Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lekare, spelemän och en och annan narr

Peter Hyllman

Det ser ut att bli West Ham som går vinnande (?) ur striden med Tottenham om att få ta över Londons OS-arena.

Styrelsen i Olympic Park Legacy Company sammanträder på fredagsmorgonen och de förväntas därefter meddela att West Hams anbud är det enda som uppfyller de kriterier som engelska myndigheter ställt upp.

https://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/olympics/8314885/West-Ham-beat-Tottenham-to-win-Olympic-Stadium-battle.html

Beskedet lär glädja många intressenter – Tottenhams anbud var inte populärt vare sig hos friidrottslobbyn eller bland klubbens egna supportrar.

West Ham har tagit ett viktigt steg mot en stabilare ekonomisk grund – givet att de kan få ekonomin att gå ihop med en fotbollsarena som inkluderar löparbanor.

Annons

För Tottenham är det ett hårt slag mot deras ambitioner att etablera sig som en toppklubb i England – vilket jag redogjorde för i min ”Jag är nyfiken”-blogg om dem för några veckor sedan.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att inget beslut är formellt fattat, och vad OPLC kommer att lägga fram på fredag är en rekommendation. Själva beslutet fattas därefter av en annan instans.

Frågan är inte helt och hållet avgjord ännu.

…………………………………………………

Paul Wilson på The Guardian sätter ord på en stor del av hur jag ser på Newcastles prestation i lördags när han kommenterar hur en ofta förlöjligad Newcastlesupporterskara förtjänade det oväntade glädjeruset som deras upphämtning skapade.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/feb/09/newcastle-arsenal-comeback-fans

Som sagt – matchen handlade inte bara om Arsenal, den handlade minst lika mycket om Newcastle. Vi supportrar till något av de engelska topplagen tenderar att lite för ofta glömma bort det och istället hela tiden få diskussionen att gälla oss och våra sorger och glädjestunder.

Annons

…………………………………………………

Louise Taylor på samma tidning skriver vidare om Newcastle och Sunderland och klubbarna i nordöstra England och hur deras framtid och förmåga att behålla sina bästa spelare bygger på att de lyckas uppnå Europa League-spel.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/feb/10/sunderland-newcastle-europa-league

Lite intressant om den engelska fotbollens ekonomiska geografi.

…………………………………………………

DELOITTE MONEY LEAGUE

Deloittes årliga Money League har nyligen släppts och det är inte några stora nyheter eller överraskningar.

https://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/feb/10/deloitte-money-league-teams-manchester-spurs

England har sju klubbar bland de 20 mest intäktsgenererande klubbarna i världen – och föga överraskande så gör både Tottenham och Man City tämligen stora framsteg på listan.

Annons

I länken hittar ni listan men ni hittar också en nedbrytning av på vad klubbarnas intäkter är fördelade – vilket ger lite ökad och förtydligande information.

Det ska ju också självklart sägas att listan inte tar kostnader eller tillgångar och skulder med i beräkningen – vilket så klart gör att man får vara försiktig med att i för stor utsträckning ta listan som ett bevis för ekonomisk styrka.

Vad listan mäter är intäktsströmmar och indirekt kassaflöden – och på så vis hur värdefulla klubbarna är på marknaden och därmed hur intressanta de är för fotbollskapitalister att köpa.

Och sett utifrån det perspektivet kan man ju tycka lite illa om de grundläggande värderingar som ligger bakom listan.

Men det är ju å andra sidan inte så mycket annat att förvänta sig när det är en revisionsfirma som gör listan – sorry Lönnquist.

Annons

…………………………………………………

Alexander Netherton, samme person som nyligen skrev den verkligt provocerande texten om Arsenal på bloggen Who Ate All The Pies?, har även författat ett stycke text om Man Utd.

https://soccernet.espn.go.com/feature/_/id/875234/netherton:-manchester-united-success-could-be-costly?cc=5739

Nethertons tes är att Man Utd sannolikt kommer vinna sin 19:e ligatitel i år, men att det bästa för klubben vore att inte göra det. Han baserar det på ett par punkter, som alla utgår från problem relaterade Glazers ägande av klubben och problem som en ligavinst riskerar sopa under mattan:

»  Enligt Netherton är Fergusons relation till Man Utds supportrar infekterad som en följd av hans försvar av Glazers ägande, och enligt Netherton vill ”många därför bli av med honom som manager”.

Exakt var Netherton finner grunden för det påståendet får stå för honom, han väljer klokt nog att inte redovisa det. Bilden att många Man Utd-supportrar vill bli av med Ferguson som manager för klubben faller på sin egen orimlighet. En del har kritiserat Ferguson för att ha försvarat Glazers ägande, det är inte samma sak.

Annons

»  Enligt Netherton så underinvesterar Man Utd i spelartruppen och argumentet om ”no value” på marknaden motbevisas av att spelare som Evra, Park, Vidic, Rafael, Fabio, Smalling och Hernandez visar att det finns spelare för de priserna tillgängliga på marknaden.

Här blir Netherton närmast parodisk. Han kritiserar Fergusons och Man Utds ovilja att köpa vad vi kan kalla för value players med exempel på sådana spelare som klubben faktiskt har köpt, ett par av dem dessutom väldigt nyligen. Man frågar sig vad Man Utd ska behöva göra för att Netherton ska se dem som villiga att göra sådana köp.

»  Netherton kritiserar Fergusons och Man Utds ovilja att spendera högre summor på spelare och lyfter fram Anderson, Nani, Rio Ferdinand och Wayne Rooney som exempel på där Ferguson valt att spendera högt tidigare säsonger men nu inte gör det på grund av Glazers ägarskap.

Annons

Till Nethertons uppräkning av spelare kan dessutom Dimitar Berbatov läggas. Berbatov, Anderson, Nani och även Owen Hargreaves är för övrigt tydliga exempel på spelare som värvats för vad Netherton anser vara höga summor efter det att Glazer tog över Man Utd.

»  Man Utd spelar taktiskt fegt enligt Netherton och därmed ”förtjänar” de i princip inte att vinna ligan.

Låt oss bortse från Nethertons personliga och estetiskt grundade uppfattningar om vilken typ av fotboll som förtjänar att vinna ligan. Man Utd leder ligan med fyra poäng, man har gjort flest mål i ligan med bara ett annat lag ens i närheten. Netherton verkar mest drömma sig tillbaka till 1990-talets ”hela havet stormar”-fotboll. Problemet är egentligen inte att Man Utd spelar taktiskt fegt, det är snarare att Netherton anser taktik vara fegt.

Annons

…………………………………………………

En nyhet värd att nämna är för övrigt att bloggen framgångsrikt överlevt sitt provspel och erbjudits en kontraktsförlängning.

Bloggen är naturligtvis väldigt nöjd med att fortsätta spela för en klubb med en fantastisk historia, som utmanar om titlar varje år, en fantastisk manager och självklart världens bästa fans.

De som känner för att delge sina tankar och åsikter om bloggens framtida utformning kan göra så i kommentarsfältet eller via mailen.

Bloggen lunkar vidare.

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-10 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto