Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Silly Symphonies

Peter Hyllman

Sista dagen av transferfönstret blev något av det galnaste vi någonsin upplevt i engelsk fotboll – och till sist fick vi se några ordentliga storaffärer gå igenom.

Fernando Torres till Chelsea var naturligtvis den stora dealen, som Liverpool plockade hem runt £50m för.

Av vilka man snabbt satte sprätt på £35m för att värva Andy Carroll från Newcastle.

:::

Och givetvis är det här ett slag i magen på de som vill hävda att spelarpriserna är rationellt bestämda av marknaden.

Så många andra faktorer spelar in. Tidsutrymmet, de olika parternas förhandlingsposition och så vidare.

Jag förstår alltså hur man tänker när man resonerar till exempel som så att om Andy Carroll är värd £35m så är Fabregas värd £80m – men den logiken håller tyvärr inte, eftersom marknaden inte är logisk på det viset.

Annons

:::

Många verkar tycka att Liverpool agerade korkat (eller berusat) igår.

Det tycker inte jag. I alla fall inte igår, det är möjligt att de gjort något fel tidigare i den här soppan.

Men ser vi hela den stora bilden så konstaterar vi att Liverpool i det här transferfönstret har köpt anfallare för runt £58m (Suarez och Carroll) och sålt anfallare för runt £50m (Torres).

För £8m så har man alltså förstärkt sin anfallsuppsättning betänkligt – som jag ser på det. Och med försäljningen av Ryan Babel så går man i princip noll.

Ser vi på det utifrån det lilla perspektivet – bara gårdagen – så vet alltså Liverpool med sig att de har £50m och måste ersätta Fernando Torres. Problemet är att det vet alla andra klubbar, i det här fallet Newcastle, också.

Självklart trissas då priserna upp något makalöst, Liverpools förhandlingsläge är obefintligt.

Annons

Liverpool har – med £15m plus på affären – ersatt en omotiverad spelare som inte längre presterar för klubben med ett av Englands allra tyngsta och för framtiden mest lovande anfallsvapen.

Kort sagt – Andy Carroll kan bli samma köp för Liverpool som Wayne Rooney var för Man Utd.

Och ingen människa i världen kan säga att det var en dålig affär.

Sedan kan man naturligtvis fråga sig om Liverpool verkligen behövde ersätta Fernando Torres igår – eller om man inte redan hade gjort det i och med köpet av Suarez.

Å andra sidan – det här med att bara ha en slagkraftig anfallare i truppen har vi ju sett vad det kan leda till.

:::

Chelseas agerande får också anses som anmärkningsvärt.

Romans tidigare uttalanden om att klubben enbart ska köpa för pengar som genererats genom spelarförsäljning och klubbintäkter är nu slängda på historiens skräphög.

Annons

Fernando Torres för £50m och David Luiz för £23m.

På samma dag som klubben rapporterade en förlust för det senaste räkenskapsåret om £70m – en försämring med £30m från förra räkenskapsåret.

Och köpen av Torres och Luiz drar naturligtvis upp lönekostnaderna ytterligare och kontraktsavskrivningarna sjunker inte längre i den utsträckning som tidigare var tänkt.

Hur var det nu med strategin att gå break-even ”nästa” år?

Med UEFA:s financial fairplay-regler lurandes runt hörnet så ser situationen lätt problematisk ut för klubben.

Det är naturligtvis bra spelare och därmed bra värvningar klubben nu gjort rent sportsligt – men hur mycket en akt av desperation var det här från Romans och klubbledningens sida?

…………………………………………………

SÅ HUR HAR SPELBRÄDET FÖRÄNDRATS?

Vilka klubbar som värvar vilka spelare är ju vad det mesta av silly season-pratet handlar om. Journalister och supportrar blir fuktiga i ljumsken av alla rykten och lösa spekulationer.

Annons

Men den intressanta och relevanta frågan är ju egentligen en annan – nämligen hur styrkeläget mellan lagen i Premier League faktiskt förändras under våren av gjorda transfers?

Med andra ord – hur påverkar det sluttabellen?

Så låt oss för all del kolla på den frågan genom att granska de lag som på ett eller annat sätt varit aktiva under januarifönstret.

Och här struntar jag i transfersummorna. Jag tittar enbart på spelare in och spelare ut och funderar på hur förändringarna påverkar lagets styrka. Om det var ekonomiskt smart är en annan diskussion.

:::

Aston Villa

En av fönstrets stora aktörer. Stirrandes nedflyttningsstrecket i vitögat så har de värvat Jean II Makoun och Darren Bent. Agerade kraftfullt och tidigt i januari. De har därefter släppt ett par trupperifera spelare som Curtis Davies och Steve Sidwell samt Stephen Ireland och John Carew på lån. Kanske bäst av allt så ”lyckades” de behålla Ashley Young.

Annons

Omdöme: Hausse. Med värvningarna har man kompletterat en ungdomligt lovande trupp på längre sikt, och garanterat en säker midtable-placering och nytt kontrakt på kort sikt.

:::

Blackburn Rovers

Kycklingpengarna på Ewood Park har sett Roque Santa Cruz, Mauro Formica, Jermaine Jones och Ruben Rochina anlända till klubben. Det är en bra värvning framför allt anfallsmässigt där Blackburn kan behöva en extra spets. Klubben stod också för några skamlösa publicitetsstunts som att säga att de ville köpa Ronaldinho med flera. Men det får man leva med.

Omdöme: Lätt hausse. Laget är förstärkt på mittfältet och i anfallet. Det kommer inte leda till några höga höjder men det var ett bra första steg.

:::

Stoke

Tony Pulis har säkrat Jermaine Pennants och John Carews tjänster under våren. Pennant tror jag kan vara ett kvalitetsköp för en klubb som Stoke. Vad John Carew bidrar med till en  redan stor och tung anfallslinje borde vara oklart – men han besitter också lite högre individuell flair än Stokes övriga anfallare.

Annons

Omdöme: Lätt hausse. Stoke är ett tungt och jobbigt lag att möta, och det förändras inte i vår. Med Pennant får man ännu en bolleverantör in i motståndarnas straffområde.

:::

West Ham

Bra värvningar av West Ham. Wayne Bridge förstärker backlinjen, Gary O’Neil mittfältet och Demba Ba och Robbie Keane skänker tyngd åt anfallet. West Ham gör ett sista tappert försök att hålla sig kvar i Premier League.

Omdöme: Lätt hausse. West Ham förstärker, men är det tillräckligt?

:::

Man City

Bridge, Adebayor och Santa Cruz har lånats ut (dock sannolikt kraftigt lönesubventionerade) och Edin Dzeko har köpts in. Det var ett oväntat lugnt transferfönster för Man City.

Omdöme: Business-as-Usual. Dzeko är en förstärkning på sikt, på kort sikt måste han acklimatisera sig till Premier League samt Man Citys anfallsspel anpassas.

Annons

:::

Sunderland

Darren Bent är ett tungt tapp men Asamoah Gyan kommer kunna hålla fanan högt för Sunderland. Sunderland har annars förstärkt mittfältet med Stephane Sessegnon och Sulley Muntari på lån från Inter.

Omdöme: Business-as-Usual. Sunderland hade ett hyfsat stabilt mittfält och jag tror inte riktigt att Sunderlands anfallslinje behöver lida så mycket av Darren Bents frånvaro.

:::

Birmingham

Birmingham har köpt in Curtis Davies från lokalrivalerna Aston Villa samt lånat in Obefeme Martins och David Bentley från Tottenham. För att vara ett lag som krigar för överlevnad så är det förvånansvärt fattigt agerat, något som kanske tyder på att ägaren inte vill belasta klubben med en tung lönebudget när risken för nedflyttning är så hög. De båda lånen kan bli både succé och flopp.

Omdöme: Lätt baisse. Fler spelare har kommit in men jag undrar om de volatila personligheter som Martins och Bentley är i slutänden inte stjälper mer än de hjälper.

Annons

:::

Bolton Wanderers

Ett lugnt och stilla transferfönster för Bolton. Daniel Sturridge har lånats från Chelsea och David Wheater har köpts från Middlesbrough. Laget förstärker med andra ord försvaret och anfallet. Klokt agerat.

Omdöme: Lätt hausse. Owen Coyle visar gott omdöme under januarifönstret och gör inga större förändringar med en spelartrupp som presterat mycket väl hittills under säsongen.

:::

Liverpool

Ett riktigt livligt första transferfönster för Liverpools nya amerikanska ägare. Men i vad som i princip varit ett nollsummespel så har man ersatt Torres och Babel med Suarez och Carroll – det är inte illa pinkat.

Omdöme: Hausse. Jag tror Liverpool rent sportsligt har gått vinnande från det här transferfönstret. De blir av med problembarnet Babel och en omotiverad Torres. De får in två etablerade anfallare och ökar i ett svep truppens spets såväl som bredd.

Annons

:::

Everton

Moyes gör några småköp främst eftersom han helt enkelt inte har pengarna att göra något mer – trots att klubben sålt Steven Pienaar till Tottenham för £3m, vilket givet några andra transfersummor naturligtvis känns som ett reapris.

Omdöme: Business-as-Usual. Pienaar har inte varit någon framträdande spelare alls för Everton den här säsongen, så jag tror inte Everton som lag förlorar något på kort sikt.

:::

Fulham

Mark Hughes har plockat in Steve Sidwell samt Gael Kakuta och Eidur Gudjohnson på lån. Det är offensiva värvningar vilket är den del av laget som brustit mest under säsongen.

Omdöme: Lätt hausse. Fulhams svaghet under hösten har varit offensiven, Hughes agerande under januarifönstret reflekterar detta.

:::

Newcastle

Andy Carroll är en tung förlust för Newcastle och inlånet av Stephen Ireland kommer naturligtvis inte i närheten av att kompensera för detta. Det är svårt att klandra Mike Ashley för att sälja när han får £35m för härligheten, men det slår hårt mot Newcastles sportsliga ambitioner den här säsongen.

Annons

Omdöme: Baisse. Utan sin anfallsdynamo så är Newcastles enda uppgift under återstoden av säsongen att säkra Premier League-spel även nästa säsong.

:::

West Brom

Vid sidan av ett antal utlån så lånar West Brom också Carlos Vela från Arsenal – ett grepp som jag tror kan förstärka klubbens anfallslinje betänkligt. Carlos Vela passar väl in i West Broms anfallsspel. Samtidigt är det i backlinjen som West Brom har sina stora problem.

Omdöme: Lätt hausse. En ökad målproduktion kan öka marginalerna på hemmaplan och kanske rädda några fler poäng på bortaplan – det kan räcka till nytt kontrakt.

:::

Chelsea

Två dundervärvningar och ett par utlån av unga spelare. Klubben förstärker försvaret vilket nog var nödvändigt. Därtill värvas Fernando Torres in för anfallet – men Chelseas problem var aldrig kvaliteten på lagets anfallare. Torres kvalitet är obestridlig, men köpet av honom kan också betyda att Chelsea måste anpassa sitt anfallsspel.

Annons

Omdöme: Lätt hausse. Laget förstärks framför allt defensivt och offensivt kommer det nog se bra ut på lite sikt. Men Chelseas offensiva problem den här säsongen härstammar från mittfältet.

:::

Tottenham

Värvningen av Pienaar sticker ut – men annars var det ett lugnt transferfönster för Spurs. Harry Redknapp gjorde sitt bästa för att smida Champions Leauge-järnet medans det varmt och värva en anfallare av internationell rang, men misslyckades. Tottenham är helt enkelt inte den klubben riktigt ännu.

Omdöme: Business-as-Usual. Steven Pienaar tillför möjligen lite mer bredd till en redan bred trupp.

:::

Man Utd

Formellt räknas Anders Lindegaard till det här fönstret även om han i praktiken är värvad tidigare. Men det är ingen värvning som påverkar något den här säsongen. Sir Alex Ferguson ser likt Arsene Wenger inga skäl att förstärka en etablerad spelartrupp. Och givet tabelläget så är det svårt att hävda att det är något fel med det.

Annons

Omdöme: Business-as-Usual. Det fanns några platser där Man Utd hade kunnat förstärka, men där finns inget skäl och ingen poäng att göra något förhastat i ett januarifönster.

:::

Wolverhampton

Wolves värvar Adam Hammill från Barnsley och lånar Jamie O’Hara från Tottenham. Det tror jag kan vara två bra värvningar. Men frågan är om det är tillräckligt för att hålla klubben kvar i Premier League.

Omdöme: Business-as-Usual. Laget är inblandad i nedflyttningsstriden, men Wolves betraktar jag som hyfsat grundstarkt från början och jag ser inte att Hammill och O’Hara egentligen förändrar så mycket.

:::

Wigan

Ingen action precis för Wigan i det här transferfönstret. Något småköp och några lån in och ut.

Omdöme: Business-as-Usual. Wigan ligger i farozonen för nedflyttning och bristen på aktivitet i transferfönstret tyder nog mest på att klubben inte har resurser att förstärka.

Annons

:::

Arsenal

Ingen action alls. Några småbarn in och några småbarn ut. That’s all. Arsene Wenger ser inga skäl att röra upp en redan bred och stark trupp vilket jag tror är i huvudsak klokt. Frågetecknet gäller försvaret, men det är svårt, mycket svårt, att värva framgångsrikt till försvaret i januari.

Omdöme: Business-as-Usual. Finns inget skäl att ha några större synpunkter på Arsene Wengers agerande under transferfönstret.

:::

Blackpool

Den stora grejen för Blackpool var naturligtvis en icke-grej – man lyckades behålla Charlie Adam. Frågan är om Man Utd framgångsrikt lyckats kapa den dealen genom att intimera att större summor väntar i sommar. Blackpool har annars förstärkt med James Beattie, Sbai på lån från Nimes, Andy Reid från Sunderland och Sergei Kornilenko från Zenit.

Omdöme: Business-as-Usual. Ett par värvningar för Blackpool, men anfallare. Var det verkligen vad klubben behövde?

Annons

…………………………………………………

MATCHER

Ikväll har vi Arsenal vs Everton, Sunderland vs Chelsea, Man Utd vs Aston Villa och West Brom vs Wigan.

Vilka matcher så här i skuggan av transferfönstrets stängande. Betydelsefullt både i toppen och i botten av tabellen.

…………………………………………………

Andy Carroll hävdar att han blev tvingad bort från Newcastle av ägaren Mike Ashley.

Ekonomiskt kan jag ju förstå Ashley, budet är för bra att säga nej till – men vad känner Toonfansen om det här?

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-01 11:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto