Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Orkar Wolves sikta ut mot Europa igen?

Peter Hyllman

Wolves var svåra att definiera efter förra säsongen. Med endast två poäng på sina sista sju matcher slutade Wolves tia. En något tvetydig placering för Wolves. Å ena sidan var det en förbättring mot deras trettonde plats säsongen dessförinnan. Å andra sidan var det även något av en besvikelse givet hur Wolves ändå inledde säsongen, där europeiskt cupspel länge var i högsta grad aktuellt.

En klubb som kanske inte riktigt vet var den befinner sig kommer också ha rätt stora svårigheter att definiera vart den egentligen är på väg. Att säga att det finns ett slags missnöje runt Wolves är möjligen något starkt, men det vore inte helt fel att prata om en viss uppgivenhet bland supportrarna. Wolves kinesiska ägare visar inte längre alls samma ambition med klubben de gjorde för sisådär tre-fem år sedan.

Wolves har gått från att vara en av Premier Leagues mest spännande klubbar bakom de notoriska superklubbarna till att vara en klubb som förra säsongen gjorde 38 mål på hela säsongen, vilket var den sämsta målproduktionen för något lag i Premier League som inte blev nedflyttat förra säsongen. Defensivt var Wolves betydligt bättre än offensivt, men det är inget som gör att Wolves känns mer spännande precis.

Annons

Sanningen är att Wolves aldrig har lyckats ersätta den offensiva kombinationen med Raul Jimenez och Adama Traoré. Tillsammans utgjorde de Premier Leagues under en tid mest effektiva anfallsduo. Men Raul Jimenez sidlinjades av en allvarlig huvudskada, samtidigt som Adama Traoré verkar ha förlorat sig i fotbollens förunderliga värld. Och nu är Jimenez plötsligt långtidsskadad igen.

Den här säsongen har börjat ungefär som förra säsongen för Wolves. Wolves tog ledningen med 1-0 mot Leeds efter sex minuter i den första matchen, men har sedan dess inte gjort ett enda mål på 174 minuter mot Leeds och därefter mot Fulham. En poäng och ett mål på sina första två matcher. Wolves har känts tunna och helt enkelt ofarliga på ett sätt som kan vara väldigt farligt för en Premier League-klubb.

Wolves har samtidigt känts tämligen oambitiösa och inaktiva på transfermarknaden under sommaren. Men kanske är det omdömet orättvist och möjligen påverkat av att Wolves sålt eller skeppat iväg spelare som Conor Coady, Fabio Silva, Marcal och nu senast alltså Morgan Gibbs-White. Vilket har gett Wolves ett intryck av att vara en klubb som spelare lämnar snarare än kommer till.

Annons

Samtidigt har Wolves den här sommaren även varit en klubb i vilken spelare väljer att stanna kvar. Hwang Hee-Chan har permanentat sin övergång till Wolves, och spelare som Joao Moutinho och Ruben Neves har förlängt sina kontrakt med Wolves. Det är viktiga och värdefulla spelare för Wolves att låsa kvar i klubben och som garanterar en fortsatt stark ryggrad på planen åt Wolves.

Dessutom har Wolves faktiskt även gjort en del sluga värvningar. Nathan Collins är en bra mittbacksvärvning från Burnley. Goncalo Guedes tror jag kan visa sig bli en underskattad värvning som förstärker Wolves offensiv, Guedes kan ge en mental tyngd till Wolves offensiv som laget helt enkelt har saknat sedan Raul Jimenez och Adama Traoré hade sina högtidsdagar.

Men det är Wolves tredje värvning som verkligen har fått det att blixtra och dundra runt Wolves igen. Med en trolig slutsumma någonstans strax över £40m spränger Wolves sitt eget transferrekord för Sportings Matheus Nunes, en offensiv mittfältare som varit både bra och väldigt viktig för Sportings framgångar under senare år. Även detta en värvning som ökar Wolves offensiva tyngd.

Annons

Visst, här kan göras de ganska vanliga invändningarna om hur Wolves fortsätter värva portugiser eller åtminstone spelare från Primeira Liga, och i det här fallet dessutom fortsätter värva spelare med Jorge Mendes som agent. Men det är vad det är, det har fungerat rätt bra för Wolves tidigare, och enbart det faktum att Nunes har Mendes som agent och kommer från Primeira Liga gör honom inte till en sämre värvning.

Wolves behöver någon slags nytändning. Detta efter att ha gått på någon slags tomgång de senaste två åren. Wolves hade sina allra bästa år i slutet av 2010-talet och i början av 2020-talet, vilket kulminerade i Wolves resa till Europa Leagues kvartsfinaler, där de till slut stöp mycket knappt mot Sevilla som typ ”alltid” vinner Europa League. Åtminstone när de inte möter West Ham.

Och kanske är det dit som Wolves ändå måste sikta, att i första hand ta sig tillbaka in i snacket om de europeiska cupplatserna. Om Wolves har svårt att definiera för sig själva vart de egentligen är på väg så vore det en vettig målsättning som kan ge laget nödvändigt fokus och energi. Nya spelare som Guedes och Nunes, och en förbättring av lagets offensiv, kan ge Wolves deras nödvändiga nytändning.

Annons

Kanske är det inte redan idag vi ska förvänta oss den där nytändningen, när Wolves spelar borta mot Tottenham. Men i de kommande matcherna inför landslagsuppehållet, mot Newcastle, Bournemouth och Southampton, börjar det onekligen bli dags för Wolves att börja producera både poäng och mål i betydligt högre utsträckning än man gjort hittills den här säsongen, eller under de senaste säsongerna.

Annars menar jag att det förmodligen börjar bli dags för en annan form av nytändning för Wolves.

:::

TRANSFERKOLLEN

Morgan Gibbs-White, Wolves till Nottingham Forest. En av Wolves egna produkter som haft märkligt svårt att få någon faktisk speltid i Wolves. Märkligt eftersom Gibbs-White har varit riktigt bra varhelst han varit på lån, senast i Sheffield United som han var väldigt nära att lyfta till uppflyttning förra säsongen. Forest smackar sitt eget transferrekord för den talangfulla forwarden. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Annons

Casemiro, Real Madrid till Man Utd. Kommer skriva mer om den här värvningens betydligt mer tveksamma sidor för Man Utd som klubb om några dagar. Men här och nu, enbart inräkat värvningens sidor för Man Utd som lag så är Casemiro naturligtvis en mycket skicklig defensiv mittfältare, något Man Utd behövt i många år nu, även om jag är tveksam till hur väl Casemiro passar in i ten Hags sätt att spela fotboll. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2022-08-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto