Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Brentfords bästa försvar är viljan att anfalla sina motståndare

6v

En superdator placerar Brentford som fyra i tabellen vid säsongens slut, med 74 poäng och alltså en plats i Champions League mitt framför ögonen på klubbar som Man Utd, West Ham, Aston Villa, Arsenal, Tottenham och Leicester. Brentfords egna interna siffror inför säsongen angav istället att det fanns cirka en 30% chans eller kanske snarare risk att Brentford skulle åka ur Premier League igen.

Varken superdatorn eller Brentfords egna statistiska kalkyler hade eller har rimligtvis rätt i sina respektive prognoser. Det kan inte finnas någon realistisk chans att Brentford skulle sluta fyra den här säsongen, det är helt enkelt en alldeles för orealistisk tanke. Men inte heller är eller var det väl så att det var så mycket som en chans på tre att Brentford skulle åka ur Premier League den här säsongen.

ANNONS

För all del måste man nog säga att baserat på vad experter trodde, tänkte och tyckte inför säsongen så kanske 30% i själva verket var i lägsta laget. Det var många som trodde att det var nästan automatiskt adjö för Brentford. Exakt på vad denna uppfattning grundades var lite oklart, annat än den närmast reflexmässiga bedömningen av nykomlingar som alltid finns, särskilt nykomlingar via playoff.

Genom åren har trenden varit att det är den tredje nykomlingen, det vill säga nykomlingen som så att säga får nöja sig med att greja uppflyttning via playoff, som får det svårast i Premier League säsongen därefter. Det finns en rätt glasklar logik i detta, det är trots allt laget som slutar sämst i tabellen den säsongen, vissa gånger till och med så lågt som på sjätte plats i tabellen. Laget borde vara minst redo för Premier League.

ANNONS

Men Brentford slutade nu för all del inte sexa i EFL Championship förra säsongen, de slutade istället trea, dessutom med rätt klar marginal ned till övriga lag. De vann därtill playoff på ett tämligen övertygande sätt. Och mycket riktigt är trenden den här gången närmast den omvända. Norwich, som vann ligan tämligen klart, har hittills klarat sig klart sämst. Watford som kom tvåa klarar sig sådär men har redan bytt manager.

Brentford däremot flyger minst sagt under sin allra första säsong i Premier League. De ligger sjua i tabellen efter sju omgångar. De har vunnit mot Arsenal, de har vunnit mot Wolves och de har vunnit mot West Ham. De har stått för en svängig shoot-out hemma mot Liverpool. De har i själva verket förlorat endast en match hittills i Premier League, möjligen något kontraintuitivt hemma mot Brighton.

ANNONS

Rimligtvis måste detta vara överraskande inte enbart för Brentfords egna sifferknäckare utan i ännu högre utsträckning för experterna som trodde på doom och gloom. Nu ska det inte göras för stor sak av detta, det händer så klart att det inte alltid går riktigt som det tänkt sig, men det kan inte komma som någon större överraskning för de som faktiskt har följt Brentford i EFL Championship de senaste åren.

Hur ett lag faktiskt klarar sig i Premier League har inte enbart att göra med placeringar i tabellen säsongen innan, utan mest av allt att göra med hur laget faktiskt spelar fotboll, vad som är dess styrkor och vad som är dess svagheter. Vissa lag är helt enkelt bättre utformade och anpassade än andra lag att ta klivet upp i Premier League, och utan någon som helst tvekan var Brentford ett av dessa lag.

ANNONS

Brentford är taktiskt väldigt väl utvecklade och utbildade, de har ett tydligt system i vilket spelarna passar väl in och ett system som i sin tur lyfter de egna spelarna. Brentford är bekväma i sitt passningsspel med boll och i sitt positionsspel utan boll. Brentford är systematiska i sitt presspel över hela planen och är ett av lagen i Premier League som också springer allra mest. Brentford ger inte bort saker i onödan.

Allt detta är väldigt goda egenskaper att ha i Premier League, inte minst som nykomling, och särskilt om man har som ambition att hålla sig borta från nedflyttningsstriden. Vad som har höjt Brentford är också att de faktiskt har kompletterat sig inför säsongen, de har adderat några verktyg till sin egen låda. Brentford har inte tvekat att variera sitt spel med längre bollar mot sina anfallare, för omställningar och för att vinna andra bollen.

ANNONS

Detta har gjort Brentford oförutsägbara och därmed obekväma att spela mot också för några av Premier Leagues mer erfarna och etablerade klubbar. Brentford har inte riktigt svarat upp mot den taktiska stereotypen som kanske fanns om den inför säsongen.  Vad Brentford framför allt har lyckats med är vad varje lag måste lyckas med för att kunna lyckas i Premier League på sikt, nämligen anfalla sina motståndare.

Varför är detta viktigt? Det har inte enbart att göra med de vanliga klyschorna om att fotboll ska vara offensiv och underhållande. Det har mer att göra med att förmågan att anfalla sina motståndare, oavsett om dessa är Brighton, Wolves, Arsenal, Liverpool eller t ex kvällens Chelsea, tvingar dem att anpassa sig, tvingar dem till lite större försiktighet, skapar en osäkerhet hos dem och lättar på trycket mot den egna backlinjen.

ANNONS

Anfall är med andra ord i någon mening bästa försvar för Brentford, eller åtminstone är anfall i någon mening även en form av försvar. Därmed inte sagt att inte också försvar är bästa försvar för Brentford, som på ett tämligen klokt sätt har valt att förstärka sin backlinje inför säsongen. Värvningen av Kristoffer Ajer, mittbacken från Celtic, för £13m var dyr med Brentfords mått mätt, men har visat sig extremt värdefull.

Är det något område där Brentford verkligen har utrymme till förbättring så är det ironiskt nog, eftersom det var vad så många såg som deras stora styrka, anfallsspelet och effektiviteten i det egna spelet med boll. Brentford har varit bra på att ha bollen, och bra på att kontrollera bollen, men inte riktigt lika bra på att faktiskt göra något riktigt produktivt med bollen. Det är inte bara relativt få mål utan även relativt få skott.

ANNONS

Om det är någon gång den här säsongen som detta verkligen kommer sättas på ett tufft prov så är det rimligtvis ikväll när Brentford hemma på sin nya, fina arena möter ligans arguably defensivt bästa lag i Chelsea. Även de ironiskt nog ett lag vars främsta styrka så här långt har varit försvarsspelet där många nog tog för givet att det var anfallsspelet som skulle skina för dem.

Brentford har redan slagit Arsenal på hemmaplan, och de har tagit Liverpool till en 3-3-match på hemmaplan. Men Brentford måste förmodligen lyckas besegra Chelsea på hemmaplan för att jag skulle kunna tro att de har åtminstone någon möjlighet att sluta fyra i ligan den här säsongen så som superdatorn fick för sig. Men även om de skulle förlora mot Chelsea ikväll kommer jag inte tro att Brentford åker ur Premier League.

ANNONS

Brentfords siffror överskattade den risken till åtminstone tio gånger mer än vad den faktiskt var. Det handlade nog snarare om 3% än om några 30%.

Publicerad 2021-10-16 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto