Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Boll eller yta? Boll och yta!

Peter Hyllman

Ligan rullar på med ännu en omgång under veckan. Det spelades några matcher redan igår där det kanske allra mest kontroversiella som skedde var att West Ham startade med Kurt Zouma på planen. Det å andra sidan kanske roligaste som skedde var när Joelinton sköt bollen i eget huvud.

The Athletic har gjort en ganska intressant genomgång av lagens bollinnehav på planens olika zoner under den här säsongen. Bollinnehav är ju ett väldigt vanligt mått på någon slags dominans sedan bra många år tillbaka, även om det är en siffra eller statistik som många gånger används väldigt ytligt och lättvindigt.

Vad den här uppdelningen ändå gör eller kanske rättare sagt tillför är just att visa på bollinnehavet i olika zoner. Vilket självfallet gör det möjligt att notera de områden på planen där kontroll över bollen är extra viktigt. Men dessutom ger det oss faktiskt en rätt bra visualisering över hur bra ett lag faktiskt är över lång sikt.

Annons

Sambandet är naturligtvis inte perfekt, det är det ju aldrig, men det är ändå ett påfallande starkt samband hur Premier Leagues nuvarande ligatabell faktiskt speglar en tabell konstruerad utifrån den här bilden. Kontrasten mellan Man City på första plats och Burnley på sista plats är ju inte minst ganska underhållande.

Slutsatsen blir med andra ord rätt enkel. Vill du bli bättre och bättre i Premier League så måste du få fler och fler röda fält på en sådan här karta. Det har sagts att bollinnehavet inte är lika viktigt i Premier League som det är i andra ligor, men den här bilden visar klart och tydligt att bollinnehavet ändå är mycket viktigt.

Detta är en diskussion som riskerar landa i hönan eller ägget-oklarheter, men kanske är det alltså ingen tillfällighet att det går som det gått för hyfsat etablerade klubbar som Burnley, Newcastle och Everton den här säsongen. Samtliga tre klubbar med managers för vilka bollinnehavet inte är en viktig del i deras fotbollsidé.

Annons

Sean Dyche, Steve Bruce och Rafa Benitez är eller har varit förespråkare för egentligen den motsatta fotbollsidén, nämligen att bollinnehavet inte är särskilt viktigt, eller i alla fall inte viktigare än organisation och position. Att kontrollera yta är viktigare än att kontrollera boll.

Omvänt skulle vi även kunna se varför klubbar som t ex Brentford, Brighton och Leeds lyckas så relativt väl i Premier League. Eller åtminstone betydligt bättre än vad många tror eller förväntar sig. Det är inte lag med de största resurserna eller bästa förutsättningarna, men spelar en fotboll som är större än summan av dess delar.

Hur som helst måste väl alltså detta betyda att ikväll blir det Crystal Palace, Tottenham, Man City och Leeds som vinner. Eller hur?!

:::

Chelsea går ikväll in i VM för klubblag, där de i vad som är semifinalen möter saudiska Al-Hilal. Om de vinner så väntar Palmeiras i lördagens final.

Annons

:::

Ord måste omsättas i handling. När West Ham spelar Kurt Zouma mot Watford igår kväll så blir deras ord om att de reservationslöst tar avstånd från dennes beteende absolut ingenting värda. Det är ord for show, inte for real.

:::

Wayne Rooney pratar i en intervju om att han försökte göra John Terry illa på planen för över 15 år sedan och FA får för sig att detta måste de göra en grej av? Varje gång jag tror att jag förstått vidden av FA:s dumhet så bevisar de mig fel.

:::

Får vi se Christian Eriksen göra sin återkomst till fotbollsplanen ikväll?

Publicerad 2022-02-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto