Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Varför lyckas Gabriel Jesus i Arsenal men inte i Man City?

Peter Hyllman

Gabriel Jesus har inlett extremt övertygande för Arsenal. Han var bra redan under försäsongen och så här i början av den ordinarie ligasäsongen har han redan hunnit med att göra två mål på tre matcher, och i övrigt varit väldigt produktiv och värdefull för Arsenals offensiv. Arsenal är det enda laget i ligan att vinna samtliga sina tre första matcher och Gabriel Jesus har en stor del i förklaringen varför.

Man kan hävda att det bara har hunnits med att spela tre matcher än så länge den här säsongen och det är för tidigt att dra alltför stora växlar. Egentligen gäller kanske samma sak för Gabriel Jesus som gäller för Arsenal i stort, nämligen att hittills har man trots allt bara mött och vunnit mot Crystal Palace, Leicester och Bournemouth. Onekligen kommer det komma tuffare matcher än så både för Arsenal och för Gabriel Jesus.

Å andra sidan så spelade ju Gabriel Jesus mot Crystal Palace, Leicester och Bournemouth också med Man City. Trots det ser Gabriel Jesus ut som en betydligt friare och farligare spelare i Arsenal och rent statistiskt, om man skulle våga sig på att anta att Gabriel Jesus fortsätter bara att göra mål i samma utsträckning som nu, så kommer han sluta den här ligasäsongen på över 25 mål, mer än tio mål mer än sin bästa säsong i Man City.

Annons

Även om målskyttet avtar något i tempo så kommer han ändå med marginal att överträffa även sina bättre säsonger med Man City i detta avseende. Arsenal kan nog känna att de lyckats med något av ett kap genom att värva Gabriel Jesus för £45m och att de i Gabriel Jesus har lyckats värva en stjärna. Men varför lyckas då Gabriel Jesus i Arsenal fastän han aldrig riktigt lyckades i Man City?

För om Arsenal har köpt Gabriel Jesus för £45m så måste man komma ihåg att Man City har sålt Gabriel Jesus för £45m. Det gör inte Man City för att de ansåg spelaren vara väldigt värdefull för deras planer för framtiden. Gabriel Jesus var aldrig direkt dålig eller misslyckad för Man City, men ojämn i sina prestationer och Gabriel Jesus blev aldrig så bra för Man City som de hoppades och kanske trodde att han skulle bli.

Annons

Gabriel Jesus är en så kallad nia som aldrig riktigt fick spela som en renodlad nia i Man City, där Pep Guardiola istället valde att köra med falska nior. Därmed fick Gabriel Jesus en annan roll på planen än vad som kan ha ansetts vara hans mer naturliga roll. Och när Pep Guardiola ironiskt nog justerar sin taktik mot en mer renodlad nia så värvar han Erling Haaland för att göra det och säljer Gabriel Jesus.

Kanske var det helt enkelt så att Pep Guardiola inte hade det förtroendet för Gabriel Jesus som nia, som anfallare och som målskytt för att spela honom som en renodlad nia. Hur som helst är det mycket mer som en renodlad nia som Gabriel Jesus nu spelar för Mikel Arteta i Arsenal, och som det ser ut på planen så är det en tydligare roll som Gabriel Jesus helt enkelt trivs mycket bättre i. Kanske just för att han känner Artetas förtroende.

Annons

Jag var också på väg att säga att Gabriel Jesus känns friare på planen i Arsenal än vad han gjorde med Man City. Möjligen är det en illusion eller ett uttryck för att han känner sig större, tryggare och spelar med större självförtroende. Arteta precis som Guardiola har så klart en rätt tydlig taktisk struktur, men möjligen är inte Artetas riktigt lika detaljstyrd som Guardiolas är gällande anfallarnas roller, uppgifter och ytor på planen.

En faktor som däremot kan spela stor roll för varför Gabriel Jesus lyckas i Arsenal där han aldrig riktigt lyckades fullt ut i Man City är att han är en stjärna i Arsenal på ett sätt som han aldrig fick vara i Man City. Vissa spelare behöver känna att de har den rollen och den statusen. Det behöver inte betyda att de är divor eller något sådant, bara att det kan vara viktigt att känna sig viktig. Alla som jobbar eller har jobbat kan nog relatera.

Annons

Hittills återstår 35 matcher av den här ligasäsongen. Det återstår väldigt mycket fotboll och väldigt många matcher att se hur det faktiskt går både för Arsenal och för Gabriel Jesus. Det kommer komma betydligt tuffare matcher än Crystal Palace, Leicester och Bournemouth för Arsenal och för Gabriel Jesus. Kanske inte på pappret ikväll när Arsenal tar emot Fulham hemma på Emirates.

Men hittills ser det ut som om Arsenal har köpt en annan Gabriel Jesus för £45m än den Gabriel Jesus som Man City sålde för £45m. Arsenal leder ligan. Gabriel Jesus är inte den enda anledningen till det, kanske inte ens den största anledningen till det, men han är en stor anledning till varför Arsenal leder ligan efter tre omgångar, och varför Arsenal för första gången på länge känns som ett lag som motiverar optimismen runt sig.

Annons

Allt som återstår är nu för Gabriel Jesus och för Arsenal att hålla i det här under säsongens sista 35 matcher.

:::

TRANSFERKOLLEN

Neal Maupay, Brighton till Everton. Everton är i skrikande behov av anfallare så på vis är detta en fullt förståelig värvning. Maupay har emellertid fått allt mer svårt att hålla sin plats i Brighton och känslan är inte att Everton precis värvar en Maupay i sin prime. Evertons supportrar kan inte vara alldeles nöjda att Everton värvar spelare från Brightons överskottslager. Betyg: Godkänd – (++)

Publicerad 2022-08-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto