Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues regler om uppskjutna matcher håller på att sabotera säsongen

Peter Hyllman

Ett diffust regelsystem med vilket matcher kan ställas in eller rättare sagt skjutas upp på grund av Covid när klubbar inte har tillräckligt antal spelare tillgängliga för match, fastän klubbarna naturligtvis har tillräckligt med spelare tillgängliga, och fastän Covid kanske i själva verket är som mest ett svepskäl för att få vilja få matchen uppskjuten.

Vi befinner oss mitt i den tredje raka säsongen som på ett eller annat sätt påverkas av Covid. Det har tidigare två säsonger pratats tämligen mycket hit och dit om asterisker, det vill säga hur säsongerna har påverkats av Covid på ett sätt som gör att de enligt vissa inte riktigt borde räknas som riktiga säsonger.

Hittills har nog det där mest varit trams. Inte minst första säsongen då säsongen var i praktiken avgjord redan innan den började drabbas av pandemins effekter. Men även förra säsongen är det svårt att säga att pandemin påverkade den på ett sätt som gjorde det relevant att börja ifrågasätta säsongens integritet.

ANNONS

Den här säsongen börjar dock detta bli fullt möjligt, kanske till och med nödvändigt. Och egentligen inte i sig på grund av pandemin, utan alltså på grund av det regelverk som Premier League själva har satt i spel som gör det fullt möjligt för klubbar att utnyttja det för egna fördelar och som snabbt leder till inkonsekventa tillämpningar.

Just nu skiljer det sex spelade matcher mellan den klubb i Premier League som har spelat flest matcher (Chelsea) och den klubb som spelat minst (Burnley). Däremellan har lagen spelat väldigt olika antal matcher. Det är alltså inte längre möjligt att säga att detta är en ligasäsong där lagen har kunnat genomföra den på lika villkor.

Misstanken är självfallet att många klubbar missbrukar reglerna. Det vill säga att lagen ber om uppskov inte för att de inte har spelare nog att faktiskt kunna genomföra sina matcher, utan för att de inte har tillgång till exakt alla spelare de skulle vilja ha för att genomföra dessa matcher. Det går taktik i systemet.

ANNONS

Mindre absurt blir det naturligtvis inte av att de större Premier League-klubbarna har mängder av spelare i sina rullor, och dessutom tillgång till mängder av spelare i de egna ungdomsleden. Föreställningen att dessa klubbar inte skulle kunna mönstra ett lag för att genomföra en fotbollsmatch är rent bisarr.

Inte sticker det mindre i ögonen av att vissa klubbar söker och får uppskov inte på grund av att spelare är drabbade av Covid utan för att de har andra typer av skador. Något som inte var tanken med dessa regler. Lägg därtill att samma klubbar precis kan ha valt att göra sig av med spelare med vilka de hade kunnat genomföra sina matcher.

Några av de största syndarna i detta avseende kommer till match ikväll när Arsenal ska möta Liverpool i Ligacupens andra semifinal. Just den här matchen blev ju uppskjuten för två veckor sedan när Liverpool på minst sagt mystiska grunder lyckades få den uppskjuten. Testen visade åtminstone tillfälligtvis vad man ville att de skulle visa.

ANNONS

Den gången var det Arsenal som var lite upprörda. Nu senast var det emellertid Arsenal själva som gjorde mer eller mindre hela fotbollsengland vansinnigt genom att återigen på väldigt suspekt grund få Londonderbyt mot Tottenham uppskjutet. Det kändes på något sätt väldigt praktiskt för Arsenal att få just den matchen uppskjuten.

Man skulle kunna tycka att detta är illa nog som det är naturligtvis. Men vreden i leden blir inte mindre när det blir tydligt att olika klubbar verkar ha olika möjligheter att manipulera systemet till sin fördel. Vissa klubbar får godkänt på sina uppskov, andra klubbar få avslag, utan att det finns några meningsfulla skillnader.

Självfallet, som alltid är fallet när man introducerar nya regler, och i synnerhet när det uppstår frågetecken gällande konsekvensen kring tillämpningen av dessa regler, så kommer detta leda till misstankar om mygel och orättvisa fördelar för vissa på andras bekostnad. Även detta påverkar naturligtvis säsongens integritet.

ANNONS

Mest uppseendeväckande är på sätt och vis att detta med otydliga regler gällande att skjuta upp matcher, och lag som utnyttjar systemet och använder Covid lite som ett svepskäl för att inte spela sina matcher, är något jag för all del är rätt van vid. Detta beskriver läget utmärkt i Division 1-3 i svensk bordtennis just nu.

Vad som är uppseendeväckande med detta är inte att svensk amatörpingis befinner sig på den nivån av amatörmässighet gällande detta. Vad som är uppseendeväckande är att Premier League, världens mest kommersiella och professionella fotbollsliga, befinner sig på exakt samma nivå av amatörmässighet.

Detta riskerar att faktiskt sätta en asterisk runt säsongen 2021-22.

Publicerad 2022-01-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto