Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tre brittiska långskott återstår i de europeiska cupsemifinalerna

Peter Hyllman

Alla tre brittiska lag i Europa League respektive Europa Conference League får nog sägas ha haft rätt tuffa första matcher i sina respektive semifinaler. West Ham missade mängder av målchanser och förlorade med 1-2 hemma mot Eintracht Frankfurt. Leicester var det bättre laget mot Roma men fick bara med sig 1-1. Rangers gjorde det borta mot RB Leipzig men släppte in 0-1 i slutet av matchen.

Det har sagts om Liverpools motståndare i kvarts- och semifinalerna, Benfica och Vilarreal, att i princip har haft Europa League-motstånd för att ta sig till Champions League-final. Vilket på sätt och vis kanske stämmer, men förmodligen säger mer om den onödigt svartvita uppdelning som många gånger och lite för lättvindigt görs mellan framför allt Champions League och Europa League.

Till att börja med underskattas nog generellt lagen i Europa League, om inte till namnen så i alla fall gällande lagens kvalitet. Värt att komma ihåg att Ajax som alla skrålat och skränat om de senaste åren bara för några år sedan beskrevs som ett av blåbärslagen i Europa League. Men sedan är det nog lika mycket en fråga om överskattning av Champions League, där det snabbt blir tunnare nedanför superklubbarna.

Annons

Lite går det ju att titta på Europa Conference League, som den här säsongen spelas i sin allra första upplaga. Där hittar vi alltså i semifinalerna förutom Leicester klubbar som Roma, Marseille och Feyenoord. Detta är alltså Europas tredjeturnering och det hade alls inte känts offside att se egentligen något av dessa lag i en Champions League-kvartsfinal. Rätt hög kvalitet för att vara en påstådd c-turnering.

Hur bedömer vi då möjligheterna för de tre brittiska lagen inför kvällens semifinalreturer? Det ser svårt ut för alla tre, så det är väl vettigt att kalla det för långskott. Men ingenting är avgjort och allt kan som vi vet hända i europeiskt cupspel.

Leicester

Om uttrycket nära skjuter ingen hare hade ett ansikte så hade det ansiktet varit Brendan Rodgers ansikte. Rodgers har gjort sport av att komma väldigt nära men aldrig riktigt hela vägen fram.

Annons

Svårt att komma från den känslan i den här europeiska cupsemifinalen. Kanske är det för att han står mot vad som åtminstone i det avseendet måste ses som hans raka motsats, nämligen José Mourinho.

Leicester dominerade mycket av spelet i den första matchen, men fick bara med sig 1-1, och den spontana känslan är väl att det är något Mourinho är mycket nöjd med, kanske var det till och med hela hans matchplan.

Matchen i Rom kommer bli annorlunda. Roma kommer vara modigare och farligare offensivt. Leicester är inte riktigt vana vid den här typen av matcher eller den här miljön, och måste göra kanske sin bästa match den här säsongen för att vinna.

Finalchans: 35%

West Ham

Mycket av prägeln i den första matchen sattes av att Eintracht Frankfurt tilläts göra mål redan i matchens första minuter. Det skapade en oro i West Ham som var påtaglig både defensivt och offensivt.

Annons

Mängder av målchanser missades av West Ham, och det måste naturligtvis gräma dem då det gör förlusten så onödig. Det här hade varit en helt annan semifinal om West Ham inte hade förlorat första matchen.

Semifinalen är för all del inte avgjord. Vi såg mot Lyon att det alls inte passar West Ham illa att spela på bortaplan i europeiskt cupspel, och ett enda mål så är naturligtvis matchen helt jämn.

Men det är tufft att spela på bortaplan mot ett lag som har en ledning i ryggen och dessutom kommer bäras fram av sin hemmaarena. Känslan är helt enkelt att West Ham nog inte är tillräckligt kliniska eller kallblodiga för att greja detta.

Finalchans: 30%

Rangers

Länge såg det faktiskt ut som om Rangers skulle lyckas få med sig 0-0 hem till Ibrox, men i slutet av matchen slängde RB Leipzig in ett väldigt stort gruskorn i det maskineriet. En redan svår uppgift blev plötsligt ännu svårare.

Annons

Magin på Ibrox kan möjligen ordna detta ändå för Rangers, 0-1 är sannerligen inget omöjligt resultat att vända, särskilt inte utan bortamålsregel. Men RB Leipzig är ett skickligt fotbollslag, vana vid att spela inför tuffa bortaarenor.

Värt också att komma ihåg att Ibrox magi var på vippen att inte räcka till redan mot ett decimerat Braga med bara tio spelare på planen. Men om Rangers ska greja detta så vill det till att hemmapubliken verkligen drar sitt strå till stacken.

Finalchans: 25%

Publicerad 2022-05-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto