Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Har sjumålschocken släppt för Northampton?

Peter Hyllman

Northampton måste rimligtvis både spotta och svära över att över huvud taget behöva spela detta playoff. Deras 3-1-vinst mot Barrow i sista omgången såg ut att ha säkrat dem tredjeplatsen och den sista uppflyttningsplatsen. Bristol Rovers skulle behöva vinna med sju mål mot Scunthorpe för att ta sig förbi Northampton i tabellen, på fler gjorda mål. Så klart vinner Bristol Rovers med 7-0.

Northampton huffade och puffade om smutsspel hit och dit, men det tjänade naturligtvis ingenting till. All energi Northampton lade på den saken skulle bara ta energi från det playoff som ofrånkomligen var på väg. Skulle Northampton fysiskt och mentalt orka med att ladda om för detta playoff? Detta var den förutsägbara men ändå naturliga frågan inför lördagens bortamatch mot Mansfield.

Det verkade inte så. Mansfield gick fram till 2-0 redan i första halvlek, frånvaron av den väldigt skicklige målvakten Liam Roberts kändes precis så kostsam som man på förhand hade skäl att misstänka, och playoff och därmed uppflyttning såg ut att vara på väg att glida Northampton ur händerna ännu en gång på mindre än en vecka. Northampton lyckades ändå ta sig samman i andra halvlek.

ANNONS

Mansfield är helt säkert nöjda med att ha vunnit den första matchen med 2-1. Men det är givet omständigheterna helt säkert också ett resultat som Northampton känner sig rätt nöjda med, det hade kunnat vara betydligt värre. Northampton behöver nu bara vinna mot Mansfield hemma på Sixfields, och det känns alls inte som någon omöjlig uppgift för vad som i grund och botten är ett bra och formstarkt fotbollslag.

Managern: Jon Brady
En manager som har Northampton i ryggmärgen efter att ha gjort den långa resan inom klubben från ungdomslagen till att ta över a-laget inför förra säsongen. Kan klubben, kan staden och kan spelarna.

Nyckelspelarna: Liam Roberts, John Guthrie och Ali Koiki
Guthrie håller ihop Northamptons trebackslinje och Koiki är den offensiva wingbacken på vänsterkanten som bidrar mycket till Northamptons offensiv. Viktigast är däremot Roberts, målvakten med bäst statistik i League Two.

ANNONS

Målskytten: Sam Hoskins
Alltid målfarlig och med tretton ligamål den här säsongen har Hoskins i hög grad bidragit till Northamptons starka tabellplacering, som om inte för en act of god redan hade sett Northampton uppflyttade till League One.

Arenan: Sixfields Stadium
En av de mer atmosfäriska engelska arenorna på den här nivån och det är alls ingen tillfällighet att Northampton vid flera tillfällen har gjort bra cup runs, även om betydligt mer högre rankat motstånd. Kan vara mycket värt ikväll.

Hur går det?

Northampton släppte in lägst antal mål av alla lag i League Two, och det är ingen överdrift att påstå att lagets främsta styrkor ligger i defensiven. Från målvakten Liam Roberts till en stabil trebackslinje. Detta är självfallet värdefullt i ett playoff.

Men defensiven har kommit på bekostnad av lagets anfallsspel. Lagets 60 mål på 46 ligamatcher är ingen jätteproduktion precis, och nästan en tredjedel av lagets mål har gjorts av mittbacksparet Guthrie och Fraser Horsfall.

ANNONS

Svårigheterna för Northampton att göra mål, och frånvaron av riktigt pålitliga målskyttar, är alltså Northamptons främsta bekymmer inför kvällens match, liksom inför en eventuell playoff-final på Wembley.

Men Northampton är bra på hemmaplan, och Mansfield har haft det väldigt svårt på bortaplan, så mycket talar för Northampton ikväll.

Publicerad 2022-05-18 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto