Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Brighton utmanar om europeiska cupplatser!

Peter Hyllman

Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Antonio Conte, Thomas Tuchel och så vidare. Premier League är onekligen ligan som drar till sig världens bästa managers, och de riktigt stora managernamnen i världen. Detta är en stor del i vad som cementerat Premier Leagues position som världens största och bästa liga. Men vad som gör Premier League särskilt speciellt just nu är kvaliteten på managers som kommer underifrån.

Graham Potter i Brighton, Thomas Frank i Brentford, Eddie Howe i Newcastle, Patrick Vieira i Crystal Palace, Marco Silva i Fulham, Steve Cooper i Nottingham Forest, Jesse Marsch i Leeds, även David Moyes i West Ham, visar klart och tydligt hur managers med tydliga taktiska idéer och välorganiserade lag kan störa den annars etablerade ordningen i Premier League.

Standarden på fotbollen ökar drastiskt, ännu fler matcher och ännu fler motståndare börjar bli konkurrenskraftiga på riktigt, särskilt som idé och organisation tack vare Premier Leagues TV-avtal också backas upp med pengar. Alla klubbar är inte lika rika i Premier League, men ingen klubb är fattig. Och klubbar som agerar smart på planen har en tendens att även agera smart utanför planen, och omvänt.

Annons

Till stor del är detta en fråga om utveckling och den bäst anpassades överlevnad. Ska en klubb överleva i Premier League, och kunna konkurrera med superklubbarna och deras supermanagers, räcker det inte längre med en manager som värvar sina gamla spelare, parkerar bussen, satsar på fasta situationer och pratar om att get stuck in. Management har blivit mycket mer metodiskt i Premier League.

Brighton och Graham Potter är det just kanske bästa exemplet på just detta. Nivån på Brightons taktiska kunnande är väldigt hög, vilket syns på hur väl Brighton lyckas anpassa sig taktiskt till olika motståndare som Man Utd och West Ham, och hur helt olika metoder i stort såväl som i smått tillämpas tämligen sömlöst. En mer vertikal fotboll mot Man Utd, jämfört med en mer noggrann speluppbyggnad mot West Ham.

Annons

Positional Play, en twitterprofil med intressanta taktiska analyser från de största ligorna i Europa, bryter ned Brightons match mot West Ham på ett upplysande sätt. Analysen visar hur Brighton och Potter inte är rädda för att bryta mönster för att störa motståndarna och ge sig själva bättre ytor och möjligheter på planen. Men för att vara bra på att improvisera måste man först vara väldigt bra och trygg i de taktiska grunderna.

Brighton är naturligtvis mer än enbart taktik och coaching. En stor nyckel bakom Brightons framsteg och framgångar är deras scouting och rekryteringsarbete, som utifrån klubbens specifika förutsättningar har ett bra case att räknas som bäst i England, kanske bäst i Europa. Spelartruppen Brighton har satt samman, både sett till spelarnas kvalitet och ålder, till de priser det har handlat om, är högsta världsklass.

Annons

Mycket av detta hittar vi hos Dan Ashworth, som kom till Brighton 2018. Ashworth har nu lämnat Brighton och istället tagit motsvarande jobb i Newcastle, i vad som mycket väl kan visa sig vara Newcastles viktigaste värvning någonsin. Grunderna som Ashworth har lagt i Brighton verkar däremot starka, och än så länge går det i alla fall inte att se några skadliga effekter av att Ashworth lämnat klubben.

Vi påminns återigen om hur Brighton när de sparkade Chris Hughton och anställde Graham Potter kritiserades närmast enhälligt av brittisk press och media och ansågs mer eller mindre ha skrivit under sin egen nedflyttningsgaranti. Vilka tror Brighton egentligen att de är? – lät ungefär resonemanget i ett av de senaste årens mest klockrena exempel på den typiskt engelska kombinationen av snobberi och jantelag.

Annons

Brighton blev aldrig nedflyttade och och tre år efter att Graham Potter kom till Brighton vore det inte längre någon större överraskning om Brighton norpade en av de europeiska cupplatserna nästa säsong.

:::

TRANSFERKOLLEN

Renan Lodi, Atlético Madrid till Nottingham Forest. Vänsterback och brasiliansk landslagsspelare som haft lite svårt att hålla en ordinarie plats i Atlético Madrid. Kan man förmoda att han flyttar till Forest för att få speltid inför VM? Inget snack om kvaliteten på spelaren och visar denne i Forest varför Atlético Madrid värvade honom så är det en höjdare. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2022-08-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto