Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta största övergångarna mellan storklubbar i Premier League

Peter Hyllman

Gabriel Jesus lämnar Man City och går till Arsenal. Raheem Sterling lämnar Man City och går till Chelsea. Två stora namn som lämnar en engelsk storklubb för att gå till en annan engelsk storklubb. Historiskt har inte detta varit särskilt vanligt i engelsk fotboll, även om det för all del har hänt och även om det har börjat bli vanligare. Men det väcker frågan vilka som är de största övergångarna mellan stora klubbar i Premier League.

Som alltid när man pratar om storklubbar så får man vara lite nog med vad man pratar om för klubbar. Det handlar både om att veta var man drar gränsen och om att inse att det är en flytande gräns föränderlig med tiden. Ledmotivet för mig med detta är att utgå från klubbar som räknas till de sex stora idag, big four för 10-20 år sedan, eller i alla fall klubbar som vid tillfället var toppklubbar i Premier League.

En annan linje jag väljer att dra är att det helst måste handla om övergångar där spelaren aktivt lämnar en klubb för en annan klubb, åtminstone delvis mot den första klubbens vilja. En övergång där alla parter i någon mening ser sig som vinnare tyder på att det fanns skäl bakom övergången som gör den mindre stor, eller i alla fall definitivt mindre kontroversiell.

Annons

Som sagt, den här typen av övergångar har historiskt sett inte varit särskilt vanliga i engelsk fotboll. Åtminstone inte i jämförelse med kanske framför allt italiensk fotboll där det verkar som om de stora stjärnorna har spelat för samtliga stora italienska klubbar. Det saknas sannerligen inte spelare där som spelat för både Inter, Milan och Juventus, ännu mindre de som spelat för i alla fall två av dessa klubbar.

Men det har blivit vanligare, och kommer troligtvis bli vanligare. Orsakerna till detta är ekonomiska. Lönenivåerna har börjat bli så höga att marknaden begränsas för de stora engelska klubbarna att sälja sina dyrare spelare, vilket betyder att de i betydligt högre utsträckning måste börja överväga att sälja till andra stora engelska klubbar. Cashen blir viktigare än rivaliteten helt enkelt.

Annons

Vilka är då de åtta största övergångarna mellan storklubbar i Premier League?

(8) Rio Ferdinand, Leeds till Man Utd, 2002

Rykten om Leeds finansiella problem hade börjat komma ut vid den här tiden, men dess allvar hade ännu inte börjat sätta sig i folkdjupet så ilskan var tämligen omfattande när Ferdinand gjorde den förhatliga flytten till Man Utd för stora pengar.

Ferdinand var mittbacksstjärnan och lagkapten i det Leeds som bara några år tidigare hade spelat semifinal i Champions League och som många hoppades skulle vara det lag som på allvar började utmana Arsenal och Man Utd i toppen av tabellen.

(7) Alan Shearer, Blackburn Rovers till Newcastle, 1996

Kan låta som en hyfsat självklar värvning i dessa dagar, men när det begav sig var det bara något år sedan Blackburn Rovers hade vunnit ligan, med Alan Shearer som lagets stora stjärna och målskytt.

Annons

Vid det här laget hade däremot Newcastle stora ambitioner och det här var på den tiden när de slog världsrekord i transfersummor för att värva spelare. De hade precis snubblat på mållinjen i titelstriden och Shearer skulle vara den sista stora pusselbiten.

(6) Andy Cole, Newcastle till Man Utd, 1995

Ett samtal om de stora anfallarna och målskyttarna i Premier Leagues historia som inte innehåller Andy Cole är inte något riktigt samtal. Cole var ett fullständigt bombade in mål i ett Newcastle som var på väg uppåt mot toppen av lagets förmåga.

Många tog sig därför för huvudet när Newcastle i januari 1995 sålde Cole till Man Utd. Andra hyllade Alex Ferguson som man menade på samma gång värvat Englands kanske bästa anfallare och kraftigt desavouerat en framtida titelrival.

(5) Ashley Cole, Arsenal till Chelsea, 2006

Annons

Otroligt infekterad övergång, dels eftersom den i någon mening representerade ett då pågående maktskifte i London och i engelsk fotboll, dels eftersom den skedde under lite skumma former. Arsenals upprördhet var dock lite söt givet ettan på denna lista.

En lista över Premier Leagues bästa vänsterbackar kommer ofrånkomligen ha Cole på någon av de tre översta platserna. Det var en spelare i sin prime som lämnade ett Arsenal i början av sin nedgång för en klubb på tydlig uppgång.

(4) Robin van Persie, Arsenal till Man Utd, 2012

Arsenal hade vid den här tiden fått se stor spelare efter stor spelare lämna klubben för andra klubbar. Men kanske var det den här försäljningen till deras historiskt främsta konkurrent som var botten ur och början på slutet för supportrarnas tålamod.

Van Persies flytt från Arsenal till Man Utd blev någon slags bekräftelse att Arsenal inte längre räknades bland toppklubbarna. Detta föranledde de värvningar av Özil, Sanchez, Aubameyang med flera som resulterade i klubbens gradvisa kulturella förfall.

Annons

(3) Fernando Torres, Liverpool till Chelsea, 2011

Under flera år hade Fernando Torres förtrollat Anfield och varit en viktig del i det lag som många trodde och alla hoppades skulle överta den engelska fotbollstronen och knuffa ned Man Utd från deras täppa.

I början av 2010-talet var emellertid förtrollningen bruten och när Chelsea pyntade en för den tiden hiskelig summa pengar för Torres i sin titeljakt så tvekade inte Torres att göra en flytt som knappast gjorde honom hågkommen med kärlek på Anfield.

(2) Carlos Tevez, Man Utd till Man City, 2009

Formellt sett ingen värvning eftersom Tevez kontrakt med Man Utd gått ut, men måste ändå räknas som en övergång. Dessutom något som blev en infekterad övergång i och med att Man City tog tillfället i akt att stoltsera med det, och Tevez egna uttalanden.

Annons

Tevez blev till ett av de allra första skotten i Man Citys återuppståndelse med nya rika ägare och planer på att ta över dominansen i både Manchester och engelsk fotboll. På så vis en övergång som påminner ganska mycket om Ashley Coles.

(1) Sol Campbell, Tottenham till Arsenal, 2001

Chocken var närmast total när Arsenal kallade till presskonferens och Arsene Wenger kom ut tillsammans med Campbell. Ingen hade riktigt sett den komma. Delvis kanske för att en sådan övergång kändes omöjlig. Delvis då Campbell sagt sig vilja stanna.

Campbell gick från älskad till hatad på White Hart Lane, och hans agerande var ju sannerligen inte snyggt. För Arsenal var det en självklar triumf som firades då och i någon mening fortfarande firas med inte det minsta dold skadeglädje.

Vilket möjligen gjorde att sympatin med Arsenal när situationen några år senare blev den omvända och de började tappa spelare till Chelsea, Man City och Man Utd knappast var den största.

Annons

:::

TRANSFERKOLLEN

Omar Richards, Bayern München till Nottingham Forest. Omar is coming! Ännu en av dessa unga engelska talanger som valde att söka lyckan i Bundesliga, en kanske mer vänlig miljö att utvecklas i. Richards tog sig som vänsterback upp till utkanten av Bayern Münchens spelartrupp och det är ju inte illa pinkat. Forest gör en riktigt bra värvning, får en bra spelare på en för dem viktig position. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2022-07-11 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto