Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kan även ett blint Everton hitta ett korn?

Peter Hyllman

Rafa Benitez har fått sparken av Everton. Det finns väl just ingenting överraskande i detta, vare sig utifrån resultatmässiga skäl eller utifrån mer filosofiska motiv. En vinst och nio förluster på de tretton senaste matcherna, Everton på en oroande sextonde plats i tabellen, kuliminerandes i helgens förlust mot Norwich. Everton hade hoppats på övre halvan och europeiska cupplatser men rör sig farligt nära nedflyttningsstriden.

Filosofiskt var det förmodligen ett märkligare beslut av Everton att anställa Rafa Benitez till att börja med än vad det är att han nu får sparken efter cirka ett halvt år. Det var så att säga inte svårt att se detta komma redan från start. Benitez kopplingar till Liverpool innebar att där inte skulle finnas något tålamod om resultaten började gå Everton emot, och mycket riktigt.

Så illa omtyckt var Rafa Benitez till slut av Evertons supportrar att Guillem Balagues nya bok fick en etta i användarbetyg på Amazon av 41% av alla som svarade, tydligen något som organiserats av just Evertons supportrar. Detta av inget annat skäl än att Balague sin vana trogen att försvara allt som är spanskt naturligtvis även försvarade Benitez. Det är väl vad man får kalla för guilt by association.

ANNONS

Everton har märkligt svårt att få ordning på sin organisation och på sin verksamhet. Och kanske ingenstans märks detta bättre än när Everton ska anställa managers. Något som nästan alltid leder till exakt samma sång och dans där olika falanger i Evertons ledning förelår helt olika kandidater. Där verkar aldrig finnas någon större enighet utan känslan är snarare att Evertons olika falanger jobbar mot varandra snarare än med varandra.

Farhad Moshiri är Evertons majoritetsägare så där borde inte behöva finnas den här typen av oklarhet och osäkerhet. Men kvar i Evertons styrelse är Bill Kenwright och flera ur Evertons gamla ledning. Två falanger med vad det verkar helt olika sätt att tänka fotboll, och Moshiri verkar helt enkelt inte ha kraften, viljan eller förmågan att sätta ned foten och säga att det är hans väg eller the highway.

ANNONS

Detta leder till spretiga manageranställningar, vilket onekligen går att läsa av i kartan över Evertons fem-sex senaste managers. Det leder självfallet även till spretig spelarrekrytering, vilket gör att Evertons spelartrupp de senaste åren alltmer har börjat likna ett slags lapptäcke. Allt detta resulterar i att fastän Everton har investerat väldigt mycket i sin spelartrupp så får inte detta någon utväxling i tabellen.

Symptomatiskt på problemet med en politiserad styrelse är kanske även att Evertons försök att anställa directors of football har blivit misslyckade. Först hämtades Steve Walsh in från Leicester utan att göra något som helst avtryck eller ens få möjligheten att göra något avtryck. Sedan anställdes Marcel Brands som emellertid avgick i höstas eftersom som han sa ”hans och styrelsens bild av framtiden var så olika”.

ANNONS

Givet detta är det kanske inte så märkligt att det första namnet som nu nämns som Rafa Benitez efterträdare är Roberto Martinez. Viljan att gå tillbaka till sådant man redan gjort är ett kännetecken hos Evertons gamla garde. För all del är viljan att återskapa vad som varit ett rätt allmänt fenomen. Mindre vanligt är väl att som Everton vilja återskapa sådant som redan prövats och därtill misslyckats.

Att Everton skulle anställa Roberto Martinez igen vore väl ungefär att jämställa med om Man Utd skulle anställa Louis van Gaal igen, eller om Chelsea plötsligt skulle anställa Maurizio Sarri igen. Det hade framstått som inte särskilt klokt, och lika oklokt känns det av Everton att börja titta på Martinez igen. Vad hoppas så att säga Everton uppnå med det som klart och tydligt inte gick att uppnå första gången?

ANNONS

Under tiden som folk verkar tycka att Everton måste bestämma sig för vilka de är, eller acceptera vilka de är som många verkar vilja formulera det, för att komma ur klubbbens onda cirkel så är jag nog mer inne på att Everton just i nuläget mer behöver bestämma sig för vilka de inte är. Everton är inte en klubb för nedre halvan eller för nedflyttning. Börja där, acceptera att detta ur utgångsläget, och jobba därifrån!

Men det är klart, säger man det till valda delar av Evertons styrelse så börjar de kanske fundera på att återanställa Big Sam Allardyce istället.

Publicerad 2022-01-17 09:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto