Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilka åtta managers håller täten i Premier Leagues säckarace?

Peter Hyllman

Premier League har åtminstone passerat höstens första landslagsuppehåll, då det möjligen brukar kunna vara aktuellt med akuta insatser att byta manager för klubbar som kommer på att de nog borde göra något som de egentligen borde ha gjort för länge sedan. Men den här gången var det ingen manager som faktiskt sparkades, vilket så klart kan bero antingen på det ena eller på det andra.

Att fundera över vilka managers i Premier League som kan vara på väg att sparken, eller kanske bör vara på väg att få sparken, blir lätt en lätt morbid övning. Men det säger naturligtvis någonting både om hur det faktiskt har gått för dessa klubbar som indirekt är aktuella och om hur det faktiskt kan komma att gå för dessa klubbar. Men ett skäl att hålla koll på det är att i alla fall inte behöva bli överraskad av det.

Det finns naturligtvis flera olika skäl varför en manager kan få sparken, oavsett om det handlar om en hård sparkning eller en mjuk sparkning (gemensamt överens…). Ett skäl är så klart att laget går betydligt sämre än väntat i kombination med att något av lagets mål inte längre ser ut att kunna uppfyllas. Ett annat skäl kan helt enkelt vara att manager och klubbledning inte längre kommer överens på ett konstruktivt sätt.

Annons

Egentligen är skälen ganska ointressanta, åtminstone i efterhand. En manager har lämnat klubben och en ny manager tar över klubben. Tittar man framåt så är dessa skäl endast intressanta i den utsträckning det påverkar den nya managers möjlighet att utföra sitt jobb på ett effektivt sätt. Tittar vi framåt så är det dessa åtta managers som stigande ordning leder Premier Leagues säckarace.

(8) Marcelo Bielsa

Egentligen är jag väl en idiot som ens nämner Bielsa i ett sådant här sammanhang, för inte tusan skulle väl Leeds kunna få för sig att sparka sin demonmanager? Borde inte namn som Brendan Rodgers och Ralph Hasenhüttl båda kunna nämnas före Bielsa? Jo, i och för sig, men om Leeds säsong fortsätter ungefär så som den har inletts så håller jag det inte för osannolikt att Leeds och Bielsa kommer överens om att gå skilda vägar.

Annons

(7) Sean Dyche

Burnley har inlett den här säsongen direkt svagt. Om det blir förlust borta mot Everton ikväll så har Burnley endast tagit en poäng på sina fyra första matcher, med ett generellt sett generöst spelschema. Dyche har varit väldigt länge i Burnley vilket kan vara något som både talar för och mot honom. Vad vi vet är att Dyche och Burnleys nya ägare och ledning inte ser saker på helt och hållet samma sätt.

(6) Patrick Vieira

Vi måste nog förmoda att vinsten mot Tottenham har gett Vieira ett betydligt större utrymme än annars. Hade Crystal Palace förlorat även den matchen så hade pratet om Vieiras kommande sparkning, som redan höll god fart innan matchen, fått betydligt mycket mer luft. Något orättvist eftersom Crystal Palace faktiskt bara har förlorat en av sina fyra första matcher. Men knivarna är vässade.

Annons

(5) Bruno Lage

Precis som för Vieira måste man anta att Wolves vinst mot Watford fick Lage att dra en lättnadens suck. Egentligen är det även rätt elakt givet att Wolves har spelat bra i alla sina fyra matcher hittills, med det undantaget att de helt enkelt inte gjort mål. Lage är dock ett oprövat kort i Premier League och Wolves kommer definitivt inte ha något tålamod om det visar sig att de börjar dras in i en nedflyttningsstrid.

(4) Daniel Farke

Vi vet att Norwich inte sparkar sin manager i första taget. Farke har ju redan överlevt en nedflyttning från Premier League. Vi vet också att Norwich har haft ett förfärligt jobbigt spelschema så här i början av säsongen. Men noll poäng på fyra matcher är oavsett motstånd noll poäng på fyra matcher. Börjar inte poängen ramla in efter detta så måste det börja gunga under fötterna på Farke.

Annons

(3) Xisco Munoz

Kanske borde det finnas någon slags huvudregel som säger att Watfords manager alltid ligger etta på en sådan här lista, oavsett övriga omständigheter. Nu är det där för all del en något orättvis betraktelse om just Watford. Men efter vinsten mot Aston Villa i premiären har Watford förlorat tre raka matcher och frågetecknen börjar hopa sig om Xisco Munoz verkligen räcker till för att hålla Watford kvar i Premier League.

(2) Mikel Arteta

Arteta ligger väldigt pyrt till, detta måste man nog nyktert kunna konstatera. Egentligen är det väl lite märkligt att inte har fått sparken redan. Vinsten mot Norwich gav kanske lite andrum men om inte denna följs upp med fler vinster och fler problem tämligen per omgående så är det svårt att se hur Arsenal ska kunna undvika att sparka Arteta. Klockan tickar för honom hur som helst.

Annons

(1) Steve Bruce

Frågan är kanske om det enda som håller Steve Bruce kvar på jobbet är Mike Ashleys snålhet, att denne inte vill betala ersättningen till Bruce som skulle krävas för att faktiskt sparka honom. Andra menar att Ashley vill ha Bruce kvar som buffert för sig själv. Men att Bruce inte längre är tillfreds med tillvaron i Newcastle börjar bli uppenbart, och resultaten börjar lukta nedflyttning banne mig. Premier Leagues mest infekterade situation.

Publicerad 2021-09-13 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto