Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inga akademiska kvartar för de engelska lagen!

Peter Hyllman

Tre engelska klubbar är vidare till Champions Leagues kvartsfinaler. Hade Man Utd varit åtminstone halvkompetenta hade det förmodligen varit alla fyra. Men som det är nu så är det förmodligen lika bra för alla att sluta behöva slösa mer syre på dem i Champions Leagu den här säsongen. Istället kan vi rikta full uppmärksamhet på Man City, Liverpool och Chelsea som är kvar.

Man City har väl näppeligen satts på något egentligt prov ännu. Vilket möjligen säger något både om deras motstånd hittills i Champions League och om den höga kvalitet de faktiskt håller. Åttondelsfinalen mot Sporting var avgjord mer eller mindre innan den ens hade hunnit börja. Men självfallet är det från och med kvartsfinalerna som det ska börja bli riktigt tufft för Man City.

Liverpool har imponerat så här långt i Champions League. För all del förlust mot Inter senast på Anfield, men Inter var aldrig riktigt nära att hämta igen den 2-0-ledning som Liverpool skaffat sig i Milano. Desto mer imponerande är Liverpools resa eftersom de faktiskt haft en tuff resa i Champions League. Inter i åttondelsfinalen följde på en svår grupp med Atlético Madrid, Milan och Porto.

Annons

Chelsea imponerar möjligen på ett annat sätt. Trots det totala kaos och den ofrånkomliga osäkerhet som måste finnas för spelare och ledare i laget med anledning av Chelseas ägarkris så har Thomas Tuchel lyckas balansera det på ett bra sätt. Det hade varit lätt för Chelsea att låta sig distraheras och störas, men framför allt borta mot Lille visade Chelsea att de kommer göra sitt bästa för att försvara sin Champions League-titel.

Tre engelska lag, tre spanska lag, ett tyskt lag och ett portugisiskt lag. Inte den mest varierade laguppställningen precis. Inga franska lag och inga italienska lag gör sig alltså besvär den här gången. Framför allt måste det ju sägas vara märkligt med kvartsfinaler i Champions League utan vare sig Barcelona, Juventus eller PSG med i spelet. De två första är ju desto roligare givet deras vurmande för en europeisk superliga.

Annons

Lottningen från och med kvartsfinalerna är helt fri, som vi kanske borde känna till vid det här laget. Vilket betyder att alla kan möta alla, oasvsett seedning eller nationalitet. Givet tre engelska lag med i lottningen öppnar detta naturligtvis för en helengelsk kvartsfinal, vilket kanske inte är väldigt roligt på ett sätt men alltid lite extra dramatiskt på ett helt annat sätt.

Samtidigt med lottningen av kvartsfinalerna lottas även semifinalerna, så härifrån vet vi hur respektive lags resa fram till en eventuell final faktiskt ser ut. Vad säger vi då om de engelska kvartsfinalerna i Champions League den här säsongen? Liksom vad säger vi om West Hams respektive Leicesters lottningar i Europa League samt Europa Conference League?

CHAMPIONS LEAGUE

Man City vs Atlético Madrid

Prognos – Man City 65%

Annons

Eller Pep Guardiola mot vad som förmodligen är dennes totala motsats i form av Diego Simeone. Kanske den matchning alla såg fram emot alternativt bävade inför, och troligtvis den motståndare som kan få Guardiola att ännu en gång tänka sig in i en taktisk cul-de-sac.

Offensiv mot defensiv får man kanske också säga. Matchbilden mellan dessa båda lag kommer inte vara svår att föreställa sig, och för Man City gäller det kanske som vanligt att undvika vad som hänt några gånger i Champions League förut, att bli övermodiga framåt och alltför tunna bakåt.

Normalt sett är det en fördel att få avsluta på hemmaplan, men i just det här fallet tänker jag att det faktiskt kan vara till Man Citys fördel att börja hemma. Det rubbar Atléticos rytm att först gneta till sig ett resultat på hemmaplan för att därefter bara ligga lågt och kontraslå på bortaplan i returen.

Annons

Semifinal mot Chelsea eller Real Madrid.

Real Madrid vs Chelsea

Prognos – Chelsea 55%

Repris på förra säsongens semifinal. En tuff lottning för båda lagen utan att något av lagen egentligen behöver känna någon större rädsla, om det går att säga på det sättet utan att det låter alltför knasigt. På förhand känns detta som en helt öppen kvartsfinal som kan arta sig lite hur som helst.

Real Madrid är inte längre något särskilt formidabelt fotbollslag, även om där finns en europeisk vinnarvana och en och annan formidabel spelare. De var ett sämre lag än PSG i fem sjättedelar av åttondelsfinalen. Chelsea har å andra sidan en halvknackig säsong och känns inte riktigt lika mycket på uppgång som för ett år sedan.

Tuffare den här gången för Chelsea dessutom som lottades att börja på hemmaplan och alltså får spela returen på Santiago Bernabeu. Men givet att Chelsea vann där förra säsongen, och Thomas Tuchel aldrig förlorat mot Real Madrid, så är kanske inte det något som direkt förskräcker.

Annons

Semifinal mot Man City eller Atlético Madrid.

Benfica vs Liverpool

Prognos – Liverpool 85%

Det framställdes som något av en skräll när Benfica slog Ajax i åttondelsfinalen, vilket jag nog tyckte kändes djupt orättvist mot Benfica, som jag betraktar som ett helt jämnt lag med Ajax, även om de inte har ett lika hippt managernamn. Ändå får väl detta betraktas som bästa möjliga lottning för Liverpool.

Liverpool går in i den här kvartsfinalen som stora favoriter. Kanske är den största utmaningen med kvartsfinalen mot Benfica inte så mycket kvartsfinalen i sig, utan att hålla rätt fokus i den givet att insprängt mellan de båda matcherna har Liverpool vad som ser ut att kunna bli en helt avgörande ligamatch mot Man City på Etihad.

Men det gäller så klart för Liverpool att först göra jobbet på bortaplan för att sedan, efter matchen mot Man City, kunna rikta om uppmärksamheten och avsluta jobbet mot Benfica på Anfield. Men kort sagt blir väl detta en vecka för Liverpool där klyschan en match i taget blir rätt viktig.

Annons

Semifinal mot Villarreal eller Bayern München.

EUROPA LEAGUE

West Ham vs Lyon

Prognos – West Ham 50%

West Ham fortsätter få nästan tuffast möjliga lottning i Europa League. Även om Lyon kanske inte är riktigt lika bra som för fyra-fem år sedan så är det fortfarande ett starkt lag med många riktigt skickliga spelare.

Succén mot Sevilla gör dock två saker för West Ham. För det första att övertyga dem om att de kan mäta sig mot alla motståndare i Europa League. För det andra att emotionellt investera West Ham och deras supportrar i detta europeiska cupäventyr.

Utmaningen för West Ham jämfört med matchen mot Sevilla är att de nu måste börja på hemmaplan. De kommer alltså inte ha publikfaktorn med sig i den avgörande returmatchen, vilket arguably var något som visade sig avgörande mot Sevilla.

Semifinal mot Eintracht Frankfurt eller Barcelona.

Annons

EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Leicester vs PSV Eindhoven

Prognos – Leicester 58%

Tuff men rolig lottning för Leicester mot ett europeiskt cupvant PSV. Alltid kluriga att möta i sådana här sammanhang även om PSV kanske inte har sin starkaste period just nu. Viktigt för Leicester att få med sig ett bra resultat inför retumötet på bortaplan.

Hittills har Leicester ofta luftat sina reservspelare i det europeiska cupspelet den här säsongen. Det kommer de inte ha råd att göra mot PSV, eller senare i turneringen om det blir av. Samtidigt har Leicester näppeligen något kvar att spela för i ligan.

Givet att Europa Conference League är Europas c-turnering och därtill körs för allra första gången är det ett riktigt roligt startfält från och med kvartsfinalerna, utöver PSV sådana storheter som Roma, Feyenoord, Marseille, och Slavia Prag. Med andra ord helt klart en potta värd att vinna för Leicester!

Annons

Semifinal mot Bodö/Glimt eller Roma.

Publicerad 2022-03-18 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto