Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Rafa Benitez predikar för kören i Everton

Peter Hyllman 2021-12-01 06:00

Man skulle kunna säga att det enda som möjligen var i alla fall en aning överraskande var att det ändå dröjde så pass länge. Men sedan Everton förlorade matchen mot Brentford på bortaplan i helgen så hände till slut ändå det som de allra flesta tog för givet skulle hända förmodligen förr eller åtminstone senare: Plötsligt trendade RafaOut på allvar på twitter och sociala medier.

Förmodligen är det två omständigheter som gjort att det ändå har dröjt så här länge. För det första att Everton faktiskt inledde den här säsongen förhållandevis starkt.  Everton tog 13 poäng på sina sex första matcher, vann fyra av dem och förlorade en enda, sniffandes på Champions League-platserna. För det andra att Evertons supportrar nog inte ville kunna anklagas för att aldrig ha gett Benitez ens en chans.

Gradvis börjar emellertid dessa omständigheter att skingras. Everton har inte vunnit en match på över två månader, och har förlorat fem av sina sju senaste ligamatcher, och alltså bara tagit två poäng på dessa. Everton har rasat i tabellen ner mot nedre halvan och befinner sig för närvarande, med en nedåtgående trend, endast sex poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

ANNONS

Inte heller hjälper det att Evertons starka säsongsinledning i mångt och mycket hängde samman med att deras spelschema i början av säsongen var av det bekvämare slaget, med inte särskilt många tuffare matcher på pappret. Så fort spelschemat blev tuffare, och motståndet svårare, så började också Evertons resultat att fallera. Verkligheten hann helt enkelt ifatt Everton, och det var inte någon särskilt rolig verklighet.

Problemet sitter inte endast i resultaten utan går att hitta i minst lika hög utsträckning i själva spelet, eller fotbollen. Everton har i flertalet matcher mot topplagen blivit om inte fullständigt utspelade så åtminstone rejält dominerade på planen. Everton har helt enkelt inte lyckats prestera en fotboll som ens med största möjliga välvilja skulle kunna anses som bra nog att uppnå klubbens målsättningar.

ANNONS

Om Everton endast hade förlorat mot topplagen i ligan hade det kanske gått att hitta så kallade förmildrande omständigheter. Men som har visat sig under de senaste matcherna så har Everton börjat förlora, och förlora tämligen uppseendeväckande även mot övriga lag i ligan. Watford dängde in fem mål på Everton, Evertons spelare började bråka med varandra i förlusten mot Wolves, och förlusten senast mot Brentford sved.

Att just försvarsspelet krånglar är ytterst besvärande både för Everton och för Rafa Benitez själv måste man förmoda. Just förmågan att sätta försvarsspelet, och hitta spelets organisation, var det starkaste argumentet för Everton att anställa Benitez i somras, vissa skulle kanske hävda det enda argumentet. Lyckas inte Everton prestera en hållbar defensiv så finns inte längre några bra argument för Benitez som Evertons manager.

ANNONS

Vi kan spekulera kring olika förklaringar till varför det är på detta sätt. Den stora förklaringen vore kanske att Rafa Benitez helt enkelt står för en alldeles för passiv fotboll för att kunna fungera i den mer moderna fotbollen. Detta är ett ämne vi touchat vid någon gång förut för inte så länge sedan. Det fanns alltid ett glapp mellan Evertons vilja att spela en mer progressiv fotboll och beslut att anställa en konservativ Benitez.

Förklaringen känns något överdriven givet att Benitez lyckades tämligen väl med Newcastle för några år sedan. Åtminstone delvis leder detta oss in mot den något mindre förklaringen, nämligen att Benitez helt enkelt inte har lyckats få med sig spelarna helt och hållet helhjärtat på sina idéer. Detta skulle då innebära fler fall av bristande koncentration, och att Benitez idéer helt enkelt inte omsätts med den omsorg som de kräver.

ANNONS

Ingen av dessa förklaringar är särskilt upplyftande vad gäller Rafa Benitez möjligheter att fungera som Evertons manager på längre sikt. Än mindre om det som man kan förmoda handlar om en kombination av dessa båda förklaringar. Möjligen skulle man kunna tycka och tänka att den mindre förklaringen i alla fall har någon utsikt att kunna förändras över tid. Frågan är bara om Everton och Benitez har den tiden.

Om Rafa Out-kören redan har börjat sjunga så kommer det inte gå att få tyst på den i första taget. Och med matcher mot i tur och ordning Liverpool, Arsenal och Chelsea så ser inte möjligheterna särskilt goda ut att få över kören på Benitez sida igen, särskilt inte som man därmed även måste förmoda att Everton kommer fortsätta rasa nedåt i tabellen, ned mot det där nedflyttningsstrecket alla tog för givet var ett minne blott.

ANNONS

Egentligen är väl det enda som möjligen skulle kunna ge Everton och Benitez luft under vingarna igen en vinst ikväll mot Liverpool på Goodison Park. Inget gläder Evertons supportrar mer än att ge Liverpool på käften så klart, om inte annat så för att det händer så förskräckligt sällan. Men givet Benitez egna kopplingar till just Liverpool vore det nog inte alls hälosamt för hans ställning med ännu en förnedrande förlust ikväll.

En förlust mot Liverpool skulle mycket väl kunna bli strået som knäckte Rafa Benitez rygg i Everton. Eller om man kanske snarare skulle se det som droppen som fick bägaren att rinna över. En bägare som redan innan dess var fylld till bredden med en längre svit av matcher utan vinst för Everton, och ett Everton som inför den här omgången befinner sig på fjortonde plats i tabellen. Det som inte skulle hända med Benitez som manager.

ANNONS

Dessutom börjar det väl bli dags för Paulo Fonseca att kopplas samman med åtminstone den femte klubben i Premier League endast under det sista året. Någon jobbar onekligen hårt på att få Fonseca till Premier League.

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto