Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sheffield United låter ålder gå före skönhet

Peter Hyllman

Kärnan i Sheffield Uniteds spelartrupp består fortfarande av de spelare som för två år sedan var med och slutade nia i Premier League, men som naturligtvis också förra säsongen åkte ur Premier League. Detta kan å ena sidan lyftas fram som något positivt, kanske en kortsiktig styrka, men å andra sidan visar det också på en klubb som i hög utsträckning stått rätt stilla de senaste två-tre åren.

Med en snittålder om strax över 28 år har Sheffield United också den äldsta spelartruppen i EFL Championship. Oliver Norwood, Chris Basham, John Egan, Enda Stevens, John Fleck, David McGoldrick, George Baldock och Billy Sharp är samtliga 29 år eller äldre, och flera av dessa är fortfarande nyckelspelare i Sheffield United. Erfarenhet borde alltså vara något som Sheffield United inte lider brist på.

Men något sätter det kanske fingret på att det riskerar vara lite nu eller aldrig vad gäller uppflyttning och återkomst till Premier League för detta Sheffield United. Sheffield United står inför en ofrånkomlig generationsväxling, och med en sådan i full sving kan det vara svårt att samtidigt slåss om uppflyttning. Omvänt blir knappast nuvarande spelare precis yngre i Premier League heller.

Annons

Uppflyttning såg inte ut att stå på programmet  för Sheffield United den här säsongen heller. Sheffield United inledde säsongen svagt och såg ut att vara det nyss nedflyttade lag som skulle få det svårast att acklimatisera sig både till EFL Championship och kanske ännu mer till det faktum att Chris Wilder inte längre var lagets manager. Sakta men säkert har däremot Sheffield United börjat vinna matcher och stigit i tabellen.

Många ser nu Sheffield United som om inte favoriterna så definitivt en av favoriterna i detta playoff. Det är svårt att säga hur mycket detta beror på att Sheffield United spelade i Premier League förra säsongen, eller på något inte mer dramatiskt än att de vann stort mot Fulham i sista omgången. Hur som helst slutade de femma, och kan bli det tredje laget av tre möjliga som reboundar upp i Premier League den här säsongen.

Annons

Ålder går före skönhet i Sheffield United.

Managern: Paul Heckingbottom
Slavisa Jokanovic visade sig fel för Sheffield United och blev inte lång på posten. Inte många höjde på några ögonbryn när Sheffield United istället anställde Heckingbottom, som hittills inte gort något större väsen åt något håll i EFL Championship. Tveksamt om Heckingbottom uträttat några större mirakel med Sheffield United.

Nyckelspelarna: Morgan Gibbs-White, Oliver Norwood och John Egan
Morgan Gibbs-White har varit en av Sheffield Uniteds bästa och viktigaste spelare den här säsongen och gett laget nytt syre i offensiven. Norwood fortsätter vara en viktig motor på mittfältet och bakom honom är Egan en värdefull mittback. Tillsammans formar de en tung centrallinje i Sheffield United.

Målskytten: Billy Sharp
Gammal är alltjämt äldst i Sheffield United där en 36 år gammal Billy Sharp har en säsong som påminner om fornstora dagar. Det kan diskuteras om detta mest beror på att Sharp har sin nivå i Football League mer än i Premier League. Oavsett vilket är 14 mål och sju målgivande passningar ett viktigt bidrag till Sheffield Uniteds hopp om uppflyttning.

Annons

Arenan: Bramall Lane
Stor och tät arena som kan bära fram Sheffield United till seger mot Nottingham Forest ikväll, vilket mycket väl kan visa sig nödvändigt om Sheffield United ska ta sig till Wembley och playoff-finalen.

Taktiken

Sheffield United har den bästa xG-statistiken både defensivt och offensivt av samtliga fyra lag inblandade i detta playoff. På pappret är de alltså både farligast framåt och tryggast bakåt. Men fotboll spelas som vi vet på gräs, inte på papper.

Slavisa Jokanovics största misstag var att envisas med att spela en fyrbackslinje med Sheffield United, något de inte hade spelartruppen för. Heckingbottoms beslut att återgå till en trebackslinje vände på lagets säsong.

Heckingbottoms approach att återgå till vad Sheffield United kan bäst betyder också att Sheffield United blivit tryggare i det egna bollinnehavet, samt som 3-5-2-systemet delvis dikterar anfaller primärt genom offensiva ytterbackar.

Annons

Finns det någon skillnad i Sheffield United med Heckingbottom som manager jämfört med Chris Wilders Sheffield United så är det att laget nu i högre utsträckning försöker hitta den mer direkta genomskärande passningen.

Styrkor och svagheter

Morgan Gibbs-White, lånet från Wolves, har varit ovärderlig för Sheffield United den här säsongen. Gibbs-White gör mål men vad som gör honom ovärderlig för laget är mängden målchanser han skapar, både för sig själv och för andra spelare.

Vi hittar en annan styrka i planens andra ände. Målvakten Wes Foderingham har hållit nollan 18 gånger den här säsongen och släppt in endast 22 mål på de 32 matcher han spelat. Ingen annan målvakt i ligan har förhindrat fler mål än Foderingham.

Billy Sharps ålder och fysiska fitness är ett frågetecken, vilket riskerar göra laget trubbigt i offensiven och alltför beroende av Gibbs-White. Sheffield United riskerar ibland att bli lite förutsägbara och lättlästa i sin fotboll.

Annons

Hur går det?

Erfarenheten och kvaliteten är vad Sheffield United i någon mening bankar på ska ta dem tillbaka till Premier League. De är tveklöst det lag i detta playoff med flest spelare vana vid både sådana här matcher och vana vid Premier League.

Men med fokus på erfarenhet riskerar spelet ofta bli lite fantasilöst. Här kommer Sander Berge på offensivt mittfält bli en viktig spelare att diktera tempot och stå för idéerna i Sheffield Uniteds spel, men han möter tufft motstånd på Nottingham Forests mittfält.

Vem som än vinner den här semifinalen kommer vara favoriter på Wembley i playoff-semifinalen. Men just i den här semifinalen lutar nog favoritskapet åt Nottingham Forest, om än inte i någon större utsträckning.

Mycket kan komma att bestämmas av hur Sheffield United drar nytta av att få spela på Bramall Lane i dagens första semifinal.

Annons
Publicerad 2022-05-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto