Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Är Liverpools säsong med detta ett misslyckande?

Peter Hyllman

Är Liverpools säsong ett misslyckande? Den frågan verkade bekymra många inför Champions League-finalen utifrån den då hypotetiska situationen att Liverpool förlorade mot Real Madrid. Om Liverpool kommer från den här säsongen och ”bara” ha vunnit Ligacupen och FA-cupen, men alltså inte vunnit någon av de två tunga titlarna i form av ligan och Champions League, har Liverpool då misslyckats?

NEJ, rent objektivt! Liverpool har vunnit båda de engelska cuperna den här säsongen, och de har kommit extremt nära att vinna både ligan och Champions League, vilket så klart i sig är en bedrift. De har spelat ännu en Champions League-final. De har pressat ett väldigt starkt Man City ända in i sista ligaomgången. Anser man att detta är att misslyckas, även för en klubb som Liverpool, så har man totalt tappat omdömet.

JA, rent subjektivt! Även om det faktiskt inte är ett misslyckande kommer det självfallet kännas som ett misslyckande. Det är ligan och Champions League som räknas i första hand och Liverpool har nesligen förlorat båda två. Kanske är det framför allt, och inte bara för att det nu är färskast, Champions League som smärtar, för Liverpool är ett bättre lag än Real Madrid, det här var en match de så att säga skulle vinna.

ANNONS

Svårt att tänka sig att måndagens planerade bussparad genom Liverpool inte kommer präglas av dessa subjektiva känslor. Visst finns det skäl att fira den här säsongen, och helt säkert kommer man nog försöka hålla goda miner både från spelare, ledare och från supportrar, men det kommer ofrånkomligen finnas en del ånger över allt det man också hade kunnat få fira men nu inte får fira.

Jürgen Klopp utsågs under veckan som gick till säsongens manager i engelsk fotboll. Ett beslut som både gick att applådera och att ifrågasätta. Helt säkert ett beslut som inte precis lär ha uppskattats av Pep Guardiola och de ljusblå, som ju ägnat den senaste månaden åt att beklaga sig över hur alla älskar Liverpool och Klopp. Onekligen är detta någon slags vatten på deras kvarn.

Att vinna Champions League hade definitivt rättfärdigat det där beslutet. Nu blev det inte så. Där många under veckan har räknat fram att Jürgen Klopp med sina fyra Champions League-finaler är en av världens mest meriterade managers i det avseendet, endast Carlo Ancelotti har fler, så misstänker jag att dessa inte kommer vara lika pigga på att räkna ut att Klopp även förlorat betydligt fler Champions League-finaler än övriga.

ANNONS

Vad vi såg i den här finalen var ett märkligt blekt Liverpool. Och det berodde knappast på någon makalöst neutraliserande insats av Real Madrid. Allt gick långsammare än vanligt för Liverpool i den här matchen, varje moment tog en eller några sekunder längre än det normalt brukar göra. Kroppsspråk och mimik hos Liverpools spelare och ledare, Klopp bland dem, kändes inte positivt, varken inför eller under matchen. Där saknades den vanliga energin.

Visst kommer det nog gå att statistiskt visa att Liverpool var det bättre laget i den här finalen, och det var de förmodligen också även om man väljer att titta med sina ögon och inte enbart med räknestickan. Men av de fyra matcher i Champions Leagues slutspel som Real Madrid har vunnit utan att vara det bättre laget, så var finalen mot Liverpool onekligen den match där detta minst var fallet, den match där de så att säga behöver be minst om ursäkt.

ANNONS

Det var ärligt talat ingen särskilt bra final, ingen särskilt bra match. Det var två lag som i huvudsak var väldigt försiktiga. Detta kändes som en vettig och fullt förutsägbar matchplan för Real Madrid så klart. Men inte som en riktigt lika vettig och förutsägbar matchplan för Liverpool. Någon bra matchplan var det hur som helst inte. Mentala monster eller ej, den här gången kändes Liverpool mer rädda för att förlora än sugna på att vinna.

Liverpool har spelat tre cupfinaler den här säsongen och gjort noll mål på dessa tre matcher. Visst är det lite tillfälligheter med i det spelet men är det verkligen bara tillfälligheter?

Liverpool får nu slicka sina sår under några dagar men måste sedan börja titta framåt mot framtiden och mot nästa säsong. Man City har redan tagit några väldigt stora kliv mot att ytterligare stärka sina positioner. Liverpool börjar samtidigt befinna sig i ett läge där de faktiskt måste börja förnya sig, i synnerhet offensivt. Det rycks i både Mohamed Salah och Sadio Mané t ex, som även börjar komma uppåt i åren.

ANNONS

Under Jürgen Klopp har Liverpool lyckats med bedriften att förbättra sig för varje år som gått, vilket är en bedrift givet att Klopp nu befunnit sig i Liverpool under sju år. Frågan som Liverpool nu måste brottas med är om att de kan fortsätta förbättra sig, det vill säga om de till och med kan bli bättre än så här. Ska det alls vara möjligt så får inte den här säsongen ses som någon slags höjdpunkt, slutpunkt eller kulmen.

Definitivt har inte Liverpool råd att vara nöjda med den här säsongen. Vilket däremot inte är detsamma som att säga att den har varit ett misslyckande, i alla fall inte objektivt. Subjektivt kan det naturligtvis kännas som ett misslyckande.

Publicerad 2022-05-28 23:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto