Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mansfield har gått från nedflyttning till playoff

Peter Hyllman

Om säsongen hade börjat i november kanske Mansfield redan hade varit uppflyttade till League One. Det var nämligen i månadsskiftet oktober – november som Mansfield drog iväg på en imponerande svit med elva vinster på tolv matcher. Detta tog dem emellertid bara upp från nedflyttningsstriden till tabellens övre halva eftersom Mansfield dessförinnan kom från en svit om tolv raka matcher utan vinst.

Mellan slutet av november till mitten av mars förlorade inte Mansfield en enda match, och det var först under våren som Mansfields form började svikta något. Fem förluster på tio matcher under mars och april gjorde att Mansfields playoff-förhoppningar började se lite skakiga ut. Men Mansfield samlade ihop sig och med åtta poäng på sina fyra sista matcher slutade Mansfield till slut sjua.

Mansfields story den här säsongen är alltså att ha gått från vad som såg ut att vara nedflyttningskandidater till att ha chans på uppflyttning till League One. Mansfield kan inte riktigt göra anspråk på att vara bättre än något av övriga playoff-lag i egentligen något avseende, men vad som ändå talar för dem är att de inte heller kan anses vara sämst i något av dessa avseenden.

Annons

Hemmaplan har varit Mansfields melodi den här säsongen. 49 av lagets 77 poäng har plockats på hemmaplan samtidigt som Mansfield bara vann sju av sina 23 bortamatcher den här säsongen. Detta sätter rimligtvis viss press på Mansfield inför kvällens match, då det knappast känns särskilt sannolikt att de plötsligt kommer kunna vända och vinna borta på Sixfields mot Northampton.

Managern: Nigel Clough
Denne journeyman i Football League har alltså till slut landat i Mansfield som han nu förväntas ta upp i League One. Ingen lätt uppgift, många har försökt och misslyckats, men kan någon så kan kanske Clough.

Nyckelspelarna: Oliver Hawkins, Stephen McLauglin och Matty Longstaff
Mansfield visar upp en stark backlinje med stabile mittbacken Hawkins och mycket offensiva vänsterbacken McLaughlin som har en väldigt bra säsong. Mest namnkunnigt är det kanske på mittfältet med Newcastlelånet Longstaff en väldigt värdefull spelare.

Annons

Målskytten: Rhys Oates
Med tio mål totalt och åtta mål i ligan är Oates Mansfields bästa anfallare, vilket möjligen inte säger särskilt mycket om Oates men kanske desto mer om Mansfield. Mansfield gör en del mål utan att därför ha någon särskilt utpräglad målskytt.

Arenan: Field Mill
Rätt typisk engelsk fotbollsarena på League Two-nivå får man nog ändå säga med en kapacitet strax under 10,000 åskådare. Kommer behöva vara på sitt bästa humör för att ge Mansfield en fördel mot Northampton ikväll.

Hur går det?

Mansfield kan inte räknas som favoriter i detta playoff, vare sig i denna semifinal eller i playoff som helhet. Vad Mansfield däremot har är formen på sin sida och i synnerhet då formen hemma på Field Mill där de vunnit 13 av sina senaste 15 ligamatcher.

Förmodligen tar det stopp för Mansfield redan i semifinalen mot Northampton, men det är inte med några större marginaler. Ska Mansfield störa Northampton så är det framför allt ikväll på hemmaplan som de ska göra det.

Annons

Northampton kommer inte sikta på att avgöra semifinalen ikväll utan hoppas ha ett spelbart resultat med sig till returen på hemmaplan. Målvakten Lee Roberts är avstängd och de cirklar förmodligen fortfarande såren efter dramat i sista omgången.

Northampton hoppas förmodligen på en rätt lugn match i vilken de kan hitta balansen igen efter förra helgens besvikelse. Mansfields uppgift måste vara att inte ge dem detta utan ta matchen till Northampton.

Publicerad 2022-05-14 19:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto