Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sommartider hej hej eller nej nej för Man Utd?

Peter Hyllman

Skön början på försäsongsmatchandet för Man Utd med 4-0 mot Liverpool. Självklart är det bara en träningsmatch och ingen tar så klart den matchen på något större allvar och än mindre resultatet. Ändå var det på sätt och vis ett viktigt resultat för Man Utd för försök föreställa er mediatrycket och supportermissnöjet om Man Utd istället hade förlorat den där matchen med 0-4.

Annars har det så här långt varit en sommar som kanske mest av allt har avslöjat Man Utds supporterbas som en het kandidat till världens gnälligaste. Transferfönstret hann knappt ens öppna innan det gräts krokodiltårar över att Man Utd ännu inte hade värvat någon spelare, detta i mångt och mycket från samma personer som tidigare beklagat sig över att Man Utd mest värvat för att värva de senaste åren.

Nog för att vilka värvningar Man Utd kommer lyckas göra den här sommaren kan visa sig väldigt viktiga i slutänden, men vad som kommer att vända på Man Utds lycka är inte någon eller ens några värvningar, utan endast en förändring av klubbens kultur och lagets disciplin och taktik. Det är inget som kommer hända över en natt, men visst finns det positiva tecken just nu med Erik ten Hag som ny manager.

Annons

Just nu är det rätt många olika bollar som snurrar uppe i luften den här sommaren för Man Utd. Både i fråga om vilka spelare som faktiskt är på väg till klubben och om vilka spelare som eventuellt är på väg att lämna klubben. Inga av dessa bollar är egentligen tillräckligt intressanta i sig själva för en hel blogg, i alla fall inte en till. Men kanske finns det en poäng med att sammanfatta och kommentera dem i klump.

Vissa bollar finns inte så mycket att säga om. Christian Eriksen och Lisandro Martinez låter som att de är på gång till Man Utd när som helst, och det är väl bra värvningar utan att de för den sakens skull chockar världen. Andra bollar är däremot hetare.

Cristiano Ronaldo

Av allt att döma vill Cristiano Ronaldo fortfarande lämna Man Utd. Det mest trovärdiga skälet jag anser mig ha sett är att Ronaldo helt enkelt vill spela i och ha möjlighet att vinna Champions League.

Annons

Möjligen spelar även lönen viss roll givet att Ronaldos lön minskar med 25% utan Champions League-spel, precis som för övriga spelare. Givet att Ronaldo väntade till kort efter den 1 juli med att meddela sitt önskemål så spelar pengar definitivt roll.

Problemet för Ronaldo är så klart att det inte finns särskilt många klubbar som kan bli aktuella för honom, och hittills har flertalet av dessa klubbar uttryckt sig ovilliga att värva honom,

Rimligtvis har inte detta att göra med hans kvalitet som spelare, utan snarare lär det väl handla om löneanspråk och löneutrymme, samt möjligen att man inte vill rubba lagets atmosfär genom att plocka in en sådan megastjärna.

Risken eller möjligheten, beroende på hur man ser på saken, är alltså att Cristiano Ronaldo blir kvar i Man Utd. Delvis mot sin vilja kan man anta, även om det så klart inte är så det kommer framställas om nu Ronaldo faktiskt blir kvar.

Annons

Då kommer det nog heta att Ronaldo helst av allt ville vara kvar i Man Utd, och han sade och gjorde som han gjorde för att höja klubbens ambitioner. Vilket självfallet mängder av Man Utds supportrar kommer svälja med hull och hår, eftersom de vill svälja det.

Å andra sidan, om Cristiano Ronaldo blir kvar i Man Utd så har jag svårt att se att han skulle vara så oprofessionell att han inte skulle göra sitt yttersta.

Frenkie de Jong

Här har vi onekligen vad som artar sig till sommarens mest segdragna och tröttsamma transfersaga, och vad Man Utd kanske måste bestämma sig för är hur längde de vill och vågar låta den här dra ut på tiden.

Situationen är att Man Utd vill köpa, och Barcelona vill sälja, kanske till och med i någon mening måste sälja, men att Frenkie de Jong inte vill lämna utan de £17m i lön som Barcelona är skyldig honom.

Annons

Man måste anta att om Man Utd har drivit övergången så här långt och så här länge som de ändå har gjort så är det för att de vet att de Jong inte har några problem med att spela för Man Utd, utan tvärtom gärna gör det.

Uttalanden från de Jongs läger att han inte vill lämna Barcelona, återrapporterade i media, måste alltså rimligast ses som ett sätt att sätta tryck på Barcelona, att tvinga dem att göra rätt för sig i fråga om löneskulden.

Även Barcelona ägnar sig åt olika fomer av förhandlingsknep. De försöker placera i media att Chelsea ska vara på väg att buda på de Jong, vilket så klart är ägnat att sätta tryck på Man Utd att lösa Barcelonas löneskuld till de Jong.

Dessutom försöker de formulera de Jong som den orimliga parten i media genom att göra honom till bromsklossen för Barcelonas vidare värvningar. Samtidigt som de gärna vill plantera att de Jong absolut inte vill lämna Barcelona.

Annons

Barcelona är för närvarande en pajasklubb och därför blir varje försök att göra affärer med dem snabbt till pajaserier. Sedan är det upp till varje klubb, liksom Man Utd, att bestämma sig för om den vill utsätta sig för dessa pajaserier.

Ger man sig i lag med en pajas är det ju lätt hänt att man står där som en pajas själv till sist.

Anthony Martial

Svårt att få huvudet runt att Anthony Martial har varit i Man Utd i sju år redan. Det känns som en makalöst lång tid.

Den tiden såg ut att vara på väg mot sitt slut under förra säsongen, när Martial till slut blev utlånad till Sevilla. Men frågan är om det inte finns utrymme för en omstart för Martial i Man Utd den här säsongen.

Om Man Utd med Erik ten Hag till slut faktiskt får ett taktiskt system och en sammanhängande spelidé så finns faktiskt möjligheten att Martial till slut ändå får sitt riktiga break som anfallare i Man Utd.

Annons

Martial är långt ifrån någon dålig spelare, men det är en spelare som känns rätt beroende av att omgivningen fungerar.

Martial har siffermässigt gjort någon eller några rätt bra säsonger förut, men det går inte att säga att Martial någon gång verkligen haft den utväxling man hoppades på när han faktiskt värvades för sju år sedan.

Kan Martial få den utväxlingen med ten Hag som manager så vore det faktiskt inte helt fel att prata om det som en helt ny värvning.

:::

TRANSFERKOLLEN

Wayne Hennessey, Burnley till Nottingham Forest. Rejäl förstärkning på målvaktsfronten för Forest, efter att ha värvat Dean Henderson plockar man nu hem Hennessey som backup. Som sådan inte en spelare som kanske gör Forest så väldigt mycket bättre, däremot mindre känsliga för skador. Betyg: Godkänd – (++)

Christian Eriksen, Brentford till Man Utd. Inget snack om att Eriksen är en mittfältare av högsta kvalitet. Vi har sett det i Tottenham, och vi såg det i Brentford förra säsongen som han höjde åtminstone någon nivå med sin blotta närvaro. Har alla möjligheter att kunna göra samma sak för Man Utd. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Annons

Kalidou Koulibaly, Napoli till Chelsea. En mittback det har snackats om till Premier League många år, men nu blir flytten alltså av. Ingen ungdom längre, samtidigt är inte 30 år vad det en gång var. Chelsea värvar en färdig och omvittnat skicklig mittback, en lagdel de sannerligen behöver förstärka sedan spelare lämnat tidigare i somras. Betyg: Berömlig – (+++++)

Djed Spence, Middlesbrough till Tottenham. Högerspringare som passar perfekt in som wingback i Antonio Contes spelsystem. Viktig för Nottingham Forest när de återvände till Premier League förra säsongen. Ung och framför allt väldigt utvecklingsbar. En värvning som kan visa sig bli lite av samma kaliber som en gång Andy Robertson. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Lisandro Martinez, Ajax till Man Utd. Ettrig, hårt arbetande och positionssäker mittback, som även kan agera defensiv mittfältare, som det förmodligen inte är någon tillfällighet att Erik ten Hag har satt på priolistan att plocka med sig från Ajax. Kan Martinez replikera sitt spel från Ajax också i Man Utd så är det en klar förstärkning för Man Utds försvar. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

Annons
Publicerad 2022-07-16 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto