Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

MK Dons fem fördelar i League Ones playoff

Peter Hyllman

MK Dons gjorde allt som gick att begära av dem, och kanske lite till, i League Ones sista omgång när de besegrade Plymouth Argyle på bortaplan med 5-0, men det visade sig vara till föga nytta när Rotherham samtidigt vann mot Gillingham och därmed plockade den andra uppflyttningsplatsen mitt framför näsan på MK Dons. Istället blev det alltså tredje plats och playoff för MK Dons.

Frågan är självfallet i vilken utsträckning detta påverkar MK Dons psykologi inför ett playoff. Det kan vara svårt att ladda om efter besvikelsen att inte ha blivit automatiskt uppflyttade. MK Dons har samtidigt haft en riktigt stark vårsäsong och utöver en blipp om två matcher under april har de bara förlorat en enda match sedan årsskiftet. MK Dons är en av favoriterna inför playoff.

Managern: Liam Manning
Tog över i början av säsongen sedan Russell Martin flyttat till Swansea. Det tog ett tag för Manning, med detta hans första managerjobb på seniornivå i England, att få MK Dons dit han ville men har under säsongens andra halva visat att han lyckats väldigt väl.

Annons

Stjärnan och målskytten: Scott Twine
Lagets stora stjärna och samtidigt lagets överlägset främsta målskytt från sin position på MK Dons mittfält, säsongens spelare i League One. Gjorde fyra av MK Dons fem mål mot Plymouth i lördags.

Profilen: Troy Parrott
Lånet från Tottenham har spelat de flesta av MK Dons matcher under säsongen men inte riktigt lyckats med målskyttet. Har möjligheten att visa upp sig i playoff och har kapaciteten att avlasta Twines ansvar i anfallet.

MK Dons fem fördelar

Oavsett om man hatar eller älskar MK Dons, och det är av historiskt uppenbara skäl många fler som hatar dem än som älskar dem, så är det en välskött klubb och ett lag med en mycket tydlig identitet på planen. Något som tydligt indikeras även av MK Dons rätt sömlösa transition från Russell Martin till Liam Manning. Andra fördelar är:

Annons

Dean Lewington
Ord som kapten, ledare och legend slängs omkring tämligen liberalt i engelsk fotboll under senare år men när det kommer till Dean Lewington i MK Dons är det sannerligen ingen överdrift.

Lewingtons betydelse för ett i övrigt tämligen ungt MK Dons bör heller inte underskattas, en spelare som skapar lugn och trygghet i laget och genom sin närvaro får övriga och yngre spelare att växa.

Ung energi
Yang till Lewingtons yin är MK Dons många unga spelare, i form av exempelvis Harry Darling, Warren O’Hora, Zak Jules, Matt O’Reilly, Charlie Brown, Josh Martin, Max Watters och Mo Eisa. Man måste om inte annat gilla namnen.

Scott Twine
Men lagets stora stjärna är bortom allt tvivel Scott Twine som måste vara något av årets fynd i engelsk fotboll rent generellt och det skulle inte förvåna mig om vi på ena eller andra sättet får se Twine i Premier League de närmaste åren.

Annons

Extremt spektakulär spelare, med ett väldigt fint passningsregister, god spelförståelse, och förmågan både till det långa skottet och den smidiga dribblingsraiden på liten yta, en spelare egentligen för bra för den här nivån.

Effektivt bollinnehav
MK Dons har under flera år byggt upp en bollinnehavsorienterad fotboll men har även under det senaste året lyckats hitta den rätta balansen mellan kontroll och offensiv, och har på det viset blivit ett betydligt mer effektivt fotbollslag.

Tryggt försvarsspel
Ett av elementen som gjorde att MK Dons missade playoff förra säsongen var att laget släppte in för många mål och generellt var för tama runt eget straffområde. Detta har åtgärdats den här säsongen och MK Dons är betydligt tätare bakåt.

Viktig egenskap naturligtvis inför ett avgörande playoff, och MK Dons fotboll generellt är tämligen väl anpassat till ett playoff. Förmågan att kontrollera bollen och på det sättet även kontrollera matchbilden kan visa sig helt avgörande.

Annons

Prognos inför playoff

På pappret borde MK Dons vara favoriter i detta playoff givet att de slutade trea i ligan och därmed bäst av de fyra inblandade lagen. Riktigt så enkelt är det naturligtvis inte, men det är hur som helst svårt att se något annat lag som favoriter mot MK Dons i detta playoff, även om det inte betyder att det kan vara helt lika villkor. Mot Wycombe Wanderers i semifinalen ger jag däremot MK Dons ett mer tydligt favoritskap.

Publicerad 2022-05-08 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto