Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Flower of Scotland får en annan mening ikväll

Peter Hyllman

När Eurovision avgjordes för några veckor sedan så var utfallet mer eller mindre garanterat redan från start. Ukrainas Kalush med Stefania sveptes mot vad som bara kan kallas för en jordskredsseger när de europeiska länderna bestämde sig för att göra det hela till en slags manifestation för Ukraina och för freden. Den typen av symbolik är så klart möjlig i så fundamentalt meningslösa saker som Eurovision.

Det har emellertid höjts röster för att något liknande ska göras för Ukraina i relation till VM i fotboll. Många har framfört åsikten antingen att Ukraina borde ges en automatisk plats i VM, eller att Skottland samt Wales, som väntar i en kommande playoff-final, så att säga borde kliva åt sidan och låta Ukraina kvalificera sig per default. Inget av detta, men framför allt inte det senare alternativet, känns så klart okej på något sätt.

Att ge Ukraina en plats i VM, än hellre att andra länder skulle dra sig ur för att låta Ukraina kvalificera sig, vore minst sagt nedvärderande, inte minst mot Ukraina måste man säga. Vad vore en sådan VM-plats i så fall värd? Dra resonemanget nästa steg, låt oss säga att Ukraina går till VM eller får en plats i VM, ska övriga länder då kliva åt sidan åt låta Ukraina vinna VM-titeln? Vad vore i så fall den VM-titeln och VM i sig värt?

Annons

Om man inte menar att övriga lag i VM ska göra det, varför skulle man då begära eller förvänta sig att Skottland och Wales skulle göra det bara för att det råkar vara ett VM-kval, rent formellt inte själva VM?! Går det någon slags magisk gräns där sådant här spelar roll respektive inte spelar roll, eller tycker man detta möjligtvis mest för att det inte drabbar en själv om Skottland eller Wales inte spelar VM?

Ukraina förstår naturligtvis att det är viktigt för dem som land att fortfarande synas i dessa sammanhang. Om det är det bästa beviset på att man fortfarande är ett eget och självständigt land att spela VM eller VM-kval i fotboll kan väl diskuteras, men det är i alla fall ett av de mer konkreta och tydliga bevisen på det. Att Ukraina ens spelar detta VM-kval skulle alltså kunna ses som en del i deras totalförsvar.

Annons

Alltså är det naturligtvis ingen tillfällighet att Ukraina har släppt iväg sina inhemska spelare, vilka utgör ungefär hälften av Ukrainas startelva, från ren militärtjänst i krigande stridsförband till att istället representera Ukrainas fotbollslandslag i VM-kvalet mot Skottland ikväll och möjligen Wales på söndag. Och även om kvällens match inte spelas med automatkarbiner så är Ukraina lika mycket ett stridsförband som ett fotbollslag.

Den stora grejen är alltså inte om Ukraina går till VM eller får en plats i VM eller ej, utan den stora grejen är snarare att kvällens match mellan Skottland och Ukraina faktiskt spelas över huvud taget, och möjligen att söndagens match mellan Wales och Ukraina faktiskt spelas. Det var absolut inte självfallet att det skulle bli så. Detta är i sig en seger och ett viktigt budskap att skicka både till Ryssland och till Vladimir Putin.

Annons

Tufft läge för Skottland naturligtvis som rimligtvis måste känna att de spelar mot mer eller mindre hela världen ikväll. Hela världen kommer självfallet i någon mening hoppas på Ukraina, av väldigt lätt insedda skäl. Det har naturligtvis inte med någon illvilja mot Skottland att göra. Å andra sidan är Skottlands hela värld den här kvällen Hampden Park, och Hampden Park kommer synas, låta, smaka, lukta och kännas skotskt.

Kvällens match mellan Skottland och Ukraina är Ukrainas första match sedan Ryssland invaderade landet för ett antal månader sedan. Oavsett om kvällens match mot Skottland slutar med vinst eller med förlust är det väldigt viktigt att se till att det inte också blir Ukrainas sista match efter invasionen. Men det måste naturligtvis först och främst falla på den globala och den europeiska fotbollen i stort.

Annons

Inte på Skottland enbart, eller därefter på Wales enbart.

Publicerad 2022-06-01 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto