Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad säger matchen mot Brentford om Chelsea?

Peter Hyllman

Då vi stänger böckerna för den här säsongen så kommer en av dess mer sensationella höjdpunkter ofrånkomligen vara Brentfords 4-1-vinst på Stamford Bridge. Ett på alla sätt osannolikt resultat naturligtvis. En genomklappning av sällan skådat slag av Chelsea, desto mer uppseendeväckande eftersom Chelsea faktiskt tog ledningen. Brentford är för all del ett underskattat fotbollslag, men vad var det egentligen som hände?

Något särskilt väl valt tillfälle för detta sammanbrott var det väl knappast heller för Chelsea, alltså bara några dagar innan de ska möta Real Madrid på Stamford Bridge i Champions Leagues kvartsfinal. En typ av man nog normalt sett vill gå in i med vinden i ryggen och starkt självförtroende, inte behöva undra över vad man gör så fel att man förlorar en match mot Brentford med 1-4.

Frågan är så klart vad om något som matchen mot Brentford faktiskt säger om Chelsea och om Chelseas chanser mot Real Madrid. Det är naturligtvis alltid lätt att dra väldigt stora men också förhastade slutsatser från enskilda resultat, särskilt när dessa resultat är så här anmärkningsvärda. Men man skulle kunna tänka sig att det finns några olika alternativa sätt att se på saken.

Annons

Olycksfall i ämbetet

En teori är så klart att matchen egentligen inte säger något alls om Chelsea, kort sagt att det var ett olycksfall i arbetet. Uttryckt på ett annorlunda sätt: Shit happens! Något som onekligen händer ibland för alla lag, eftersom fotboll är fotboll.

Det finns saker som ändå tyder på det. Att Chelsea vunnit sina fem senaste ligamatcher inför matchen mot Brentford säger oss att förlusten inte är en del av någon svit av sämre resultat. Å andra sidan var det första matchen efter ett landslagsuppehåll.

Matchbilden är även den lite speciell där Brentford vänder matchen under några få vilda minuter snarare än att målmässigt dominera Chelsea spritt över en hel match. Chelsea drabbades alltså av några minuters galenskap från vilka de aldrig hämtade sig.

Mot detta talar möjligen att Brentford genomgående kändes starkare, eller åtminstone mer aggressiva och energiska, under mest hela matchen. Detta fastän Chelsea alltså tog ledningen. Det var ingen tillfällighet att Brentford vann matchen.

Annons

Men visst, alla lag kan så klart göra sämre matcher, eller drabbas av lag som gör sin kanske allra bästa match för säsongen. Det utesluter inte olycksfall i ämbetet. Och om det är på det viset så säger matchen mot Brentford oss ingenting om Chelsea.

Fokus på Real Madrid

En annan teori skulle kunna vara att Chelsea helt enkelt drabbades av det som då och då kan hända alla lag. Nämligen att de redan i lördags, medvetet eller omedvetet, hade sina ögon och tankar på matchen mot Real Madrid snarare än på Brentford.

Man kan i så fall förstå varför. Real Madrid är självfallet en respektingivande motståndare, och Champions League är alltid Champions League. Särskilt som Champions League är det sista riktigt stora som Chelsea faktiskt kan vinna den här säsongen.

Omvänt så vore det naturligtvis lätt i sammanhanget för Chelsea att kanske ta lite lätt på en match mot Brentford, inte minst på hemmaplan. En match man riskerar kunna tycka borde gå nästan lite av sig självt.

Annons

Särskilt som ligan egentligen är av akademisk betydelse för Chelsea i detta läge. De kommer inte kunna vinna ligan. Deras försprång är förmodligen även så stort att de alls inte riskerar tappa tredjeplatsen, och definitivt inte en plats bland de fyra.

Återigen, om det är så eller i den utsträckning det är så att Chelseas förlust mot Brentford har att göra med att de hade tankarna på matchen mot Real Madrid så säger matchen mot Brentford oss inte särskilt mycket alls om Chelsea.

Den ryska rouletten

En tredje teori vore att Chelsea till slut inte längre lyckas hålla kaoset i och runt klubben, dess ägande och dess framtid, utanför lagets prestationer. Vilket inte vore märkligt, tvärtom skulle jag säga det är imponerande hur väl de ändå lyckats så här långt.

Andreas Christensen ska vara väldigt nära att skriva på för Barcelona. Jonna Andersson återvänder till Hammarby med en och annan kommentar om läget i klubben. Det pratas runt flera andra spelare. Fullt naturligt när den här typen av osäkerhet råder.

Annons

Rent kausalt är det självfallet omöjligt att leda i bevis att klubbens kaos utanför planen i någon direkt mening resulterade i lagets kaos på planen mot Brentford. Åtminstone när vi bara har en enda match att gå på.

En känsla är ändå möjlig att ha, även när bevis inte finns att säkert fastslå något. Det var en tämligen timid match av Chelsea mot Brentford, en ovanligt timid match för att vara dem, och det är svårt att se den timiditeten komma från Thomas Tuchel.

Ägarcirkusen runt Chelsea gränsar för närvarande till det parodiska. Olika ägargrupper presenterar och säljer sig själva till politiken och till publiken på ett sätt som känns ungefär lika värdigt och strukturerat som typ Melodifestivalen.

Jag återkommer nog till att det är en nästan orimlig tanke att Chelsea som lag skulle kunna vara opåverkade av denna röra under längre tid. Om vi såg första tecknet på detta mot Brentford så säger den matchen oss väldigt mycket om Chelsea.

Annons

Och i så fall säger matchen mot Brentford oss också väldigt mycket om Chelseas chanser i Champions League-kvartsfinalen mot Real Madrid.

Publicerad 2022-04-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto