Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur slutar Champions League-striden mellan Arsenal, Man Utd och Tottenham?

Peter Hyllman

Man skulle nästan kunna börja misstänka att det blivit någon slags nationalsport för Chelsea att jäklas med Tottenham. Genom historien hittar vi exempel där Chelsea genom att vinna Champions League ”stulit” Tottenhams Champions League-plats, eller när man genom att hämta upp 0-2 i halvtid avgöra titelstriden åt Leicester. Den här gången ser de alltså till att förlora hemma mot Arsenal med 2-4 i en för dem sagolikt usel insats.

Kampen om den där fjärde och sista Champions League-platsen blir därmed ännu tajtare än vad den redan var. Målskillnad är nu det enda som skiljer Tottenham och Arsenal åt i tabellen, till Tottenhams fördel. Tre poäng bakom dem, och med en match mer spelad, lunkar Man Utd likt ett gäng fulltankade parkbänkssocialister. Fem poäng före dem, med en match mindre spelad, hittar vi Chelsea.

Arsenal är ett minst sagt bra exempel på det i grund och botten meningslösa med att dra alltför långtgående resonemang baserat på återstående spelschema. Alla tog liksom för givet att Arsenal skulle vinna matcherna mot Crystal Palace, Brighton och Southampton som de emellertid förlorade. Därefter trodde nog ingen att Arsenal skulle vinna mot Chelsea, vilket de alltså ändå gjorde.

Annons

Arsenal är sannerligen inte ensamma om att varva högt med lågt, och så att säga ta två steg framåt bara för att fortsätta med tre steg bakåt. Tottenham blandar imponerande vinster med helt oväntade förluster mot exempelvis Burnley och Brighton. Man Utd kan befinna sig i en 2-0-ledning hemma mot Norwich och ändå inte vara säkra på vinst. Det är inte för inte många undrat om något av lagen ens vill till Champions League.

Teoretiskt kan man hävda att både Chelsea och West Ham ingår i Champions League-striden för närvarande. Men det är lite för långsökt, fast från två helt olika startpunkter. Det ska till något mycket märkligt för att Chelsea ska tappa sitt försprång inte bara till ett lag nedanför sig utan två. Att West Ham skulle hämta upp fem poäng på fem matcher känns helt enkelt inte rimligt.

Annons

Alltså tittar vi på Arsenal, Man Utd och Tottenham för att avgöra vilket av dessa lag, varav inget har något europeiskt cupspel att längre bekymra sig för, som har bäst chans eller till och med kommer att ta den fjärde Champions League-platsen.

Arsenal

Man Utd (h) – xP: 3p
West Ham (b) – xP: 0p
Leeds (h) – xP: 3p
Tottenham (b) – xP: 0p
Newcastle (b) – xP: 1p
Everton (h) – xP: 3p

Min prognos är alltså att Arsenal på sina återstående sex matcher kommer att plocka tio poäng, vilket för dem avslutar säsongen på 67 poäng.

Visst finns det utrymme för underskattning här. Det finns inget som säger att Arsenal inte kan ta poäng borta mot West Ham, inte vinna borta mot Newcastle, eller rubba Tottenham på bortaplan exempelvis.

Lika lite är det emellertid att betrakta som särskilt säkert att Arsenal tar fulla poäng mot exempelvis Man Utd, Leeds och Everton.

Annons

Uppenbart är att Arsenal drabbats hårt av skador, framför allt av skadan på Thomas Partey. Arsenal har en tunn spelartrupp, men i viss utsträckning är det så klart något de har sig själva att skylla för.

Viktigt hur som helst för Arsenal att bygga vidare på vinsten mot Chelsea genom att vinna idag mot Man Utd.

Man Utd

Arsenal (b) – xP: 0p
Chelsea (h) – xP: 1p
Brentford (h) – xP: 3p
Brighton (b) – xP: 1p
Crystal Palace (b) – xP: 1p

Min prognos för Man Utd känns rätt pessimistisk, men å andra sidan ger ju inte Man Utd längre skäl för något annat än pessimism, i alla fall inte den här säsongen.

På lagets återstående fem matcher tror jag alltså att Man Utd tar sex poäng, vilket skulle betyda att de slutar på 60 poäng, vilket gör att de kan glömma Champions League och vill det sig illa blir det Europa Conference League.

Annons

Det syntes mot Liverpool att Man Utd har gett upp den här säsongen. Det var på något sätt talande när Bruno Fernandes säger att skillnaden mot Liverpool var att Man Utd inte hade något att spela för.

Ralf Rangnick verkar nog ha gett upp han också. Han verkar mer se som sitt jobb just nu att kartlägga läget och säga sanningen. Lägga grunden inför nästa säsong.

Harry Maguire med familj har alltså blivit bombhotade. Detta betyder att Maguire inte kommer till spel mot Arsenal och de billiga skämten som skulle kunna göras på detta är så klart extremt förutsägbara.

Tottenham

Brentford (b) – xP: 1p
Leicester (h) – xP: 3p
Liverpool (b) – xP: 0p
Arsenal (h) – xP: 3p
Burnley (h) – xP: 3p
Norwich (b) – xP: 3p

Min bedömning är att Tottenham på sina sex återstående matcher tar 13 poäng, vilket i så fall betyder att Tottenham slutar på 70 poäng.

Annons

Detta skulle i så fall betyda att det blir Tottenham som tar den fjärde och sista Champions League-platsen.

Visst kan det vara så att jag riskerar överskatta Tottenhams poängchanser här och där. Vi såg mot Brighton att inga poäng är säkra. Men att Tottenham ska vinna hemma samt mot ett vid det laget troligtvis redan nedflyttat Norwich känns inte långsökt.

Likaväl kan ju Tottenham så klart vinna mot Brentford redan ikväll, och Tottenham visade mot Man City att de är fullt kapabla att vinna borta mot alla lag, även Liverpool.

Men det börjar hur som helst alltmer framstå som att Norra London-derbyt mellan Tottenham och Arsenal den 12 maj kommer bli en match av fenomenalt avgörande betydelse.

Min gissning på förhand är att det kommer vara en match som Tottenham måste vinna, om de ska behålla Champions League-platsen i egna händer.

Annons
Publicerad 2022-04-23 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto