Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Poäng per pund i Premier League under 2021-22!

Peter Hyllman

Låt oss slänga iväg en blogg till som får ligga uppe under midsommarhelgen, eftersom jag ändå kommer ta en ledig sommarhelg här. Då passar det kanske extra bra med ännu någon form av sammanfattning av säsongen som varit, och då brukar den här formen av alternativa tabeller (?) kunna vara rätt bra diskussionsmaterial.

(Skulle något alldeles enastående inträffa under helgen, alla respekterar ju inte precis den svenska midsommaren, så lär det komma någon extrablogg om det, men låt oss hoppas att det håller sig lugnt.)

The Times har gjort en tycker jag hyfsat ambitiös sammanställning över hur Premier League-klubbarna har presterat baserat på hur mycket de faktiskt spenderat, eller rättare sagt investerat i sina spelartrupper i form av amortisering av transfersummor samt löner de betalar spelartruppen. Poäng per pund med andra ord!

Allt enligt klubbarnas egna finansiella redovisningar.

Intressantast är alltså hur många poäng en klubb faktiskt tar jämfört med hur många poäng de förväntas att ta baserat på graden av investering. Här har The Times hjärntrust kommit fram till 23 poäng som någon slags baslinje, och därifrån skall varje klubb tydligen ta ytterligare 1,2 poäng per £10m i investering.

ANNONS

Liverpool är alltså klubben som presterar bäst i denna tabell, vilket för all del inte kommer som någon större överraskning. Men säkert glädjer det maffian som ägnar stor del av sina liv åt att komma på just alternativa tabeller enligt vilka Liverpool egentligen har vunnit.

Värt dock att påpeka att även Man City presterar klart bra i denna tabell, om än inte riktigt lika enastående bra som t ex Liverpool och Tottenham. Men att säga att Man City vinner bara för att de spenderar är alltså fel och förenklat. Även Man City vinner för att de spenderar bra.

Överraskande är det väl knappast heller att Man Utd är klubben som presterar absolut sämst i denna tabell. Nu kanske just detta var en något extrem säsong på flera sätt, men det speglar självfallet bara vad vi har sett under dessa senaste år. Detsamma kan så klart sägas om Everton.

ANNONS

Väldiga pluspoäng till Brentford och Brighton!

Andra tankar?

:::

Just på temat om hur klubbar spenderar, och mer eller mindre hjärndöda jämförelser mellan framför allt just Liverpool och Man City, så gör Swiss Ramble nyligen ett rätt bra jobb med att skilja fakta från fiktion i denna fråga:

:::

Även detta på spenderingstemat, så har det tjafsats mycket under veckan och kommer säkert tjafsas ännu mer under helgen, om Man Utd vars ägare tar ut aktieutdelning i dagarna, vilket vissa försöker koppla till Man Utds värvningar, eller kanske rättare sagt brist på värvningar.

ANNONS

Dels har dessa två saker naturligtvis ingenting alls med varandra att göra! Det är det första att hålla i huvudet. Det är en koppling som görs av ren och skär populism, inget annat.

Dels är det inte så lite hål i huvudet att gnälla över att Man Utds ägare inte investerar pengar i spelartruppen när Man Utd i själva verket är en av de klubbar som spenderat mest av alla på spelare de senaste tio åren.

Vill man klaga på Man Utds ägare så saknas det knappast saker att klaga på. Bristen på strategi och struktur, en allmän inkompetens, prioriteringen av business och brand före fotboll, kvaliteten i sina egna investeringar, och så vidare längs en lång lista.

Folk som ändå väljer att klaga på att det inte investeras gör det bara för att de vill inte bara att Man Utd ska värva spelare utan värva spelare nu! De gör därmed sig själva till en del i Man Utds mångåriga problem att värva för att värva, och värva utan tanke.

ANNONS

Som nog alla förstår så hamnar inte Man Utd längst ned i tabellen ovan för att man inte har slängt pengar på spelartruppen. Tvärtom. Problemet måste alltså vara något annat.

:::

TRANSFERKOLLEN

Ryan Fredericks, West Ham till Bournemouth. Jodå, det är väl en helt okej värvning som Bournemouth inleder sommarsäsongen med. Rutinerad ytterback som kanske haft lite svårt att etablera sig i West Ham men som definitivt kan bli ett kvalitetslyft för Bournemouth. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Nick Pope, Burnley till Newcastle. Man får nog ändå säga att Burnley åker ur Premier League betydligt mer trots Pope än på grund av Pope. Newcastle värvar en engelsk landslagsmålvakt och en av ligans bästa och jämnaste målvakter de senaste säsongerna, och fixar till en position som varit lite oklar. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

ANNONS

:::

Glad midsommar!

Publicerad 2022-06-24 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto