Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har Liverpool The Big Mo?

Peter Hyllman

Nej, detta är inte, rubriken till trots, ännu en blogg om Mohamed Salah. Detta fastän svaret väl i så fall hade blivit jakande givet att Salah tydligen kort efter Egyptens VM-förlust mot Senegal textade Jürgen Klopp och sade sig redo och villig att starta mot Watford idag. Vilket om inte annat visar på en spelare både med den rätta inställningen och insikten om vad han betyder för sitt lag.

Utan istället är det en blogg som tänker sig att titta lite närmare på det här påståendet eller narrativet som växt fram den senaste månaden att Liverpool skulle ha ”the big mo baby!” Det vill säga det där som på någon märklig men ändå rätt sympatisk svengelska brukar kallas för momentum. Narrativet som går ut på att det nu är Liverpool som har övertaget i titelstriden.

Bakgrunden är på sätt och vis inte svår att förstå. Efter jul- och nyårsfotbollen har Liverpool inte förlorat en match och inte tappat en enda poäng. Under samma period har å sin sida Man City tappat sju poäng vilket inneburit att Liverpool gått från att nästan ha räknats bort från titelstriden, även om detta var rätt förhastat, till att plötsligt i allra högsta grad ha häng på denna titelstrid.

Annons

Både Man City och Liverpool har i själva verket ligatiteln i sina egna händer. Så såg det inte ut för några månader sedan. Och eftersom vi har en benägenhet att se saker inte så mycket utifrån dess absoluta positioner utan mer utifrån dess rörelse och dess riktning blir det alltså lätt att hamna där med intrycket att situationen i detta läge favoriserar Liverpool, att det är de som har både det mentala och det faktiska övertaget.

Men är det verkligen så? Man kan som sagt förstå om det känns så. Liverpool befinner sig onekligen i medvind. Vinsten i Ligacupen, pratet om en möjlig quadruppel som Klopp lite klädsamt försöker skoja bort, den långa vinstsviten, Man Citys kanske i vissa fall lite oväntat tappade poäng. Klopp tog till och med under torsdagen hem en seger med beslutet att gå upp till fem avbytare i Premier League.

Annons

Men känsla är så klart inte nödvändigtvis verklighet. Visst finns det skäl för Man City att känna viss nervositet över situationen som den nu råkar vara. Minsta lilla misstag från deras sida så har Liverpool faktiskt passerat dem i tabellen. Det existerar inte längre några som helst säkerhetsmarginaler för Man City. Men rimligtvis är det ändå Man City som fortfarande måste anses ha det formella övertaget.

Låt oss påminna oss om det faktiska tabelläget! Det återstår nio matcher av den här ligasäsongen. Man City ligger en poäng före Liverpool, om än med något svagare målskillnad. Man City och Liverpool möts för all del under dessa nio omgångar, men det är Man City som har hemmaplan. Allt annat lika hade åtminstone jag föredragit att vara Man City i detta läge än att vara Liverpool.

Möjligen hade bedömningen varit en annan om det varit någon annan motståndare än just Man City som Liverpool tampades med. Men Man City har varit i den här situationen flera gånger förut, och visat sig fullt kapabla att hantera den och gå vinnande ur den här typen av titelstrider. Man City är inte ett lag benäget att bli nerviga och tappa poäng till synes helt i onödan.

Annons

Finns det någon anledning att justera denna preferens baserat på de båda lagens återstående spelschema? Nej, det skulle jag egentligen inte säga. Både Man City och Liverpool får nog sägas ha ett hyfsat likvärdigt återstående spelschema. Huvudsakligen bestående av matcher där de bör vinna med några fullt möjliga fallgropar längs vägen i båda fallen. Liverpool har några fler storklubbar, men på hemmaplan.

Liverpool möter Everton, Man Utd och Tottenham hemma på Anfield. Visst är detta tuffa matcher som var och en kan ha sin alldeles egen interna logik. Men visst är det matcher som Liverpool ska kunna vinna och kunna känna sig som favoriter att vinna, särskilt ett Liverpool som jagar ligatiteln. Å andra sidan sa vi så klart samma sak om Man City inför deras hemmamatch senast mot Tottenham.

När Liverpool möter Man Utd så möter Man City Brighton på hemmaplan, när Liverpool möter Everton så möter Man City Watford på hemmaplan, och när Liverpool möter Tottenham så möter Man City Newcastle på hemmaplan. Man City borde kunna titta på alla dessa tre omgångar och se det som rätt goda möjligheter för dem att tjäna poäng i den pågående titelstriden. Men självfallet inga garantier.

Annons

I övrigt är det nog att betrakta som rätt jämspelt mellan dem. Både Liverpool och Man City kommer möta Wolves och Aston Villa både hemma och borta. Både Liverpool och Man City har på pappret kluriga bortamatcher kvar, dessutom i samma omgångar, där Liverpool möter Newcastle samtidigt som Man City möter ett nedflyttningshotat Leeds, och där Liverpool möter Southampton samtidigt som Man City möter West Ham.

Varken Liverpool eller Man City kan egentligen hävda någon som helst form av fördel eller nackdel i titelstriden med anledning av spelschemat. Men detta förstärker så klart vad som var grundpoängen. Nämligen att Man City ändå har den fördelen att de börjar denna slutspurt med en poängs försprång och med hemmaplan när de båda rivalerna möts om en vecka.

Så visst kan det nog vara så att Liverpool har the big mo, alltså momentum och vinden i seglen. Ändå är det just nu Man City som har försprånget och därmed även det lilla om än bräckliga övertaget. Det ena utesluter inte det andra. Men möjligen är det så att det faktiskt är idag som Liverpools momentum även kan översättas till övertag, när Liverpool möter Watford hemma samtidigt som Man City spelar borta mot taggat och nedflyttningshotat Burnley.

Annons

Men här finns också en särskild utmaning för Liverpool. För så mycket snackas det redan nu om nästa helgs titaniska titelmatch mot Man City att man inte nog kan betona risken för och kostnaden av att snubbla på vägen dit mot en i sammanhanget oansenlig grästuva som Watford på hemmaplan, bara för att man inte hade huvudet i nuet. Det vore ju inte den första grästuvan som fällde Liverpool i en titelstrid med Man City precis.

Kanske är Liverpool för bra för att råka ut för detta den här gången. Kanske är Watford för dåliga för att kunna få Liverpool att råka ut för det. Men i Premier League måste man alltid vara medveten om risken.

Publicerad 2022-04-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto