Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dumheter att Pochettino vore fel manager för Man Utd

Peter Hyllman

PSG:s nesliga och alldeles onödiga förlust mot Real Madrid i Champions League under veckan lär med allra största sannolikhet ha satt fart på två relaterade men huvudsakligen motstridiga fenomen. För det första gjorde det med allra största sannolikhet Mauricio Pochettino betydligt mer tillgänglig för Man Utd efter säsongen. För det andra gjorde det helt säkert många av Man Utds supportrar mindre villiga att se Pochettino i Man Utd.

För all del ligger det väl i managerjobbets natur att när det går dåligt för laget så riktas mycket av skulden och ansvaret mot dem. Det tjänar ingenting till att gnälla och klaga över den saken, man vet vad man ger sig in på och man får väldigt bra betalt för att göra det. Ändå krävs det väl en rätt god portion fantasi kombinerat med selektivt tänkande för att komma fram till att PSG:s förlust var Pochettinos fel.

Till att börja med var PSG genomgående över de båda matcherna det betydligt bättre laget jämfört med Real Madrid. Gör inte Gianluigi Donnarumma ett fullständigt onödigt och omotiverat misstag så promenerar PSG förmodligen hem åttondelsfinalen och vi pratar inte ens om detta i nuläget. Därutöver, i den utsträckning PSG chokade på det sätt de ofta gjort i Champions League, så har de även gjort det flera gånger innan Pochettino.

Annons

Det sista förtjänar möjligen att sägas eftersom någon lustigkurre under onsdagskvällen försökte göra sig lustig över hur man kan ta Pochettino bort från Tottenham, men inte Tottenham bort från Pochettino. Som om PSG innan Pochettino kom till klubben var en klubb och ett lag alls inte benäget att implodera på den europeiska scenen. Kanske har man inte sett PSG:s tidigare matcher mot t ex Barcelona och Man Utd.

PSG har därtill mer strukturella problem än Pochettino. Man skulle kunna dela in Englands och Europas superklubbar i två specifika kategorier: stjärnstyrda lag respektive managerstyrda lag. Klara exempel på managerstyrda lag är Man City, Liverpool och till stor del Chelsea. Exempel på stjärnstyrda lag är Real Madrid, Man Utd och naturligtvis även PSG. Managerns roll i stjärnstyrda lga är per definition begränsad.

Annons

Det andra fenomenet är möjligen desto märkligare, nämligen detta att många av Man Utds supportrar inte verkar vilja ha Pochettino som Man Utds manager. Möjligen säger det där något om en minst sagt märklig självbild gällande den egna klubben. En betydligt mer rimlig och realistisk fundering än varför Man Utd skulle vilja ha Pochettino som manager vore varför Pochettino skulle vilja vara manager för Man Utd.

Där finns självfallet det rätt trötta argumentet att Pochettino inte är en vinnare, och är en manager som inte kan vinna titlar. Så varför skulle då Man Utd vilja ha Pochettino som manager blir därmed den retoriska frågan?! Men det är så klart rätt befängt, dessutom fel i sak. Pochettino har redan vunnit cupen med PSG och kommer vinna ligan. Att dessutom avfärda Pochettinos arbete i Tottenham med att det inte blev några titlar är seriöst dumt.

Annons

Pochettino förvandlade Tottenham från en klubb som det mest skämtades om i de stora sammanhangen till en klubb som regelbundet utmanade om ligatitlar, regelbundet spelade i Champions League, och tog Tottenham till en Champions League-final. Han tog utan större investeringar Tottenham från en klubb som hoppades få spela i Champions League någon gång till en klubb som förväntar sig att spela i Champions League.

Tottenham tog sig genomgående långt i cuperna, utan att någon gång nå hela vägen fram. De förlorade cupmatcher mot Chelsea och Man Utd. De förlorade ligatitlar till Chelsea, Man City och Liverpool. Stora klubbar med stora budgetar. Där övriga klubbar netto spenderade £183m (Liverpool), £200m (Chelsea), £225m (Arsenal), £466m (Man Utd) och £518m (Man City) så spenderade Tottenham £29m.

Att beskriva Pochettinos tid med Tottenham som något annat än en okvalificerad succé visar inget annat än en fullständig brist på omdöme. Tottenhams problem var naturligtvis inte Pochettino, tvärtom var det han som tämligen tidigt påtalade just de problem som Tottenham nu brottas med. Bristerna på investering i spelartruppen, oförmågan att ersätta äldre och flyktade spelare.

Annons

Rationellt finns inga skäl för Man Utds supportrar att inte vilja se Mauricio Pochettino som Man Utds manager. Han tickar mer eller mindre varenda box som de brukar vilja prata om. Pochettino står för en offensiv och underhållande fotboll, Pochettino har varit väldigt bra på att integrera unga spelare i laget, Pochettino har ett track record av framgång och vinnande fotboll, Pochettino har en väldigt tydlig identitet.

Argumenten mot Pochettino är mer emotionella eller subjektiva till sin natur. Man anar att det egentligen till största delen handlar om att Pochettino inte är ett nytt namn inom management. Därmed har namnet Pochettino tappat lite av sitt behag. Han är kanske inte längre den nyaste och allra mest glänsande leksaken. Detta maskerar man bakom dumheter som att Pochettino skulle sakna så kallad vinnarmentalitet.

Annons

För all del finns inget fel i sig med att vilja ha någon annan manager. Jag hade själv t ex som bekant alls inte protesterat om Man Utd valt att anställa Antonio Conte. Visst finns där goda argument för att Erik ten Hag verkligen vore en väldigt fräsch och spännande manager för Man Utd. Precis som det absolut kan hävdas att Thomas Tuchel också vore ett väldigt intressant namn.

Men de som motsätter sig Pochettino som Man Utds manager gör det huvudsakligen till fördel för just Erik ten Hag. Det görs även med ett icke ringa mått av önsketänkande. Ten Hag beskrivs ha den vinnarmentalitet som Pochettino påstås sakna. Med ten Hag kan Man Utd vinna titlar, men inte med Pochettino. Exakt hur vi vet det givet att ten Hag aldrig varit manager utanför Holland i seniorsammanhang är högst oklart.

Vad vi vet är att Man Utd vid åtminstone två tidigare tillfällen haft möjligheten att anställa Mauricio Pochettino utan att göra det, och att det knappast varit till Man Utds fördel, vare sig på kort eller på lång sikt. Vad vi vet är att om man skulle säga till Tottenhams supportrar att Man Utds supportrar inte anser Pochettino vara bra nog för Man Utd skulle de bara skaka på huvudet och tycka att de var dummare än vad de redan tyckte.

Annons

Kanske är det i själva verket så gällande Man Utds nästa manager att det inte finns enbart ett enda rätt svar och att alla andra svar därför är fel. Kanske kan Pochettino, ten Hag, Tuchel, Conte med flera samtliga vara bra managers för Man Utd. Men det där är självfallet en senare fråga, en fråga för nästa säsong, och en fråga som Man Utd nu säger sig ha börjat arbeta med. Vilket så klart känns väldigt betryggande…

Men närmast gäller en viktig match på Tottenham på Old Trafford. Ett Tottenham som fortfarande två och ett halvt år efter att Pochettino lämnade dem är ett bättre lag än Man Utd, mycket på grund av den grund som Pochettino lade för Tottenham.

Publicerad 2022-03-12 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto