Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Är Wilfried Zaha Premier Leagues motsvarighet till Totti?

Peter Hyllman

Ofta pratas det om klubblojala spelare, det vill säga spelare som stannar kvar i en och samma klubb under hela sin aktiva karriär. Här hittar vi några av den engelska och europeiska fotbollens allra största namn som Paolo Maldini, Carles Puyol, Franz Beckenbauer, Paul Scholes, Ryan Giggs, Tony Adams, John Terry, Steven Gerrard med många fler.

Lojalitet är däremot en något klurig fråga. Det är naturligtvis väldigt lätt att vara lojal för en stjärnspelare som kommer fram i en storklubb som regelbunder vinner eller nästan vinner titlar, exempelvis baserat på ovan nämnda spelare klubbar som Milan, Barcelona, Man Utd, Bayern München, Arsenal, Liverpool, Chelsea med flera. Lojaliteten sätts så att säga aldrig på något riktigt prov i dessa fall.

Riktig lojalitet ser vi däremot när en stjärnspelare väljer att stanna kvar i sin klubb när det är en klubb som inte regelbundet vinner eller nästan vinner titlar, och där i någon mening större och mer konkurrenskraftiga klubbar rycker i spelaren. Här blir plötsligt den engelska och europeiska fotbollens exempel betydligt färre. Ett av främsta och förmodligen mest kända exemplen är Romas Francesco Totti.

ANNONS

Wilfried Zaha visade på Anfield i måndags vad han har för kvaliteter som spelare, och varför han regelbundet har ansetts vara en av de absolut bästa spelarna i Premier League utanför de sex superklubbarna. Zaha visade också varför han under sina dryga tio år som professionell spelare i Premier League har varit ett jagat namn i olika rundor också av Premier Leagues sex superklubbar.

Ändå spelar Wilfried Zaha kvar i Crystal Palace. Något som enligt mig gör att han har blivit till något av en bubblare strax under ytan att bli det främsta exemplet på en klubblojal spelare i Premier League, Premier Leagues motsvarighet till Francesco Totti om man så vill, sedan Matthew Le Tissier i Southampton. Liverpool och Steven Gerrard får möjligen ursäkta, men Crystal Palace är verkligen aldrig nära att vinna titlar.

ANNONS

Vad talar då mot detta omdöme?

Den mest uppenbara protesten mot omdömet av Wilfried Zaha som Premier Leagues Totti är att Zaha faktiskt inte spelat i Crystal Palace hela sin karriär. Han gjorde för ganska snart tio år sedan en utflykt till Man Utd.

Den utflykten blev dock inte på något sätt långvarig. David Moyes såg inte alls samma sak i Zaha som Alex Ferguson måste ha gjort. Zaha blev snabbt utlånad tillbaka till Crystal Palace innan flytten tillbaka till Crystal Palace kort därefter gjordes permanent.

Här är det också en fråga om perspektiv. Man kan välja att sätta gränsen för diskussionen om Zaha efter det att han återvänder till Crystal Palace och betrakta hans karriär från och med den tidpunkten och ta resonemanget därifrån.

De åtta åren därefter, från 2014 fram till 2022, har präglats av både Zahas framstående prestationer för Crystal Palace och av flertalet storklubbar som i omgångar varit framme och ryckt i Zaha. Egentligen alla klubbar utom just Man Utd lustigt nog.

ANNONS

Detta skulle därmed ticka boxen för ett rätt viktigt lojalitetskriterium. Wilfried Zaha är inte kvar i Crystal Palace för att inga större eller bättre klubbar har velat köpa honom, han är kvar i Crystal Palace trots att större och bättre klubbar har velat köpa honom.

Här kommer dock en annan typ av protest börja låta lite mer. För även om Zaha har blivit kvar i Crystal Palace trots bud från andra klubbar så beror kanske inte detta på att han själv var ovillig att flytta, utan mer på att Crystal Palace var ovilliga att sälja.

Detta är för all del helt sant. Här finns dock förmildrande omständigheter. För det första att det kanske ändå går att förstå att under Crystal Palaces mer mediokra år för några år sedan ändå inte var så konstigt om Zaha faktiskt såg sig om.

För det andra får man nog även säga att även om Zaha nog gav uttryck för att vilja byta klubb så gjorde han aldrig någon större sak av det. Han började aldrig bråka och han satte aldrig Crystal Palace på den proverbiala pottkanten.

ANNONS

Med Patrick Vieira som Crystal Palaces manager ser det dessutom ut som om Crystal Palace har lämnat de mediokra åren bakom sig. Plötsligt ser Zaha ut att ha det riktigt roligt att spela för Crystal Palace.

Wilfried Zaha når kanske inte hela vägen upp till Francesco Tottis status i detta avseende, men han är nog ändå det närmaste Premier League kommer till en sådan spelare sedan Matthew Le Tissiers dagar.

:::

TRANSFERKOLLEN

Sergio Gomez, Anderlecht till Man City. Man City har hittat sin ersättare till den sålda Oleksandr Zinchenko och den missade Marc Cucurella. Det blev den unga spanska vänsterbacken Gomez som Man Citys ögon föll på, efter dennes strålande säsong med Anderlecht förra säsongen. Här finns stor potential och det känns som en värvning som riktigt välskötta klubbar kan kosta på sig att göra. Betyg: Väl godkänd – (+++)

ANNONS
Publicerad 2022-08-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto