Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vad finns fortfarande att avgöras inför sista omgången i Premier League?

Peter Hyllman

Dags alltså för den allra sista omgången i Premier League för säsongen. Dags att avsluta ännu en säsong med andra ord. Efter detta kommer vi ha tio raka helger utan någon som helst form av Premier League-fotboll, och det kan självfallet väcka viss abstinens. Som tur är så kommer ju flera av dessa helger, särskilt så här i början av sommaren, ändå innehålla en hel del fotboll för oss att följa.

Det har varit en märklig säsong på så vis att många saker som folk en bit in på säsongen trodde redan var avgjort ännu i själva verket inte är avgjort inför den sista omgången. Till exempel ligastriden trodde ju många innan ligan knappt ens var halvvägs att Man City redan vunnit, men detta är alltså ännu inte helt säkert. Och även om Man City kanske ändå mest troligt vinner till slut, så blir inte det felaktiga omdömet mer rätt därför.

På sätt och vis är det kanske ändå lite speciellt att det fortfarande finns så många oklarheter på alla ställen i ligan inför den sista omgången. Utan att ha gjort någon helt vetenskaplig undersökning av saken känns det rätt ovanligt. Titelstriden rör sig ju inte jätteofta ända in i slutomgången exempelvis. Införandet av en tredje europeisk cup har även adderat en dimension att spela om.

ANNONS

Generellt får man kanske betrakta detta som ett styrkebesked för ligan som helhet, ett slags friskhetstecken. Möjligen är det också tämligen signifikativt specifikt för den här säsongen som varit ganska jämn och lite upp och ned, fram och tillbaka för många lag. Det säger kanske sig självt att det under en sådan säsong inte på samma sätt kommer kristalliseras lika tydligare vinnare runt de olika ”strecken” i tabellen.

Vad är det då som fortfarande ska avgöras i Premier League inför den allra sista omgången för den här säsongen? Jo, följande:

Vinner Man City eller Liverpool ligan?

På sätt och vis känns det väl nästan avgjort redan, för vem tror egentligen att Man City ska kunna göra något annat än att vinna hemma mot ett Aston Villa som inte har något alls att spela för?

Nåja, värre saker har kanske hänt genom fotbollshistorien, och Man City har ju t ex själva alldeles nyligen firat tioårsdagen av en annan match de inte skulle kunna undvika att förlora för att vinna ligatiteln, men lik förbaskat ändå var snubblande nära att förlora.

ANNONS

Visst kommer det snackas både vitt och brett om Steven Gerrard, Aston Villas manager och uppenbar Liverpoolikon, som teoretiskt alltså skulle ha chansen att till slut ändå spela hem en ligatitel till Liverpool.

Men poängtappet mot Tottenham stod Liverpool riktigt dyrt. Det gav i realiteten Man City möjligheten att förlora mot West Ham förra helgen och ändå ha kontroll över titelstriden. Skys försök att hävda något annat var bara bullshit.

Det enda Liverpool kan göra är att se till att vinna mot Wolves på Anfield, och hoppas på något slags mirakel på Etihad.

Går Arsenal eller Tottenham till Champions League?

Arsenals förlust mot Newcastle såg till att ge övertaget till Tottenham i kampen om den fjärde och sista Champions League-platsen. Vilket fått många att ta för givet att Tottenham kommer gå till Champions League.

ANNONS

Jag är för all del ingen stor anhängare av det här tjafset om spursighet, som är mer banter än verklighet. Men man kan ändå inte ta alldeles för givet att Tottenham faktiskt ska vinna mot Norwich. Helt säkert måste det vara skönt för Tottenham att det faktiskt räcker med oavgjort för dem.

Låt gå för att Norwich redan är nedflyttade. Men med det kan de också spela utan press och att avsluta snyggt på hemmaplan brukar kunna vara något som är viktigt för alla lag, och kanske speciellt lag som inte haft den allra bästa säsongen.

Arsenal å sin sida möter Everton på hemmaplan, och det är kanske inte några gratispoäng det heller precis, men med Everton redan säkra i nedflyttningsstriden känns det som en match Arsenal borde vinna.

Tottenham har ödet helt i egna händer, men gjorde kanske klokt att hålla lite bättre koll den här gången på vad för löst folk som rör sig runt deras matservering.

ANNONS

Blir det Europa League eller Europa Conference League för West Ham och Man Utd?

Europa Conference League har för all del visat sig vara något av en succé under sin allra första säsong, men det betyder så klart inte att man hellre spelar där än vad man spelar i Europa League.

West Ham har absurt nog bättre målskillnad än Man Utd, fast ligger alltså två poäng efter Man Utd. West Ham måste alltså vinna, och om Man Utd då inte vinner så är det West Ham som spelar i Europa League nästa säsong och Man Utd i Europa Conference League.

Är det ett osannolikt scenario? Nej, inte alls. Båda lagen har tuffa bortamatcher, West Ham mot Brighton och Man Utd mot Crystal Palace. Men att döma av vad vi har sett de senaste veckorna av Man Utd finns där knappt någon vilja kvar alls.

Om West Ham kan vinna mot Brighton har de väldigt goda chanser att gå till Europa League och sluta sexa, före Man Utd i ligan.

ANNONS

Åker Burnley eller Leeds ur Premier League?

Två av nedflyttningsplatserna är redan avgjorda, och i torsdags blev det klart att Everton till slut ändå håller sig kvar i Premier League. Den tredje nedflyttningsplatsen står alltså och väger mellan Leeds och Burnley.

Leeds kvittering mot Brighton förra helgen kändes som en seger sa Jesse Marsch efter matchen, och det är lätt att förstå både känslan och logiken. Den poängen vände åtminstone där och då på dynamiken i nedflyttningsstriden.

Problemet, för Leeds, är att det gjorde därefter även Burnleys poäng borta mot Aston Villa i torsdags. Den poängen betyder att Burnley, till skillnad från Leeds, har ödet i sina egna händer den här dagen.

Om Burnley vinner mot Newcastle hemma på Turf Moor så räddar de sig kvar i Premier League. Leeds måste med största sannolikhet vinna borta mot Brentford, och inte ens det är alltså säkert att det räcker.

ANNONS

Båda lagen ligger alltså på samma poäng, men Burnley med väsentligt mycket bättre målskillnad, så Leeds måste ta mer poäng i sista omgången än Burnley för att hålla sig kvar i Premier League.

Magkänslan säger mig att Burnley kommer lyckas vinna mot Newcastle, att Turf Moor så att säga räddar kvar Burnley nästan på samma sätt som Goodison Park har räddat kvar Everton i Premier League.

Åtminstone lär nog Burnley greja oavgjort i alla fall, och det skulle i så fall piska Leeds att vinna borta mot Brentford, vilket jag ärligt talat, återigen magkänslan som talar, tvivlar på att de kommer klara av.

Hur tänker Pontus Jansson, tongivande mittback i Brentford, som ju vid några tillfällen sagt sig ha i alla fall en del av sitt hjärta kvar i Leeds?

Publicerad 2022-05-22 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto