Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blackburn Rovers visar ambition med nytt management!

Peter Hyllman

Man får säga att det tog både en och annan med viss överraskning när det med någon månad kvar av säsongen meddelades att Tony Mowbray inte skulle vara Blackburn Rovers manager efter säsongen. Med fem år på posten var Mowbray i själva verket inte bara en av EFL Championships mest långvariga managers, utan till och med en av engelsk fotbolls mest långvariga managers på ett och samma jobb.

Men inte bara det. Blackburn Rovers var dessutom en klubb och ett lag på uppgång igen efter några tunga år, eller årtionden om man skulle vara mer precis. Den här säsongen var Blackburn Rovers uppe och nosade faktiskt inte bara på playoff-platser, utan ett bra tag till och med på automatisk uppflyttning. Det höll inte hela vägen men det var sannerligen ett stort fall framåt för Blackburn Rovers.

Frågan är om inte just den framgången så att säga blev Tony Mowbrays fall. Rättare sagt att det var en säsong som så länge lovade så pass mycket för Blackburn Rovers, att det sedan uppfattades som att Blackburn Rovers förlorade något den här säsongen i och med tappet under våren snarare än att de lyckades med något. Alltid bättre politik med en säsong som slutar uppåt och positivt än som slutar nedåt och negativt.

Annons

Kanske var det ett beslut baserat på någon form av taktisk analys. Även om Blackburn Rovers länge spelade bra den här säsongen så var de laget med ligans näst lägsta siffror för bollinnehav. Möjligen blev Blackburn Rovers för reaktiva i sin fotboll. Möjligen är en av slutsatserna efter Blackburn Rovers tapp under slutet av säsongen att Tony Mowbrays fotboll då helt enkelt inte längre var tillräcklig för att ta sig hela vägen.

Eventuellt hänger beslutet samman med Blackburn Rovers beslut att anställa Gregg Broughton som ny director of football. Broughton har gjort succé framför allt med den norska Åshöjdensagan Bodö/Glimt de senaste åren och tog formellt på sig sin nya tjänst i Blackburn Rovers för någon vecka sedan. Men det utesluter inte att Blackburn Rovers har haft dialog med honom i förväg, eller mer generellt ville ge Broughton öppet spelfält.

Annons

Vad man förmodligen kan anta, även om Gregg Broughton inte nödvändigtvis hade något specifikt att göra med beslutet att sparka Tony Mowbray, är att Broughton ändå hade ett stort ord med i Blackburn Rovers beslut om ny manager. Jon Dahl Tomasson är för all del inte ett okänt namn inom engelsk fotboll, men för managers är det svårt att se att Blackburn Rovers hade någon större koll på den skandinaviska marknaden.

Jon Dahl Tomasson är kanske framför allt känd som manager för sina år med Malmö FF, eller så är han mest känd för mig av den anledningen. Tomassons tid i Malmö blev för all del hyfsat framgångsrik, men heller ingen dans på rosor, och heller inte oproblematisk och alla var knappast stormförtjusta. Men kanske har Tomasson en personlighet som passar bättre i engelsk fotboll än i den svenska fotbollen.

Annons

Att döma av själva fotbollen, och av hur Malmö FF spelade fotboll med Tomasson som manager, så är det en delvis annan typ av fotboll än den Blackburn Rovers spelade med Tony Mowbray. Tomasson spelar för all del en hyfsat direkt fotboll, en snabb och temporik fotboll med fokus på press och på att vinna tillbaka bollen, således ett större fokus på det egna bollinnehavet.

Kanske kan det passa Blackburn Rovers hyfsat unga och tekniskt begåvade spelartrupp och lyfta dem nästa kliv uppåt i tabellen. Här anar man möjligen en annan aspekt bakom anställningen av Tomasson. Tomasson är en manager vars största framgångar har kommit med ett lag som varit topplag i sin liga. Om Blackburn Rovers vill ta sig tillbaka till Premier League måste de kunna spela som ett topplag i EFL Championship.

Ett av problemen för Blackburn Rovers förra säsongen var att spelartruppen var bra, men alldeles för tunn. Detta märktes tydligt mot slutet av en oändligt lång ligasäsong i EFL Championship. Den stora frågan för Tomasson kommer alltså bli om Blackburn Rovers investerar i spelartruppen inför nästa säsong så att han har ett bredare spelarmaterial att arbeta med. Vissa utfästelser åt det hållet har redan gjorts av klubbledningen.

Annons

Både anställningen av Gregg Broughton som director of football och av Jon Dahl Tomasson som manager andas större ambitioner av Blackburn Rovers. Det är inte alltid sådant går riktigt som det är tänkt att det skulle gå, men det är åtminstone ett positivt tecken att dessa ambitioner ändå finns. Om det går som det ska så kan det ta Blackburn Rovers tillbaka till Premier League.

Givet att Blackburn Rovers är en av sju klubbar som faktiskt vunnit Premier League kan man ju tycka att det är där de hör hemma.

Publicerad 2022-06-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto