Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lyckas Middlesbrough hitta en taktisk kompromiss?

Peter Hyllman

En enda vinst på sju matcher. Givet att Middlesbrough inför den här säsongen ansågs som en av förhandsfavoriterna till uppflyttning är det en närmast uppseendeväckande svag start på säsongen av dem, och istället för att slåss runt det översta strecket i tabellen är Middlesbrough än så länge förvisade till att oroligt snegla nedåt mot det tabellens nedersta streck.

Lite otur kan man för all del tycka att Watford har haft. Tre poäng har tappats genom att motståndarna har gjort mål på tilläggstid, både Stoke City och nu senast Watford lyckades med den bedriften mot Middlesbrough. Middlesbrough har heller inte riktigt haft turen med sig när det gäller skador, med skador på viktiga spelare som Jonny Howson, Darragh Lenihan och Zach Steffen.

Men kanske kommer det inte som någon överraskning att Chris Wilder nu kopplas till andra lediga eller tidigare lediga jobb som t ex Stoke City och Bournemouth. Detta brukar ju inte precis ske med managers som sitter tryggt och säkert på sitt nuvarande jobb, så antingen är det Wilders egna agenter som skickar ut trevare eller så är det sökande klubbar som känner att Wilder skulle gå att locka.

Annons

Men kanske är det för tidigt för detta. Även om Middlesbrough har startat säsongen sensationellt svagt har situationen ljusnat den senaste veckan. Middlesbrough tog förra helgen säsongens första seger, mot Swansea City. Detta följde på en medveten taktisk switch från Chris Wilders sida där han i högre utsträckning ställde ut laget att spela en mer kontringsinriktad fotboll.

Middlesbrough och Wilder fortsatte denna taktiska switch i veckans bortamatch mot Watford, en match man alltså förlorade knappt på tilläggstid. Matchen i sig var ändå ett rejält fall framåt för Middlesbrough som verkar mer bekvämt med att ligga lågt och hålla sig kompakta i sin organisation jämfört med vad de varit att försöka spela Wilders generellt sett mer expansiva fotboll.

Kanske är inte detta så väldigt märkligt i ett Middlesbrough vars manageruppställning innan Chris Wilder inkluderar halvt ökända namn som Neil Warnock, Tony Pulis, Garry Monk och Aitor Karanka. Wilder har varit Middlesbroughs manager i mindre än ett år, och det är inte världens lättaste omställning i spelstil han har att genomföra. Måste han hitta en taktisk kompromiss så är det kanske vad han också bör göra.

Annons

På tal om Middlesbroughs tidigare managers så kommer en annan av dessa på besök till Riverside ikväll. Det är Sunderlands helt färska nya manager Tony Mowbray som dyker upp, efter att i onsdags ha vunnit debutmatchen mot Rotherham med fina 3-0. Mowbray som senast var en mycket lyckad manager i Blackburn Rovers var en allmänt uppskattad manager i Middlesbrough mellan 2010 och 2013.

Derbydags alltså på Riverside ikväll!

För all del är inte derbyt mellan just Middlesbrough och Sunderland det största derbyt i den där regionen. Långt därifrån! Den statusen upptas naturligtvis av Sunderlands derby mot Newcastle. Middlesbrough i det här sammanhanget  räknas nog mer som någon slags motsvarighet till Hammarby inom Stockholmsfotbollen. Eller, om man vill hålla sig till den engelska fotbollen, ungefär som West Ham i London.

Annons

Men det betyder ju inte att derbyt därför inte är ett derby, eller ett obetydligt derby. Det är just grejen med den här typen av derbymatcher, att de blir helt och hållet vad man gör dem till. Inför säsongen var det kanske rimligt att tänka sig att Middlesbrough skulle befinna sig i toppen av tabellen, och Sunderland närmare botten av tabellen. Lagens respektive start på säsongen har vänt upp och ned på denna föreställning.

Vilket också ger kvällens derby mellan Middlesbrough och Sunderland en annan edge.

Publicerad 2022-09-05 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto