Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Preview av EFL Championship 2022-23: (7-12)

Peter Hyllman

Det finns många skäl varför en preview eller prognos av EFL Championship 2022-23 redan nu kan verka hopplös. Ett av dessa skäl är naturligtvis att sommaren och därmed försäsongen är långt ifrån över och att mycket med lagen därför kan hinna förändras som påverkar vår bedömning. Ett annat mer generellt skäl är att EFL Championship alltid är en svårt oförutsägbar liga som kan sluta mer eller mindre hur som helst.

Det sista är å andra sidan lite befriande. För om det nu ligger till det på det viset så är det ju bara att köra hårt, gissa fritt med varierande grad av insiktsfullhet. Men sedan är det så klart också så att detta med att gissa tabellplaceringar till slut ändå bara är att krydda och spetsa till formen för genomgången. Man kan lika gärna välja att bara se det som en översiktlig presentation av varje lag och deras ungefärliga utgångspunkt.

Man vinner inga stora priser om man gissar vilka som är bokmakarfirmornas favoriter att vinna EFL Championship. Naturligtvis hittar vi där de tre klubbar som åkte ur Premier League förra säsongen, alltså Norwich, Watford och Burnley. Andra klubbar som räknas bland favoriterna är Sheffield United, Middlesbrough och West Brom. Precis som väntat finns det någon sorts rimlighet i detta. Lika väntat kommer det dock inte bli exakt så.

Annons

Den snabbtänkte inser naturligtvis utifrån rubrik och upplägg att det kommer fler sådana här preview-bloggar, även för Premier League för övrigt. Min tanke är att räkna ned till ligapremiären om rätt exakt en vecka med sådana här nedslag varje fredag och lördag, något beroende på eventuella matchbloggar för Euro 2022. Sex lag per vecka i EFL Championship och fem lag per vecka i Premier League.

Vi fortsätter med platserna 7-12 och övre halvan av EFL Championship:

(7) Norwich (Dean Smith)

Har likt Fulham varit ett jojo-lag mellan Premier League och EFL Championship de senaste åren, vilket då skulle tyda på att det är dags för uppflyttning igen. Den här gången tvivlar jag däremot på det då Norwich helt enkelt känns betydligt svagare än tidigare säsonger. Laget kommer inte vara riktigt lika offensivt starkt som förra gången de vann serien, men man har tillräckligt många bra spelare att kriga om och även ta en playoff-plats.

Annons

(8) Sunderland (Alex Neil)

Oddsen på att Sunderland skulle gå raka vägen upp i Premier League stod för några veckor sedan så lågt som sex gånger pengarna, vilket för all del nog mest handlar om att Sunderland är ett så stort och känt klubbnamn, än om någon realistisk bedömning av lagets möjligheter. Samtidigt vet vi baserat på Sheffield United att ett storlag som till slut går upp från League One väldigt snabbt kan bli farliga också i EFL Championship. Men första säsongen är nog den rimligaste förhoppningen för Sunderland och för Alex Neil att etablera sig i ligan och sikta på en plats på övre halvan.

(9) Blackburn Rovers (Jon Dahl Tomasson)

Var uppe och nosade både på automatisk uppflyttning och på playoff-platser förra säsongen innan laget rasade under andra halvan av våren, mycket på grund av en alltför tunn spelartrupp. Spelartruppen har inte hunnit med att bli så våldsamt mycket mindre tunn inför den här säsongen, åtminstone inte ännu, men en ny manager har kommit in i form av Tomasson som möjligen representerar en mer vinnande fotboll än Tony Mowbrays fotboll. Dock tveksamt om detta redan avspeglar sig i tabellen.

Annons

(10) Luton Town (Nathan Jones)

Tog sig förra säsongen hela vägen till playoff, men där måste man även komma ihåg att det handlade om en våldsam överprestation för Luton Town, som budgetmässigt är en av de absolut minsta klubbarna i ligan. Därmed sagt att det kan vara orealistiskt att förvänta sig en motsvarande placering av Luton Town den här säsongen, men därmed inte sagt att med överprestation heller menas en ren tillfällighet. Luton Town är ett skickligt och kompetent fotbollslag, vilket de kan visa med ännu en plats på tabellens övre halva.

(11) Millwall (Gary Rowett)

Om Millwall skulle ha nått ett playoff till Premier League så var det förmodligen förra säsongen de hade sin bästa chans att göra det. Millwall är ett tufft och svårspelat lag med Rowett som manager, men håller på att förnyas och förändras en del under den här sommaren. Millwall har släppt eller sålt ett rätt stort antal spelare, men å andra sidan också värvat rätt starkt i form av bland andra Benik Afobe och George Honeyman. Men räkna med en säsong av omställning för Millwall.

Annons

(12) Huddersfield Town (Danny Schofield)

Om playoff-finalen för några månader sedan betydde väldigt mycket för Nottingham Forest så har den visat sig få nästan lika stor betydelse för Huddersfield. På bara några månader har Huddersfield blivit av med managern Carlos Corberán och endast ersatt honom med ett internt alternativ i form av Schofield, liksom med flera av lagets bästa spelare såsom Harry Toffolo och Lewis O’Brien. Hade detta varit känt några veckor tidigare hade jag förmodligen placerat Huddersfield lägre än tolva i tabellen.

Publicerad 2022-07-22 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto