Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bättre den djävul man känner för Derby County?

Peter Hyllman

Derby County har befunnit sig under tvångsförvaltning i nio månader och klockan tickar fortfarande. De har tvingats genomföra hela den nyss avslutade säsongen under detta ok och har dessutom tvingats axla totalt 21 poängs avdrag den här säsongen. Trots ett ändå rätt tappert försök lyckades Derby County aldrig rädda sig ur den gropen utan det blev nedflyttning till League One.

Ändå är detta inte den sämsta nyheten som Derby County har ställts inför de senaste veckorna. Ännu sämre torde vara nyheten att Chris Kirchner, den tänkta köparen av Derby County, har misslyckats med att bevisa att han har de nödvändiga finansiella medlen på plats för att köpa Derby County. När deadline passerades under fredagskvällen fanns fortfarande inga pengar på plats.

Det förväntade och annonserade uppköpet av Derby County blir alltså inte av. För Derby County är det ju knappast första gången som ett planerat uppköp kraschar samman under spektakulära former. Redan innan Derby County sattes under förvaltning gick ett köp av UAE:s Khaled Bin Zayed om intet. Kort efter att förvaltningen blivit verklighet var det Erik Alonso som visade sig vara något av en skojare.

Annons

Chris Kirchner, som förut varit hyfsat aktiv på sociala media för att beskriva vad som händer med uppköpet av klubben, har varit ovanligt tyst de senaste veckorna. Vilket har uppfattats eller möjligen tolkats som oroväckande. När BBC-journalisten Dan Roan fick tag på honom i samband med en golftävling och frågade vad som hände hade Kirchner inget mer att säga än att ”allt kommer komma ut snart”.

Pengarna för uppköpet skulle ha gjorts tillgängliga redan i samband med månadsskiftet men kom aldrig in. Den gången hävdades att det var på grund av helgdagar i såväl USA som England man inte riktigt hade räknat med. Därefter har det skyllts på olika former av administrativa förhinder. Med deadline nu passerad över tio dagar senare är det så klart lätt att säga att det sällan är bra när det börjar viftas med sådana här oseriösa ursäkter.

Annons

Samtidigt som Chris Kirchner torgförde sin alldeles egna version av ”min hund åt upp min hemläxa” rapporterade den lokala pressen i Derby att alltfler var inställda på att även detta uppköp kraschat och att Derby Countys förvaltare Quantuma nu beslutat sig att häva Kirchners så kallade exklusivitet. Det vill säga öppna upp processen igen för nya potentiella köpare av Derby County.

Det vill säga, efter nio månader i förvaltning är alltså Derby County mer eller mindre tillbaka på exakt samma punkt där de så att säga började. Här måste naturligtvis riktas både en och annan kritisk tanke mot just Derby Countys förvaltare, som alltså misslyckats inte bara en gång utan två gånger med att identifiera och välja en seriös köpare av Derby County. Nu ska samma förvaltare alltså få en tredje chans?

Men detta är mer än bara lite obekvämt för Derby County och för klubbens sedan länge plågade supportrar. Att processen drar ut ytterligare på tiden gör att Derby County helt enkelt inte kan gå vidare. Det kommer naturligtvis i högsta grad påverka Derby Countys chanser att förbereda sig inför kommande säsong i League One på ett ytterst negativt sätt. Risken för fortsatta poängavdrag även i League One ökar exponentiellt.

Annons

Här finns självfallet, ju längre processen drar ut på tiden, den alltmer påträngande risken att Derby County helt enkelt inte kommer kunna leva vidare som fotbollsklubb, det vill säga att klubben likvideras i sin helhet. Detta är ju den naturliga slutpunkten för en så kallad förvaltning om ingen köpare faktiskt dyker upp. Förvaltning kan inte vara något permanent tillstånd, utan dess hela syfte är att fungera som övergångsfas.

Fotbollen är emellertid ofta ironisk och den saknar som bekant knappast humor, även om det många gånger mest verkar handla om galghumor. Mike Ashley, som alltså precis har exorcerats från Newcastle som en böld på klubbens svartvitrandiga rumpa, kan alltså gå från att vara den ena klubbens främsta fiende nummer ett till att vara den andra klubbens bokstavliga räddare i nöden.

Annons

Mike Ashley har lyfts fram som en villig köpare av Derby County och har som vi kanske vet pengar som brinner i fickorna. Och visst säger det kanske något om hur djupt i skiten Derby County faktiskt sitter, att med allt vad vi vet om Mike Ashleys många år av ineffektivt och infekterat ägande av Newcastle, så låter detta ändå nu som en tämligen bra idé för Derby County.

Bättre den djävul man ändå känner för Derby County?

Publicerad 2022-06-11 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto