Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Ännu en helg, ännu en omgång i den som vanligt händelselösa Football League, men förhoppningsvis finns det något värt att notera.

…………………………………………………

CHAMPIONSHIP – ”Your dad’s ashamed of you”

Preston North End är en klubb med stolt historia. Fram till i våras låg här FA:s officiella fotbollsmuseum. Deras arena Deepdale är den äldsta i det engelska ligasystemet. Förutom att man var med och grundade The Football League så vann man även obesegrade den första upplagan av ligan.

En av de största spelarna i England genom tiderna, den störste enligt en man mycket visare än jag, Tom Finney, var Prestonspelare. Han är avbildad utanför Deepdale när han tar sig förbi två Chelseaförsvarare på Stamford bridge i leran. Han är 88 år nu för tiden vilket gör honom till den äldste levande engelska landslagspelaren.

Annons

Vadhän denna spretiga bit historia om Preston?

Jo, Preston ligger – efter att Adel Taarabt slog dem med 3-1 – sist i tabellen med sex poäng upp till säker mark.

Som ni troligen vet så heter Prestons manager Darren Ferguson, son till Sir Alex Ferguson, vilket också självklart påverkat Darren som person, spelare och manager.

Förutom att han blivit arresterad för att ha bråkat med sin fru utanför sin fars hus och spelat ett tjugotal matcher för Man Utd, där han var deras förste ”nr 18”, så är han faktiskt Prestonmanager tack vare sin far.

Utöver det biologiska så fick Prestons ordförande Trevor Hummings numret till Darren Ferguson av sin gamle vän Sir Alex Ferguson.

Prestons fans vill se Darren Ferguson avgå. Än så länge har han fortfarande stöd av ledningen, de är ju faktiskt så att Preston likt oräkneligt många andra klubbar i England har problem med sin ekonomi, så sent som i maj var man nära administration. Klubben har stora skulder som växer och därtill har publiken svikit under senaste tiden. Just nu snittar man 9,000, en bit från de 13-14,000 som behövs för att få ekonomin att gå runt.

Annons

De finns så klart saker som pekar på att man kan klara sig kvar i The Championship. Ferguson gjorde ett riktigt bra jobb i Petersborough, Jon Parkin, Keith Tracey är en fantastisk vänsterytter och ynglingen Adam Barton är mycket intressant, nybliven landslagsman för Nordirland och allt.

Tror ni Preston åker ut? Ferguson Jr får kicken? Jon Parkin äter upp en juniorspelare? Eller allt ordnar sig?

:::

I matchen mellan Sheffield United och Crystal Palace lyckades domaren med en sällan skådad prestation: Tre felaktiga straffar och minst ett felaktigt rött kort.

Två straffar för lätta knuffar i ryggen som inte fått en 95-åring med benskörhet på fall. En situation där en Sheffield Utd-anfallare fick bestående men utav att se en krock mellan två Palace-försvarare och så fick Owen Garvan i Palace rött kort direkt för att han svor åt domaren.

Annons

Cardiff förlorade för andra gången på hemmaplan, denna gången mot Nottingham Forest tack vare ännu en patenterad missil av Lewis McGugan och sedan mål av kvalitetsnamnet Dexter Blackstock, varav den senare nog ångrar sitt inhopp.

Av någon oklar anledning har Millwall fått låna Jason Puncheon av Saints och i sin första match avgjorde han mot Tony ”Mogga” Mowbrays Middlesbrough som behöver fylla på rejält med bränsle för att nå sitt mål.

…………………………………………………

LEAGUE  1 – ”Club for a Fiver”

Orient: “Club for a Fiver” är en dokumentär som gjordes utav den kvinnliga studenten Jo Trehearne säsongen 1994/95. Hon har på något sätt fått möjligheten att följa med laget Leyton Orient bakom kulisserna under en säsong.

Klubben vann inte borta på hela säsongen, hade en svit på åtta matcher då man inte gjorde ett enda mål och man avslutade säsongen med nio raka förluster, vilket ledde till en jumboplats i Division 2 (nuvarande League 1).

Annons

Vad är så speciellt med det då?

jo, under denna säsongen hade man otroliga finansiella problem, klubbens ordförande var tvungen att sälja klubben då hans affärer helt gick i stöpet på grund av inbördeskriget i Rwanda. Vilket gjorde att man sålde av en bunt spelare ner till endast 18 stycken, man hade inte råd att betala för mjölk till kaffet, och vid bussresor tvingades man betala kontant vid avresa.

Förutom att följa en klubb nära konkurs inifrån så är det managern John Sitton som verkligen nått kulstatus tack vare dokumentären, han och Chris Turner delade förvisso på managerjobbet à la Lagerbäck och Söderberg.

Chris Turner gick vidare att rädda Hartlepool från nedflyttning till The Conference, lyckades därefter inte förhindra Sheffield Wednesday att trilla ur andradivisionen, och så sent som i år var han tillbaka i Hartlepool. Men för kollegan John Sitton, som då sågs som en hyfsat lovande manager, blev det inget mer efter denna ungefär en timme långa dokumentär.

Annons

Varför? Jo, John Sitton är en riktig gammaldags och smått galen manager som alltid har en hårtork nära till hands.

När Leyton Orient ligger under med 3-0 i paus mot Brentford så är han verkligen i sitt esse. Han kritiserar alla spelare, ordföranden, Graham Taylor som han också citerar och allt möjligt.

Men inget slår halvtidspausen efter att de ligger under med 1-0 mot Blackpool.

Han börjar med att sparka ut den populäre försvararen Terry Howard från klubben och skäller ut två andra spelare.

[“You, you little c-nt, when I tell you to do something, and you, you fucking big c-nt, when I tell you to do something, do it. And if you come back at me, we’ll have a f-cking right sort-out in here. All right? And you can pair up if you like, and you can f-cking pick someone else to help you, and you can bring your f-cking dinner. ‘Cos by the time I’ve finished with you, you’ll f-cking need it.”]

Annons

Efteråt pratar han om händelsen där han först citerar Sir Bobby Robson:

[”I’m not in football to make friends”]

[“Terry’s an ex-teammate of mine who I like very, very much. He’s good company when you go for a night out – but as a manager and a coach, he’s not what I’m looking for. I may have lost a friend.”]

Två månader senare får Sitton och Turner sparken, totalt vann de sju av 46 matcher och Sitton har därefter blivit stereotypen av en bindgalen manager.

Leyton Orient överlevde dock efter att boxning och snooker-mogulen Barry Hearn tog över och sanerade klubben.

Sugen på att kolla dokumentären? Som tur är finns den hela här på avguden Youtube.

:::

För andra veckan i rad gjorde Johnnie Jackson två mål för Charlton som nu bara är fyra poäng bakom Brighton.

Colchester, som vägrar att kryssa numer, trodde sig få nöja sig med ett oavgjort resultat mot Hartlepool, men fick en straff orsakad utanför straffområdet på övertid som Ian Henderson säkert slog in.

Annons

Före detta Liverpoolspelaren Neil Mellor nickar inte bara fram till suveräna mål utan nu i helgen gjorde han ett hattrick med huvudet när Sheffield Wednesday slog MK Dons.

…………………………………………………

LEAGUE 2

Börjar med att belysa det att Gillingham vann på bortaplan efter en vinstfri bortasvit på 35 matcher – Up the Gills!

Chesterfield leder fortfarande League 2 tack vare en 2-0-vinst mot ”Hot Shots” Aldershot.

Barnet lyckades otroligt nog slå Northampton med hela 4-1, bara några stapplande steg ifrån säker mark nu.

Får be Pleo om ursäkt men jag kan lova att jag kommer fokusera på Accrington Stanley, Aldershot och Dag & Red inom en snar framtid.

…………………………………………………
ÖVRIGT – The Footballer Formerly Known As Bambi

» Football League’s högsta höns Greg Clarke åker land och rike runt, till metropoler som Accrington och Stockport för att hitta den slutgiltiga lösningen. Mycket intressant läsning och bra initiativ av Clarke, faktiskt.

Annons

» Hur kan Football League kan hjälpa Don Fabio?

» När man får stryk av ett barn(et), då vet man att det är illa.

» The story about Gary Madine.

» Crawley Town, fågel eller fisk? Med Steve Evans som manager så blir det troligen tidig framgång och sedan en djupdykning ner i divisionerna.

…………………………………………………

NÄSTA OMGÅNG

QPR  vs Cardiff

Tidig seriefinal mellan höstens båda succéklubbar. Båda har lite skumma folk som styr dem bakom draperiet och båda dess managers har varit omtalade på väldigt olika sett.

Neil Warnock för att han bråkat med halva Fotbollsengland och Dave Jones för att han var åtalad för att ha antastat ett barn (en helt fabricerad historia som tyvärr fick hela Fotbollsengland att se Jones som en barnantastare)

På planen är de också väldigt olika i sina filosofier. QPR är framför allt stabila bakåt, har två defensiva mittfältare, en stor anfallare att skicka långbollar på och några individuellt skickliga offensiva spelare som ska sköta de mesta framåt.

Annons

Cardiff däremot bygger sitt spel på en otroligt namnkunnig offensiv bestående av Craig Bellamy, Jay Bothroyd, Michael Chopra, fjolårets skyttekung Peter Whittingham som innermittfältare och den intressante yttern Chris Burke.

Dessutom spelar Swansea mot Pompey på fredag samtidigt som Crawley möter Swindon i FA-cupen, tune in!

…………………………………………………

De var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är de bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

…………………………………………………

CHAMPIONS LEAGUE MCNUGGETS

Tack Linhem, för ännu ett bra jobb med Football League Watch.

Det här är dessutom blogg #100 – det ni!

Fabregas beräknas vara borta i tre veckor på grund av en ny hamstring-skada och Eboué ännu längre efter en knäskada – och det var ändå bara några av de saker som irriterade Wenger efter gårdagskvällens match mot Braga.

Annons

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1332487/Cesc-Fabregas-gamble-backfires-Arsene-Wenger-captain-faces-weeks-hamstring-problem.html

Men nej – jag kan inte tänka mig att Arsenal tappar poäng hemma mot Partizan samtidigt som Braga tar fler poäng än så borta i Ukraina.

Så det ska inte vara någon fara med CL-avancemanget – däremot kan det ju bli kostsamt att sluta tvåa i gruppen.

:::

Chelsea tog en stapplande seger hemma mot Zilina men misslyckades med att leverera någon tyngre form av avsiktsförklaring.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/23/chelsea-msk-zilina-champions-league

:::

Sir Alex Ferguson lämnar såväl Rio Ferdinand som Nemanja Vidic hemma för mötet med Rangers i Glasgow – vilket innebär att mittförsvaret med all sannolikhet kommer bestå av Jonny Evans och Chris Smalling.

Annons

Evans beskriver den här situationen som hans främsta utmaning i hans Man Utd-karriär.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1332421/Jonny-Evans-facing-biggest-challenge-Manchester-United-career.html

Det går i alla fall inte att klaga på inställningen.

:::

Harry Redknapp var i stor form på presskonferensen inför kvällens match mot Werder Bremen där Tottenham har chansen att kvalificera sig för Champions Leagues slutspel på deras första försök.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/23/harry-redknapp-tottenham-hotspur

He’s having the time of his life.

Publicerad 2010-11-24 10:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto