Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta effekter av 30 år med Premier League

Peter Hyllman

Ja må den leva! 1992-93 var den allra första säsongen som den engelska ligafotbollen genomfördes under Premier Leagues namn och organisation, även om det naturligtvis var en idé som hade funnits längre än så. Men detta betyder alltså, vilket den räknekunnige snabbt listar ut, att Premier League alltså i dagarna har fyllt 30 år. Vilket helt klart är en aktningsvärd ålder.

Premier League har kanske föga förvånande genom alla dessa år fått både ris och ros från fotbollens experter och bedömare. Vad som absolut inte kan ifrågasättas är att Premier League har visat sig vara en nästan osannolikt framgångsrik idé och innvation. Vad som däremot kan ifrågasättas, och som även ofta brukar ifrågasättas, är framgångsrikt för vem eller för vilka?

Med Premier League kom den moderna fotbollen. Eller möjligen var det så att med den moderna fotbollen så kom Premier League. Här kan sannerligen funderas över vad som var hönan eller ägget i den ekvationen. Tveklöst är hur som helst att Premier League var ett av den moderna fotbollens allra tidigaste konkreta uttryck, kanske till och med det allra första konkreta uttrycket.

Annons

Här finns ändå någon slags historisk determinism. Man skulle på goda grunder att den moderna fotbollens utveckling i stora drag helt enkelt var oundviklig. Det vill säga att vi hade fått se ungefär den utveckling vi har sett i fotbollen under dessa 30 år oavsett om Premier League hade bildats eller ej. Bara i lite annorlunda form och kanske annorlunda platser. Utveckling är svår att stoppa, även om många verkar vilja.

Ofta är det tämligen deprimerande att läsa texter gällande denna utveckling. Här råder sannerligen ingen större utvecklingsoptimism. Tvärtom är det vanligaste temat troligtvis hur den moderna fotbollen är ofrånkomligt förstörd och omöjlig att reparera. Vi ser desto mer av historieromantik. Sådant där ligger inte riktigt för mig. Utvecklingen har för mig varit huvudsakligen av godo, även om all utveckling så klart även har sin baksida.

Annons

Med 30 år av Premier League bakom oss, vilka är då dess största och mest betydelsefulla effekter på den engelska fotbollen mer specifikt och på den moderna fotbollen mer generellt?

(8) Ökade klassklyftor inom fotbollen!

Premier League är inte ensamt skyldigt till detta, men har varit starkt bidragande till att fotbollens totala resurser för all del har ökat väsentligt, men även fördelats allt mer ojämnt, oavsett om man väljer att titta globalt eller inhemskt.

Rika klubbar har blivit ännu rikare, och mindre rika klubbar har blivit fattigare, åtminstone i rent relativa termer. Klubblagsfotbollen, både globalt och inhemskt, har i allt väsentligt kommit att på toppen reduceras till en kamp mellan ett fåtal superklubbar.

För kritiker av Premier League är detta normalt sett den absolut främsta punkten de vänder sig mot. Premier League var redan från början en slags cash grab av de största engelska klubbarna, så det perspektivet på ligan är kanske ofrånkomligt.

Annons

(7) Ökade finansiella risker och pyramidspel!

Med de exponentiellt ökade intäkterna i Premier League har onekligen ligan som sådan frodats. Det finns väldiga fördelar med detta, men med dessa fördelar kommer även vissa risker och följer även vissa negativa incitament.

De stora pengarna i Premier League gör det så klart väldigt attraktivt för klubbar utanför Premier League att så att säga satsa skjortan på att ta sig dit. Förhoppningen om de stora pengarna i Premier League får klubbar att fatta oansvariga och irrationella beslut.

Det uppstår ett slags pyramidspel i engelsk fotboll. Konsekvenserna för enskilda klubbar kan bli ödesdigra och har blivit ödesdigra för mer än ett fåtal klubbar. Kostnaden för att misslyckas eller att åka ur har även i någon mening ökat exponentiellt.

(6) TV-intäkter har gjort publiken mindre viktig!

Annons

Att titta på de engelska klubbarnas intäktsmodeller nu jämfört med för 30 år sedan är att se i grund och botten två helt olika saker. Under dessa 30 år har framför allt TV-intäkterna ökat dramatiskt, och därmed gjort mer traditionella intäkter relativt sett mindre viktiga.

Absurt nog har därmed publiken, det vill säga de som går till arenorna och tittar på fotboll, blivit mindre viktig för engelsk fotboll i Premier League. Publikens makt har därmed minskat och indirekt därmed kanske även dess känsla av tillhörighet.

(5) Exponentiellt ökat TV-utbud av fotboll!

Engelsk fotboll har alltid varit en föregångare när det kommer till att använda sig av TV-mediet och sprida sin fotboll till en internationell publik utanför landets gränser. Men med Premier League följde en formidabel explosion av TV-utbudet.

Annons

När Premier League bildades gick det kanske att se någon eller möjligen några engelska och europeiska matcher i veckan. Efter 30 år med Premier League går det att se alla matcher, och förmodligen i alla fall tre-fyra matcher varje dag.

Allt av detta beror självfallet inte enbart på Premier League, men Premier League var den första och största rumpsparken för att få fart på den här utvecklingen. En av ligans mest grundläggande idéer var att bli en mer TV-vänlig produkt.

(4) Europeiska superligor!

Genom de ökade pengarna som strömmar in i Premier League tillsammans med de tilltagande klassklyftorna inom fotbollen, och mellan olika ligor, har traditionellt stora klubbar i andra ligor börjat leta efter motmedel mot denna utveckling.

Det går inte att blunda för att idén om en europeisk superliga, som ju framför allt och fortfarande drivs av klubbar som Real Madrid, Barcelona och Juventus, först och främst är en respons på Premier Leagues alltmer tilltagande resursöverlägsenhet.

Annons

(3) Landslagsfotbollens tillbakagång!

Pengar är makt, inom fotbollen precis som inom andra områden. Mer pengar till klubbfotbollen har ökat dess makt på bekostnad av landslagsfotbollen, som under dessa 30 år har fört en alltmer tynande tillvaro.

Men utvecklingen är inte enbart en fråga om pengar och makt. Exponeringen av fotbollen genom dess klubbar och ligor har ökat i våldsam utsträckning och syns i sådan omfattning på TV att landslagsfotbollens mästerskap reducerats i värde.

Drivande i denna utveckling på båda fronter har varit just Premier League. Föga förvånande är det även i Premier League vi har kunnat se de största motsättningarna mellan just klubbfotbollen och landslagsfotbollen.

(2) Fotbollens kulturella och geografiska expansion!

När det gäller infrastrukturen är det möjligtvis omöjligt att prata bort betydelsen av t ex FIFA, UEFA och övriga konfederationer vad gäller spridandet av fotbollen kulturellt och geografiskt. Men för intresset är förmodligen Premier League desto mer ovärderligt.

Annons

Premier League syns i världens alla hörn och stimulerar naturligtvis det vardagliga intresset för fotboll. Klubbarnas tourer runtom i världen är många gånger baktalade som cash grabs. Vilket de för all del är, men de spelar också en annan och större roll.

Fotbollen i USA och Asien, två enorma marknader, hade inte växt sig ens i närheten av så stor som den nu faktiskt ändå är om det inte hade varit för Premier League under dessa senaste 30 år.

(1) Världens bästa liga!

När Premier League bildades för 30 år sedan var det nog inget snack någonstans om att Serie A i Italien var världens bästa liga, med stor marginal. 30 år senare torde det vara lika lite snack om att världens bästa liga nu med samma marginal är Premier League.

Vilket om man ska vara alldeles ärlig och uppriktig nog har varit fallet under åtminstone de senaste 15 åren, även om enskilda superklubbar från andra länder stundtals har kunnat matcha och även överträffa motsvarande engelska klubbar.

Annons

Därmed skulle man kunna hävda att bara där så har Premier League så att säga rationaliserat sin egen existens och skapelse. Premier League har gjort den engelska fotbollen och den engelska ligan inte bara bättre, utan bäst!

Sedan går det självfallet att diskutera i vilken utsträckning Premier League längre är en engelsk liga snarare än en global liga. Men även detta, fotbollens globalisering, kan så klart ses som en omfattande och bestående effekt av just Premier League.

Detta har sina baksidor, men enligt mig desto fler framsidor.

Publicerad 2022-07-04 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto