Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Underskattning är enda faran för Man City mot Sporting

Peter Hyllman

Monaco, Basel, Schalke 04, Borussia Mönchengladbach och nu alltså Sporting. Med undantag för att vid ett tillfälle ha lottats mot Real Madrid i Champions Leagues åttondelsfinal så får man säga att Man City generellt sett har haft väldigt bekväma lottningar direkt efter gruppspelet under de år som Pep Guardiola varit klubbens manager. Även om de som bekant lyckades förlora mot Monaco.

Med detta sagt borde Man City alltså vinna denna åttondelsfinal mot Sporting. De börjar naturligtvis på bortaplan och avslutar på hemmaplan, men det mesta talar kanske för att de åtminstone i praktiken avgör åttondelsfinalen redan ikväll. Portugisiska lag är sannerligen inte riktigt vad de var en gång i tiden, och av de tre stora klubbarna i Portugal känns just Sporting som den klubb som tappat mest.

Man City har vunnit allt som går att vinna med Pep Guardiola som manager. Man City har vunnit ligan tre gånger på fem säsonger och ser ut att vara på god väg att vinna sin fjärde ligatitel på sex år med Guardiola. Man City tangerade Liverpools rekord med fyra raka Ligacupvinster och Man City har även FA-cupen, detta under en säsong när Man City vann en så kallad domestic treble.

Annons

Men Man City har alltså ännu inte vunnit Champions League. Det är alltjämt den största titeln som undflyr dem och som de av naturliga skäl nu helst av allt vill vinna. Den sista stora triumfen för att tveklöst skriva in sig i historieböckerna som ett av de allra största engelska lagen. Titeln som Man City ville vinna när Abu Dhabi köpte dem. Titeln Man City ville vinna när de anställde Pep Guardiola.

Nära har Man City onekligen varit att vinna Champions League. Rättare sagt, de har i alla fall kommit närmare och närmare. Visst, de åkte ut redan i åttondelsfinalen under Guardiolas första säsong. Därefter har det blivit tre förluster i kvartsfinalerna, i samtliga fall rätt dramatiska, tajta och delvis kanske även oturliga förluster. Och så då förra säsongens förlust i finalen mot Chelsea.

Man City kan på goda grunder under denna period om fem-sex år anses ha varit totalt sett världens bästa fotbollslag. Det är inte omöjligt att ha en annan uppfattning, men det är inte en åsikt som rent objektivt går att belägga som felaktig. Men det är som vi vet inte alltid de bästa lagen som faktiskt vinner Champions League. Cupsystemet är inte riktigt utformat på det viset.

Annons

Orsakerna varför Man City hittills aldrig vunnit Champions League går att diskutera. Helt säkert har det ingenting alls att göra med det något tramsiga påstående som brukar dras fram varje gång Man City åkt ur Champions League, nämligen att de helt enkelt inte kan vinna Champions League, det vill säga att de inte är bra nog. Att inte vinna betyder inte därmed med någon slags automatik att ett lag inte kan vinna.

Otur spelar helt säkert sin lilla roll i det hela, på samma sätt som tur alltid spelar någon roll för de lag som faktiskt lyckas vinna Champions League. Det har vid flera tillfällen varit väldigt små marginaler som avgjort till Man Citys nackdel och gjort att de åkt ur Champions League. Det är naturligtvis ingenting som gör att skylla på eller gömma sig bakom, men man ska heller inte låtsas som att så inte är fallet.

Annons

En återkommande orsak har varit Pep Guardiolas benägenhet att experimentera taktiskt i samband med avgörande matcher i Champions League. Eller uttryckt mera krasst, dennes oförmåga att riktigt vilja lita på den taktik som så att säga tagit Man City till dansen, eller möjligen benägenhet att söka efter det där taktiska genidraget. Som om det är han själv som ska vinna Champions League, snarare än laget.

Kanske ska vi heller inte bortse från det faktum att det helt enkelt ännu inte sitter i Man Citys väggar att vinna Champions League. De har helt enkelt inte samma vinnarvana i just detta sammanhang som t ex Real Madrid eller Liverpool. Det gör dem knappast till något Villarreal som Guardiola något tramsigt försökt framställa dem som, men det är ännu en faktor som åtminstone tillfälligtvis arbetar mot dem.

Annons

Otur kommer inte vara någon faktor mot Sporting, det finns inte så mycket tur i världen som skulle kunna få Sporting att vinna mot Man City. Åttondelsfinal är för tidigt och motståndet lite för vekt för att Guardiola skulle få för sig att göra några större taktiska experiment. Och bristen på vinnarvana i Champions League är sannerligen inget som kommer påverka Man City i en åttondelsfinal mot Sporting.

Orsaker finns alltså varför Man City ännu inte vunnit Champions League. Inga av dessa orsaker kan däremot få Man City att förlora mot Sporting. Underskattning är förmodligen det enda som skulle kunna få Man City att förlora mot Sporting. Men underskattning är på samma gång inte något vi någonsin sett i Man City med Guardiola som manager, det är de tvärtom väldigt bra på att undvika.

Inget annat lag är större favoriter än Man City att vinna Champions League den här säsongen.

Annons
Publicerad 2022-02-15 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto