Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Håller Man City kontrollen vinner de mot Real Madrid!

Peter Hyllman

På pappret är det en alldeles underbar Champions League-semifinal. Englands bästa lag de senaste åren mot Spaniens bästa lag de senaste åren. När byråkraterna och kanske en och annan visionär satte sig ned för cirka 30 år sedan och föreställde sig allt det fina med Champions League så var det säkert just sådana här matcher de såg framför sig. Definitivt var det ju vad L’Equipes Jacques Ferran och Gabriel Hanot såg framför sig när Europacupen föddes under 1950-talet.

Narrativt är det också en på förhand extremt intressant semifinal. Real Madrid, turneringens dominanter med otroliga 13 vunna titlar. Man City, den klubb som i modern tid kämpat under längst tid just för att vinna Champions League utan att hittills någon gång ha lyckats. Samma sak skulle kunna uttryckas även på ett annat sätt. Real Madrid, det sämre laget som inte verkar kunna förlora i Champions League. Man City, det bättre laget som inte verkar kunna vinna Champions League.

Varje framgångsrik Champions League-kampanj, kanske särskilt den första för varje klubb, har sin speciella story. Och om Man City nu till slut tar det där avgörande steget och vinner Champions League så vore det onekligen en närmast perfekt story, i varje enskilt steg. Besegrandes Atlético Madrid, deras taktiska och psykologiska motpol, i kvartsfinalen. Besegrandes Real Madrid, den europeiska fotbollens okrönta kungar, i semifinalen. Besegrandes Liverpool, förmodligen, deras främsta konkurrent, i finalen.

Annons

Men ska Man Citys story bli verklighet så måste de lyckas med vad varken PSG eller Chelsea hittills har lyckats med i Champions League den här säsongen. Det vill säga besegra Real Madrid. Varken PSG eller Chelsea misslyckades egentligen med detta för att de var sämre fotbollslag än Real Madrid, tvärtom var de under långa stunder de klart bättre fotbollslagen. Men Real Madrid, väldigt vana vid att vinna i Champions League, vägrar helt enkelt att förlora i Champions League.

Letar man orsaker till Real Madrids triumfer så behöver man inte leta särskilt länge. En tornar upp sig närmast omedelbart i form av Karim Benzema, en av världens just nu absolut bästa anfallare, därtill en anfallare som onekligen befinner sig i vad som bara kan beskrivas som den berömda zonen. Benzema gör ett hattrick mot PSG i returmatchen, och gör sedan ett hattrick igen i första matchen mot Chelsea. Hattrick ur mer eller mindre ingenting, utan vilka Real Madrid inte passerar åttondelsfinalen.

Annons

En annan orsak är de oforcerade misstagen av Real Madrids motståndare. PSG har fullständig kontroll på åttondelsfinalen när Gianluigi Donnarumma från ingenstans får för sig att skänka Real Madrid ett mål, ge dem hopp i matchen igen och framkalla det egna lagets alla gamla spöken. Chelsea är på väg in i matchen på Stamford Bridge igen när Mendy och Chelseas backlinje gör ett stort misstag som ger Real Madrid 3-1 och i realiteten punkterar den matchen.

Å ena sidan borde kanske detta göra Man City ganska lugna då det ändå måste vara en starkare utgångspunkt att vara det i grund och botten bättre laget, de egna misstagen ändå är något man själva styr över, och även Benzemas zon har sina gränser. Blixten kan helt enkelt inte fortsätta slå ner. Å andra sidan kanske just detta är särskilt oroande för Man City och för Pep Guardiola då det är just liksom blixtar från klar himmel, svåra att förutse, svåra att planera för, svåra att försvara sig mot och svåra att kontrollera.

Annons

Vilket riskerar vara just vad som håller Pep Guardiola vaken om natten. För om det är något som hela hans taktiska spelsystem bygger på så är det just idén och föreställningen om total kontroll över allting som händer på fotbollsplanen, han är kort sagt ett taktiskt kontrollfreak, på gott och på ont. Man Citys strävan efter kontroll är på samma gång vad som gjort Man City mer framgångsrika i Champions League, men kanske även vad som gjort att Man City aldrig tagit sig hela vägen i Champions League.

Problemet är självfallet att total kontroll blir allt svårare att uppnå ju bättre motståndarna blir, ju mer som står på spel och ju större sammanhanget är. Och motståndet blir inte så mycket bättre, mer står sällan på spel och sammanhanget blir knappast större än det är i Champions Leagues semifinaler och finaler. Och Man City har ofrånkomligen, år efter år, förlorat i Champions League, oftast oväntat, just för att de periodvis tappat kontrollen över matchen, gjort de enkla och onödiga misstagen och blivit bestraffade.

Annons

Om fotboll bara hade handlat om vilka som har de bästa spelarna, det bästa laget, den bästa taktiken och bäst manager så hade det förmodligen inte varit något större snack om saken inför denna semifinal. Man City hade kunnat boka finalbiljetterna till Paris redan nu. Men fotboll är så klart mer än så. Fotboll är även psykologi, förmågan att hantera det oförutsägbara och det okontrollerade. Fotboll är också billiga misstag och fotboll är Karim Benzema och Luka Modrics yttersidor.

Alltså har vi en dramatisk Champions League-semifinal framför oss!

Hur dramatisk dikteras förmodligen av vad som händer just ikväll. Man City har hemmaplan och har naturligtvis inte råd att skjuta sig själva i foten på samma sätt som Chelsea gjorde i kvartsfinalen. Å andra sidan, om Man City skulle vinna ikväll så är det extremt svårt att se Real Madrid lyckas göra något åt det i returen i Madrid. Man Citys mål bör vara att vinna kvällens match med två mål. Vilket de är mer än kapabla till och dessutom skulle mer eller mindre boka finalplatsen.

Annons

Det enda som kan förhindra Man City från att lyckas med detta är Karim Benzema och Man Citys egna misstag.

:::

Spännande kväll även i League One när återstående hängmatcher ska spelas inför säsongens sista omgång på lördag.

Sunderland med en viktig hemmamatch mot topplaget Rotherham. Båda lagen behöver vinna, Sunderland för att nå playoff, Rotherham för uppflyttning.

Wigan kan säkra uppflyttning med en poäng borta mot Portsmouth.

Sheffield Wednesday med en otroligt viktig bortamatch mot nedflyttningshotade Fleetwood Town. Wednesday behöver minst en poäng men helst vinna för att ge sig själva en bra chans till playoff.

:::

Samtidigt i EFL Championship en viktig match för Bournemouth borta mot Swansea, och en väldigt intressant match mellan Fulham och Nottingham Forest.

Publicerad 2022-04-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto