Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

West Ham börjar nästa europeiska äventyr mot danska Viborg

Peter Hyllman

West Ham ville ha Jesse Lingard, som däremot föredrog att gå till Nottingham Forest istället. West Ham ville ha Amadou Onana, som däremot föredrog att dra på sig Evertons blåa tröja. West Ham ville ha Emmanuel Dennis, som däremot även han verkade tycka att Nottingham Forest var att föredra. West Ham vill ha Matheus Nunes, som däremot valt att istället gå till Wolves.

Det där är naturligtvis inte några positiva signaler för West Ham så här i början av säsongen. Inte enbart på grund av att spelare klubben försöker värva aktivt verkar tacka nej till dem, utan kanske framför allt på grund av att klubbarna som dessa spelare väljer att gå till istället, det vill säga Nottingham Forest, Everton och Wolves, är klubbar som West Ham nog ändå borde kunna trumfa.

Dessutom har säsongen börjat minst sagt trögt för West Ham. Att förlora mot Man City är möjligen något som ändå får anses kunna hända, men det är ju ändå ingen bra grej för en klubb som West Ham att förlora med 0-3 på hemmaplan, mot något lag. Förlusten mot Nottingham Forest var ännu värre i någon tabellstrategisk mening. Oroväckande är kanske framför allt att West Ham ännu inte lyckats göra ett enda mål.

ANNONS

Lägg därtill omfattande skadebekymmer för West Ham, och då kanske framför allt i backlinjen. Mot Nottingham Forest hade David Moyes bara en enda mittback att tillgå i form av Kurt Zouma, som fick bara ihop med ytterbacken Ben Johnson. Och det vete väl katten om det är så bra. Angelo Ogbonna, Nayef Aguerd och Craig Dawson är alla skadade, och givet detta var kanske beslutet att sälja Issa Diop desto konstigare.

Situationen har däremot fått West Ham att agera. De har precis värvat PSG:s mittback Thilo Kehrer och har hunnit med att göra honom spelbar redan till kvällens match i Europa Conference League-kvalet hemma mot Viborg. Kehrer har väl kanske inte precis haft någon framstående roll i PSG och det är svårt att säga något mycket bestämt om kvaliteten i den förstärkningen, men det är ändå en bit på vägen.

ANNONS

Sedan är det kanske lite ensidigt att titta enbart på spelare som West Ham har missat att värva. West Ham har även lyckats värva spelare som Nayef Aguerd, Flynn Downes, Thilo Kehrer, Maxwel Cornet och Gianluca Scamacca. Framför allt värvningen av Scamacca visar väl att West Ham ändå är kapabla att attrahera framstående spelare på den europeiska marknaden. Vilket de väl ärligt talat ändå borde vara.

West Ham spelar i Premier League och har dessutom de senaste säsongerna slutat högt upp i Premier League. Vilket betyder att West Ham åtminstone med viss regelbundenhet deltar i europeiskt cupspel. Förra säsongens semifinal i Europa League, där West Ham längs vägen besegrade både Sevilla och Lyon, var en god indikation på att West Ham alls inte är vilken liten struntklubb som helst.

Och den här säsongen är West Ham alltså tillbaka i det europeiska cupspelet. Det vill säga i Europa Conference League. Det vill säga om West Ham faktiskt lyckas med vad som kanske låter som en självklarhet, nämligen att slå ut danska Viborg i Europa Conference Leagues playoff-runda. Någon självklarhet är det kanske ändå inte, vi vet av erfarenhet att sådana här matcher kan vara besvärligare än man tror, men visst är West Ham favoriter.

ANNONS

West Ham hade att möta antingen Viborg eller Färöarnas B36 Torshavn som gick mot varandra i den tredje kvalomgången. Av någon lätt obegriplig anledning beskrevs detta i engelsk press som en mardrömslottning för West Ham. Det är väl tveksamt om det ens existerar någon mardrömslottning i nominell mening för West Ham i Europa Conference League, allra helst på ett så här tidigt stadium.

Kanske var tanken att Viborg, som besegrade B36 Torshavn med sammanlagt 5-1, var den tuffaste motståndaren som West Ham teoretiskt kunde lottas mot i detta playoff, men även det känns en smula långsökt, liksom formuleringen i så fall mer en aning drastisk. Både AIK och definitivt Anderlecht hade nog fått ses som tuffare lottningar för West Ham, om vi nu håller oss till bara de lag som fanns i West Hams lottningsgrupp.

ANNONS

Vi befinner oss alldeles för tidigt i Europa Conference League för att turneringen ska ha hunnit med att börja bli en prioritet för West Ham. West Hams svaga ligastart gör det ännu mer osannolikt att West Ham och Moyes kommer vilja prioritera detta playoff i någon högre utsträckning, åtminstone över helgens kommande ligamatch mot Brighton, och därefter kommande helgs match mot Aston Villa.

Frågan är alltså om West Ham är tillräckligt bra för att med sin andrasortering lyckas hålla ifrån sig och besegra Viborgs danska dynamit.

:::

TRANSFERKOLLEN

Pervis Estupinân, Villarreal till Brighton. Absolut inte en så dum värvning som man kanske kan tro på namnet. Estupinán gjorde fyra år med Watford och kan engelsk fotboll innan han gjorde vad många mängdspelare i Premier League gjort genom åren, tog klivet till Villarreal och ett kliv framåt i sin utveckling som spelare. Brighton stärker ett försvar som försvagats av spelarförsäljningar. Betyg: Godkänd – (++)

ANNONS

Thilo Kehrer, PSG till West Ham. Kanske inte ett namn man i första hand förknippar med PSG, men Kehrer har ändå spelat ett stort antal matcher för PSG, om än framför allt i Ligue 1. Var en ordinarie pjäs i det tyska landslaget under VM-kvalet och som sådan är det självfallet en potentiell kanonvärvning för West Ham, särskilt till det relativt låga priset. Bra värvning lite i skymundan. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

Matheus Nunes, Sporting till Wolves. En av de mer imponerande spelarna i ett av de mest imponerande lagen från den portugisiska ligan de senaste åren. Pep Guardiola har pratat om Nunes som en av världens bästa spelare, vilket så klart är en överdrift helt i stil med Guardiolas vana, men är ändå en bra indikation varför Wolves har slagit sitt transferrekord för den här mittfältaren. Betyg: Berömlig – (+++++)

ANNONS
Publicerad 2022-08-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto