Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Huddersfield kan få blixten att slå ned två gånger

Peter Hyllman

Det finns alla chanser i världen att Huddersfields supportrar kommer vara minst lika frustrerade på mediarapporteringen av detta playoff som valfri Man City-supporter har valt att vara den senaste veckan över mer eller mindre inkluderande belopp gällande Haaland-värvningen. För så väldigt mycket av rapporteringen kommer handla om alla andra lag än just dem.

Fokus och favoritskap har placerats helt hållet på den andra semifinalen och de båda lagen som spelar den, det vill säga Sheffield United och Nottingham Forest. Detta fastän det ändå är Huddersfield som slutade trea i tabellen och alltså går in i playoff som det högst rankade laget. Samtidigt kommer allt snack om underdogs att fokusera enbart på Luton Town. Detta fastän Huddersfield Town inte är mycket mindre underdog de.

Huddersfields båda säsonger i EFL Championship efter nedflyttningen från Premier League har varit tuffa säsonger. Båda gångerna har Huddersfield med nöd och ibland även med näppe lyckats undvika nedflyttning. Ännu en nedflyttningsstrid var nog vad de flesta gissade även inför den här säsongen. Istället har Huddersfield tämligen konsekvent befunnit sig i toppen av tabellen.

ANNONS

Inte mycket är kvar av det Huddersfield vi såg i Premier League för några år sedan. Av spelarna i det laget är endast någon enstaka kvar i startelvan. Borta är den fotboll som spelades med David Wagner som manager. Under Carlos Corberán som manager har Huddersfield i hög utsträckning fått en annan identitet och en betydligt mer taktiskt flexibel identitet.

Vad dagens Huddersfield däremot har gemensamt med David Wagners Huddersfield är att deras tabellplacering i hög utsträckning trotsar tillgänglia fotbollsdata. Huddersfield slutar trea i tabellen fastän laget ligger befinner sig på nedre halvan i förväntat antal gjorda mål, endast en fjärdedel av spelet ägnas i offensiv tredjedel vilket är lägst i ligan, laget har en betydligt bättre målskillnad än förväntat och så vidare.

Huddersfield kan helt enkelt få blixten att slå ned två gånger på samma ställe.

ANNONS

Managern: Carlos Corberán
Coach under Marcelo Bielsa i Leeds som lämnade för Huddersfield inför den här säsongen, hans första jobb på seniornivå. Har lyckats skapa en bra lagsammanhållning och visar upp en taktisk flexibilitet man kanske inte hade gissat sig till från någon som alltså påstås vara skolad av Bielsa.

Nyckelspelarna: Sorba Thomas, Lewis O’Brien och Harry Toffolo
Om Danny Ward gör målen så är det i huvudsak Sorba Thomas som spelar fram till dem, högeryttern har varit väldigt farlig för Huddersfield hela säsongen. Lewis O’Brien har bra kontroll på det centrala mittfältet och på vänsterbacken har Harry Toffolo verkligen vuxit fram i slutet av säsongen med fem mål på de senaste sju matcherna.

Målskytten: Danny Ward
Med 14 mål i ligan den här säsongen är Danny Ward knappast någon av ligans absolut mest målfarliga anfallare, men han är farlig nog. Den som framför allt står för Huddersfields offensiva hot i öppet spel, snabb spelare som öppnar ytor också för andra spelare.

ANNONS

Arenan: John Smith’s Stadium
I min mening kanske inte en av Englands mer skräckinjagande arenor, lite för öppen för det och publiken är kanske inte riktigt lika fanatisk där som på andra ställen. Kommer inte vara någon tolfte spelare för Huddersfield under playoff.

Taktiken

Generellt sett den här säsongen har Carlos Corberán valt att spela en trebackslinje med Huddersfield, med offensiva wingbackar. Detta har utan undantag gällt mot lag som spelar med två anfallare, vilket Luton Town normalt sett brukar göra.

Huddersfield är ett samlat och välorganiserat lag som är svåra att bryta ned. Fokus ligger alltså inte i första hand på eget bollinnehav utan på egen organisation och på att kontrollera egna ytor.

Detta gör Huddersfield till ett jobbigt lag att möta. Huddersfield är bra på att försvara ledningar och släpper därtill sällan in första målet. Få lag i EFL Championship har befunnit sig i underläge under kortare tid den här säsongen än Huddersfield.

ANNONS

Dessutom är Huddersfield bra på att jaga matcher. Av de totalt tretton matcher där motståndarna gjorde det första målet har Huddersfield vid tio tillfällen ändå lyckats vinna eller undvika att förlora matchen.

Styrkor och svagheter

En av Huddersfields främsta styrkor är fasta situationer. Med 20 gjorda mål på offensiva fasta situationer, bäst i ligan, är detta ett viktigt och effektivt anfallsvapen för Huddersfield som kan visa sig extremt värdefullt i playoff.

Detta kompenserar väl för Huddersfields fokus på organisation och ett samlat försvarsspel. Men Huddersfields styrka på fasta situationer märks inte enbart offensivt, även defensivt är Huddersfield ett av ligans bästa lag i detta avseende.

Kanske lite märkligt givet att Huddersfield är ett tämligen kort lag, och faktiskt vinner färre än 50% av sina nickdueller.

ANNONS

Skador är ett orosmoln för Huddersfield. Även om Huddersfield har visat sig kapabla under säsongen att vinna även utan nyckelspelare som Lee Nicholls, Matty Pearson, Lewis O’Brien, Sorba Thomas, Danny Ward m fl har de en av ligans tunnaste spelartrupper.

Hur går det?

Även om Huddersfields supportrar möjligen surar över att andra klubbar nämns som favoriter före dem så är det förmodligen bara till Huddersfields hjälp. Det betyder att de kan spela med mindre press på sig och kan slå lite mer ur underläge.

Något som borde kunna tala till Huddersfields fördel är även att de i interna matcher mot övriga playoff-klubbar under säsongen faktiskt har bäst facit, även om det i många fall handlar om oavgjorda matcher.

Huddersfield är favoriter mot Luton Town i semifinalen men kommer i en eventuell playoff-final kunna slå ur underläge. Det kan passa dem väldigt väl.

ANNONS
Publicerad 2022-05-16 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto