Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Är Graham Potter just nu Englands bästa manager?

6v

Enligt Pep Guardiola, eller åtminstone enligt Pep Guardiolas senaste presskonferens, så är Graham Potter Englands bästa manager. Nu är för all del Guardiola också Premier Leagues största skitpratare genom alla tider, vilket jag inte betraktar som riktigt lika negativt som det kanske låter, så det är svårt att säga vilket värde detta ska tas på. Vad som kanske inte förvånar någon är att Man City råkar möta Brighton denna lördag.

Men vad ligger det i själva verket för sanningshalt i Guardiolas påstående? Kan det faktiskt vara så att det i själva verket stämmer, att Graham Potter faktiskt är Englands just nu bästa manager? Utifrån det svenska perspektivet är jag övertygad om att många i alla fall vill tro det. Det är ju lite så den svenska självgodheten fungerar, att eftersom Potter har varit verksam i svensk fotboll så vill vi ju gärna betrakta hans framgångar som svenska i någon mening.

ANNONS

Hur som helst får vi kanske ändå anta att Guardiola inte menar att Graham Potter är den bästa managern i England eller i engelsk fotboll för närvarande, utan att vad han menar är att Potter är den bästa engelska managern, i eller utanför den engelska fotbollen. Det handlar alltså inte om att Potter vore bättre än t ex Jürgen Klopp, Marcelo Bielsa, Rafa Benitez eller för all del Guardiola själv.

Det lämnar ändå kvar ett gäng managers att jämföra Potter med. Här hittar vi i Premier League framför fem managers, nämligen Brendan Rodgers, Dean Smith, Sean Dyche, David Moyes och jag tänker att det inte riktigt ännu går att räkna bort Steve Bruce från det sällskapet. Vi skulle kunna titta ned i EFL Championship också för all del, men det är nog bara Scott Parker som skulle komma i åtanke, och jag tvivlar på att Guardiola ens vet om att det spelas fotboll nedanför Premier League.

ANNONS

Men vänta här nu tänker då säkert allehanda smartasses, Brendan Rodgers och David Moyes är ju inte engelsmän minsann utan nordirländare respektive skotte. Vilket för all del är sant men som givet hur det nu ändå fungerar på öarna bör räknas in i samma kategori av managers. Även här betvivlar jag dessutom på att Guardiola faktiskt själv gör någon skillnad eller uppdelning mellan dem.

Man skulle ju kunna tänka sig att t ex Brendan Rodgers muttrar något irriterande för sig själv med anledning av Guardiolas påstående. Om inte annat så för att det sägs att ett skäl varför Rodgers förklarade sig själv inaktuell för Newcastle är att han hoppas stå på tur för Man City om något eller några år när Guardiola förväntas lämna. Helt kul lär det ju inte vara att behöva höra en möjlig företrädare då framföra synpunkten att han inte ens är den bästa engelska managern.

ANNONS

För all del kan man väl även tänka sig att Rodgers har mer substantiella skäl än så att bli lite irriterad. Han har trots allt haft Leicester uppe i toppstriden av Premier League två säsonger i rad, båda gångerna varit i högsta grad med i striden om att ta Leicester till Champions League. Visst, båda säsongerna har detta misslyckats med minsta möjliga marginal, men han har åtminstone varit där. Vem mer skulle kunna säga samma sak?!

Möjligen räcker då David Moyes upp armen som svar på denna kanske något retoriska fråga. Han lyfte trots allt West Ham till sjätte plats i ligan förra säsongen, och givet vad vi ser den här säsongen både i ligan och i Europa League så var det knappast enbart en ren tillfällighet. Det skulle naturligtvis kunna finnas alla skäl i världen för Moyes att anse att han har gjort ett minst lika bra jobb som Potter har gjort i Brighton.

ANNONS

Men naturligtvis finns där ändå en slags plausible deniability i det att varken Rodgers eller Moyes rent formellt är engelska managers.

Rent tabellobjektivt skulle man så klart kunna säga att Pep Guardiola måste ha helt rätt i sitt påstående, eftersom Brighton faktiskt ligger fyra i tabellen, högre än alla andra lag i ligan med en engelsk eller till och med brittisk manager. Ergo måste ju Potter därför vara Englands just nu bästa manager. Tabellen ljuger ju aldrig och så vidare, och alla andra sådana där klyschor vi gärna drar fram när vi känner för att ljuga lite för varandra och för oss själva.

Men då uppstår naturligtvis frågan om med vilket tidsperspektiv man faktiskt gör den bedömningen. Exempelvis Rodgers och Moyes invändningar bygger naturligtvis på att även tidigare säsonger behöver vägas in i sammanhanget. Vilket på något sätt känns rimligt. Det blir att ge en enda säsong alldeles för stor betydelse, i synnerhet när denna säsong än så länge endast innehåller åtta spelade matcher, att använda endast denna som underlag för ett sådant omdöme.

ANNONS

Graham Potter har lyckats hålla Brighton kvar i två säsonger och nu alltså startat sin tredje säsong med Brighton väldigt starkt. Detta är självfallet bra, men är det verkligen bättre än att som t ex Sean Dyche ha etablerat Burnley i Premier League under fem-sex säsonger och tagit dem ut i europeiskt cupspel? Är det verkligen bättre än att ha tagit Aston Villa tillbaka till Premier League och snabbt etablerat dem där?

Det är svåra frågor som inte har några okomplicerade svar. Det beror i mångt och mycket på vad man värderar och hur man bedömer lagens olika förutsättningar. Brighton är så klart en mindre klubb rent materiellt än de flesta andra aktuella klubbar i detta samtal, det vill säga Leicester, West Ham och Aston Villa, samt naturligtvis även Newcastle, också innan det saudiska uppköpet. Så i den meningen blir en viss bestämd prestation också mer imponerande med Brighton än med t ex Aston Villa.

ANNONS

Vad man kan anta ligger bakom Guardiolas påstående är förmodligen också att han själv uppskattar Potters form av fotboll mer än majoriteten av övriga ”engelska” managers fotboll, möjligen Rodgers undantaget. Detta vet vi brukar kunna i högsta grad färga Guardiolas uppfattningar om bra och dåligt. Vad man också kan ha som hypotes är att Guardiola ser Potter som den manager med störst framtida kapacitet, med störst möjlighet att t ex ta över en av de engelska superklubbarna.

Detta har Guardiola förmodligen rätt i. Det är väsentligt mer sannolikt att se Potter ta över en engelsk storklubb än vad det är att se Sean Dyche, Dean Smith, David Moyes, Steve Bruce, möjligen även Brendan Rodgers göra detsamma. Resonemanget påverkas möjligen i båda riktningar av att vi redan har sett Rodgers och Moyes göra detta, och antingen helt eller delvis ha misslyckats.

ANNONS

Men dit är det så klart också en bit kvar för Graham Potter. Och även om han är ett namn som nämns nu varje gång en engelsk storklubb letar eller sägs leta efter en ny manager så känns det också som att det vore ett väldigt stort kliv för honom. Att han faktiskt skulle behöva ta mellansteget först och ta över en av de något mindre engelska klubbarna först som ett slags mellansteg. Det vill säga någon klubb som just Everton, Aston Villa eller West Ham för att ta några exempel.

Innan dess blir det lite för godtyckligt för min smak att påstå att Graham Potter just nu är Englands bästa manager. Även om det så klart låter bra och positivt när Pep Guardiola säger det på en presskonferens. Vilket självfallet också var avsikten.

Publicerad 2021-10-23 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto